Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Porttiteatterissa näyttelijät ja entiset vangit työstävät sopeutumista yhteiskuntaan

”Kun ensi kerran astuin yksin ulos Suomenlinnan lautasta, iski paniikki”, Petri Valkoma muistelee.

Kulttuuri
 
Pirje Mykkänen / Kansallisgalleria
Vapauden kauhussa esiintyvät Petri Valkoma (vas.), Josefina Turunen, Ilja Peltonen ja Taisto Reimaluoto.
Vapauden kauhussa esiintyvät Petri Valkoma (vas.), Josefina Turunen, Ilja Peltonen ja Taisto Reimaluoto. Kuva: Pirje Mykkänen / Kansallisgalleria

”Kun ensi kerran astuin yksin ulos Suomenlinnan lautasta, iski paniikki. En muistanut, missä Aleksanterinkatu on, vaikka olen asunut Helsingissä yli kymmenen vuotta”, Petri Rikhard Valkoma muistelee.

Ennen viimevuotista lauttamatkaa Valkoma, 45, oli istunut vankilassa puolitoista vuotta. Jos hän olisi poikennut määrätyltä reitiltä matkalla Kalliossa sijaitsevaan Kriminaalihuollon tukisäätiöön, jalkapannan paikannin olisi ilmoittanut vankilaan, eikä Valkoma olisi enää saanut poistua saarelta. Koevapaus olisi loppu.

Kauppatorin ihmisvilinä hämmensi vankilaoloihin tottunutta miestä. Raitiovaunussa viereen istui nainen.

”Oli järkyttävää, että joku vieras oli niin lähellä. Kukaan ei ollut koskettanut minua puoleentoista vuoteen.”

Nyt Valkoma istuu Kiasman kahvilassa. On kahvitauko huomenna perjantaina Kiasma-teatterissa ensi-iltansa saavan teatteriesityksen harjoituksista.

Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön produktio Vapauden kauhu kertoo Valkoman lauttamatkan kaltaisesta tilanteesta, pelosta ja järkytyksestä, jota vapautuva vanki tuntee yrittäessään tehdä paluuta normiyhteiskuntaan.

Tai siitä pelosta jota niin sanottu normiyhteiskunta kokee entistä vankia kohtaan.

Valkoman lauttamatka päättyi lopulta hyvin. Löytyi Kriminaalihuollon tukisäätiö, sen kautta kämppä. Löytyi myös koulutusta vastaava työpaikka remontti- ja saneerausfirmassa sekä harrastus, vankilasta vapautuvien ja päihdekuntoutujien oma, ihan uusi teatteriryhmä Porttiteatteri.

Vapauden kauhussa esiintyy kahdeksan porttiteatterilaista ja kolme ammattinäyttelijää: Jani Karvinen, Ilja Peltonen ja Taisto Reimaluoto sekä muusikko Sanna Salmenkallio. Esityksen ohjaa Kiertuenäyttämön taiteellinen suunnittelija, näyttelijä Jussi Lehtonen.

”Tämä on loistava tilaisuus tehdä töitä ammattilaisten rinnalla, oppia heiltä ja rakentaa tarinaa omista kokemuksista. Prosessi on ollut terapeuttinen”, myös aiemmin teatteria harrastanut Valkoma sanoo.

Esityksen tarinat on koottu useissa työpajoissa vuosina 2014–15 vankien elämäntarinoista. Sitä voi siis kutsua dokumenttiteatteriksi.

Työpajoissa tutkittiin ammattinäyttelijöiden kanssa, miten taiteen kautta voi työstää pelkoja, joita vapautuvien vankien yhteiskuntaan sopeutuminen herättää.

Esityksessä oman tarinansa kertoo myös viisi vankia, joista kolme istuu elinkautista tuomiota. Ne on tallentanut videoille dokumenttiohjaaja John Webster.

Monet nostavat kyyneleet silmiin. Jotkut vähän naurattavat, kuten kuvaus siitä, miten vaikeaa toimistossa asioiminen voi olla. Virkailijan puheille päästäkseen pitäisi tajuta ottaa viraston aulan kojeesta vuoronumero. Ja miten ihmeessä se lipari tulostuu?

Myös tietoa tarjotaan. Vangeista yli 90 prosenttia on miehiä. 90 prosentilla heistä on päihdeongelma. 60 prosenttia uusii rikoksen ja palaa vankilaan.

Rikos uusitaan usein ”tyhmistä” syistä, puolivahingossa. ”Minusta monet täällä istuvat tarvitsisivat tukea, ei rangaistusta”, sanoo vanki videolla.

Vapauden kauhun kantaesitys Kiasma-teatterissa (Mannerheiminaukio 2) 13. marraskuuta klo 18.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat