Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisyhtyeen jenkka soi ympäri Aasiaa: japanilainen ketju tilasi jouluteemaksi Letkiksen

Kulttuuri
 
Mistukoshi-Isetan / Youtube
Mitsukoshi-Isetanin henkilökunta tanssii ja esiintyy Letkiksen tahtiin yhtiön mainosvideolla.
Mitsukoshi-Isetanin henkilökunta tanssii ja esiintyy Letkiksen tahtiin yhtiön mainosvideolla. Kuva: Mistukoshi-Isetan / Youtube

Ympäri Aasiaa soi nyt supisuomalainen jenkka.

Ilmiön takana on suomalainen lastenyhtye Mimmit, joka on tehnyt sopimuksen Japanin suurimman tavarataloketjun Mitsukoshi-Isetanin kanssa.

Ketju halusi tämän vuoden joulukampanjansa teemaksi suomalaisen jenkan. Teemansa vuoksi ketju tilasi Mimmeiltä kampanjan tunnuskappaleeksi uuden version Letkiksestä.

Mittakaavan näkee esimerkiksi alla olevalta videolta, jolla lähes kokonaisen tavaratalon henkilökunta tanssii letkiksen tahtiin:

Letkis on Rauno Lehtisen sävellys, johon Saukki eli Sauvo Puhtila on tehnyt sanat.

Mimmien Letkis tulee soimaan ketjun tavarataloissa Japanissa, Kiinassa, Malesiassa, Singaporessa ja Thaimaassa useita kertoja päivässä koko kampanjan ajan tästä päivästä lähtien aina joulupäivään asti.

Lisäksi ketjun tavarataloihin tulee jenkkateeman mukaisia näyteikkunoita, soivan Letkiksen kera.

Pelkästään Japanissa Mitsukoshi-Isetanin tavarataloissa vierailee vuosittain yli 200 miljoonaa asiakasta.

”Ja siihen kun lisätään nämä muut Aasian maat, niin aika moni tulee kuulemaan Mimmejä”, kertoo Mimmit-yhtyeen Pauliina Lerche.

Lerchen ohella Mimmit-yhtyeessä laulaa hänen siskonsa Hannamari Luukkanen.

Sirpa Räihä / HS
Mimmit-yhtyeessä laulaa sisaruspari Pauliina Lerche (vas.) ja Hannamari Luukkanen. Yhtyeessä on myös useampia soittajia.
Mimmit-yhtyeessä laulaa sisaruspari Pauliina Lerche (vas.) ja Hannamari Luukkanen. Yhtyeessä on myös useampia soittajia.

Mutta miksi ihmeessä japanilaiset halusivat jouluteemakseen juuri jenkan ja teemakappaleeksi Letkiksen?

Pauliina Lerchen mukaan syy löytyy historiasta.

Letkis on ollut aikoinaan Japanissa listaykkösenä ja on edelleen siellä tunnettu biisi. He halusivat siitä uuden, modernin version ja me teimme sen.”

Rauno Lehtinen sävelsi Letkiksen vuonna 1963. Se nousi suosioon ympäri maailmaa ja oli listaykkösenä ainakin Hollannissa, Argentiinassa ja Japanissa. Japanissa kappaleen lauloi Kuy Sakamoto.

Kappale on levytetty ainakin satana eri versiona eri kielillä, eri maissa. Kappaleella on myös useita eri nimiä, esimerkiksi Le Letkis, Finnjenka, Lasst uns küssen ja Let’s Kiss.

Suomessa Letkis nousi kansan suureen suosioon vuonna 1965 Katri Helenan laulamana versiona.

Henkilökunta tanssii Mitsukoshi-Isetan-ketjun mainosvideolla. Kuvankaappaus Youtubesta.
Henkilökunta tanssii Mitsukoshi-Isetan-ketjun mainosvideolla. Kuvankaappaus Youtubesta.

Samoihin aikoihin levisi ympäri maailmaa kova letkajenkka-tanssivillitys. Ensimmäisenä Letkajenkan sävelsi Erik Lindström, mutta pian Lehtisen Letkiksestä tuli suosituin tanssikappale letkajenkan taustalle.

Letkiksen tahdissa tanssittuja letkajenkan askelia näkyi 1960-luvulla useissa elokuvissa niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Uuden Letkiksen sovituksen on tehnyt Mimmeissä soittava Antti Halmetoja. Kappaleen tuotti Sampo Haapaniemi.

Yhtye äänitti tavarataloketjulle myös perinteisemmän instrumentaaliversion yhtyeessä soittavan Tuomas Logrénin sovituksena.

Mimmien Letkikseen on tehty myös erilaisia videoita. Niistä yksi on piirrosanimaatio, toisessa letkajenkkaa tanssivat Mitsukoshi-Isetanin työntekijät.

Kolmannen videon Mimmit tuotti itse. Videolla tanssii Pääkaupungin Karjalaisten Nuorten kansantanssijoita.

”Japanilaiset halusivat meiltä hyvin perinteisen videon kansallispukuineen ja perinteisine ympäristöineen. Video kuvattiin Seurasaaressa”, Lerche kertoo.

Samalla Vallilan viime keväänä julkistama Mimmit-mallisto otetaan myyntiin Mitsukoshi Shinjukun myymälään, joka on toinen ketjun päätavarataloista Tokiossa. Mallistoon kuuluu kankaita, mattoja, verhoja, keittiötekstiilejä ja mukeja.

Mimmit on lähdössä Japanin-kiertueelle perjantaina. Esiintymisiä on varsinkin suurilla jazzklubeilla, mutta myös ketjun toisessa päätavaratalossa Mitsukoshi Nihombashissa Tokiossa.

Ohjelmistossa on sekä Mimmien omaa ohjelmistoa tausta-animaatioineen mutta myös Pauliina Lerchen soolomateriaalia.

Vaikka Mimmit on lastenyhtye ja esiintyy Suomessa lapsille, Japanissa keikoille tulevat aikuiset.

”Olemme valinneet Mimmit-ohjelmistostamme nimenomaan Suomi–Karjala-materiaalia. Ne sopivat hyvin myös aikuisille ulkomailla – mutta sopisivat kyllä Suomessakin”, Lerche kertoo.

Mimmien Letkis-videoita voi katsoa alla:

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat