Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taidepiirit ihmeissään – ennätys-Modiglianin osti entinen taksikuski

Kulttuuri
 
Andrew Kelly / Reuters
Amedeo Modiglianin Punainen alaston (1917–18).
Amedeo Modiglianin Punainen alaston (1917–18). Kuva: Andrew Kelly / Reuters

Tiistaina italialaistaitelija Amedeo Modiglianin alastontutkielman itselleen puhelimitse huutanut ihminen on osoittautunut kiinalaiseksi miljardööriksi Liu Yiqianiksi, kertoo uutistoimisto AFP.

Taidepiirejä jo pidempään hämmentänyt hahmo on entinen taksikuski, josta on tullut ajan myötä bisnesmies ja lopulta miljardööri.

Vuosina 1917–18 maalattu tutkielma Punainen alaston myytiin lopulta 170,4 miljoonan dollarin (noin 158 miljoonan euron) hinnalla Christiesin huutokaupassa New Yorkissa. Myyntiä edelsi yhdeksän minuuttia kestänyt, kuuden ostajan välinen kiihkeä huutokilpailu.

Teoksesta tuli kaikkien aikojen kymmenes yli sadalla miljoonalla dollarilla myyty taideteos ja toiseksi kallein huutokaupassa myyty maalaus.

Liun tiedottaja kertoi AFP:lle keskiviikkona, että Modiglianin teos tulee esille tämän omaan Long Museum Pudong -museoon vuonna 2017 museon viisivuotisjuhlien kunniaksi.

51-vuotiasta Liu Yiqiania ei juuri tunneta hänen kotimaassaan Kiinassa eikä sisäänpäin lämpiävissä taidepiireissä. Hän on tehnyt viime aikoina useita arvokkaita ostoksia kahteen Shanghaissa sijaitsevaan museoonsa.

Forbesin mukaan hänen omaisuutensa on noin 1,3 miljardia euroa, mikä vie hänet Kiinan uusien ”superrikkaiden” ihmisten joukkoon.

Liu Yiqian loi omaisuutensa pohjan 1990-luvulla Shanghain tuoreilla osakemarkkinoilla. Nyt hän johtaa useilla eri teollisuudenaloilla toimivaa suurta monialayritystä.

Viimeisimmän korkean profiilin hankintansa Liu teki viime vuonna, kun hän maksoi Ming-dynastian aikaisesta posliinikupista runsaat 33 miljoonaa euroa.

Kupissa oli kukko ja kana poikastensa kanssa. Myöhemmin hän julkaisi sosiaalisessa mediassa valokuvia, joissa hän oli juomassa kyseisestä kupista teetä.

Liu on selittänyt lukuisia hankintojaan isänmaallisuudella. Hänen mukaansa hän palauttaa hankintojensa avulla Kiinaan esineitä, jotka on sieltä vääryydellä viety.

”Getty, Guggenheim ja Whitney – lännessä museoilla on pitkä historia. Ehkä kiinalaiset keräilijät haluavat nyt saavuttaa nimeä ja jättää oman jälkensä historiaan”, kertoi Kiinan uusista museoista kirjan kirjoittanut Clare Jacobson viime vuonna AFP:lle.

Long Museumin tiedottaja Hu Xiaofei torjui huolia siitä, että Modiglianin sensuelli alaston nainen joutuisi kiinalaisten viranomaisten kynsiin. Viranomaiset ovat sulkeneet viime aikoina näyttelyitä pornografiaan vedoten.

”Kyse on taiteesta, ja museon tehtävä on jakaa huipputason taidetta kaikkien kanssa”, tiedottaja sanoi.

Kriitikoiden mukaan Liun maku on monivivahteinen. Hänen kokoelmansa ulottuu antiikista nykyaikaan. Kokoelmaan kuuluu sekä kiinalaisten että ulkomaisten taiteilijoiden teoksia.

”Meidän näyttelymme ovat tuoreita, eturivin näyttelyitä,” Hu sanoi. ”Yleisö ei elä enää 1970- tai 1980-luvulla. Nyt eletään 2000-lukua.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat