Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sisustuskaupoista tutut värimallit inspiroivat ”monikulttuuristen perheiden kokeman” väkivallan vastaista kampanjaa

Kulttuuri
 
Helsingin kaupunki
Helsingin kaupungin kampanja vastustaa lähisuhdeväkivaltaa. Kuvassa ote julisteesta.
Helsingin kaupungin kampanja vastustaa lähisuhdeväkivaltaa. Kuvassa ote julisteesta. Kuva: Helsingin kaupunki

Harmaana aamuna työmatkalla silmät hakeutuvat kohti ulkomainoksessa pilkottavia väriläiskiä – keltaisen, ruskean ja oranssin lämpimiä sävyjä.

Julisteessa näkyy yhdeksän ruttuista paperinpalaa, jotka muistuttavat sisustus- ja maalikauppojen värimalleja. Lähempää erottuvat värisävyjen epätavalliset nimet, ”viinapirun punainen”, ”pakkoavioliiton okra”, ”ympärileikkauksen oranssi”, ”koston ruskea” ja ”ennakkoluulon sininen”.

Värit kuvaavat erilaisia väkivallan muotoja. Mikään ihonväri ei kestä väkivaltaa, julisteessa lukee.

Viesti tehoaa, vaikka suoraa väkivaltaa ei näy. Ruttuiset paperinpalat ovat kuin iskun jäljiltä.

Värimalleja Helsingin kaupungin kampanjajulisteessa.
Värimalleja Helsingin kaupungin kampanjajulisteessa.

Kyseessä on Helsingin kaupungin kampanja ”kulttuuritaustaista” lähisuhdeväkivaltaa vastaan. Sillä halutaan kiinnittää huomiota ”monikulttuuristen perheiden kokemaan, erityisesti naisiin kohdistuvaan, lähisuhdeväkivaltaan”.

Kampanja osuu ajankohtaan, jolloin Helsinkiin ja Suomeen tulee turvapaikanhakijoita ennennäkemättömään tahtiin. Se on kuitenkin sattumaa.

”Monikulttuurisessa, globaalissa Helsingissä on tarpeen nostaa esiin kulttuurisesti perusteltua väkivaltaa. Pakkoavioliitot ja ympärileikkaukset ovat meillä vielä huonosti avattuja ilmiöitä”, sanoo sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikkö Olli Salin.

Salin on myös kampanjan tehneen, lähisuhdeväkivaltaa ehkäisevän työryhmän puheenjohtaja.

”Tutkimukset kertovat, että maahanmuuttajien keskuudessa naisiin kohdistuva väkivalta on yleisempää”, Salin sanoo. Hän ei nimeä lukuja, sillä kodeissa tapahtuvasta väkivallasta päätyy rikosilmoituksiin vain osa.

Salinin mukaan kampanja on saanut pääosin positiivisen vastaanoton. Kaupungilla julisteita on 250 paikassa. Julisteita on jaettu kouluihin, kirjastoihin, päiväkoteihin ja kulttuuritaloille.

Joissakin kouluissa on Salinin mukaan arkailtu julisteiden laittamista esille sen takia, että asioista on niin vaikea puhua. Salin harmittelee, ettei kaupungilla ollut varaa käännättää julisteita eri kielille.

”Väriliuskat ovat malleina kodinsisustuksessa. Kun kauniit värilaput yhtäkkiä rutistuvat, eivät värit olekaan enää niin kauniita”, Salin sanoo.

Työryhmä keskusteli pitkään julisteissa esiintyvistä termeistä.

”Emme halua, että asioista ei puhuta suoraan, mutta ihonvärin ja eettisen taustan ylikorostaminen vie syyllistämisen tielle. Viina ja ihmiskauppa koskettavat kaikkia kulttuureja”, Salin sanoo.

Kampanja näkyy paitsi ulkomainoksissa, myös videoina ja animaationa sosiaalisessa mediassa. Kampanjavideolla kuvataan eri kulttuureista tulevien ihmisten kasvoja. Mustelmat, ruhjeet ja muut väkivallan jäljet näkyvät.

Kampanjavideoita on esitetty myös Finnkinon elokuvateattereissa pääkaupunkiseudulla.

Kampanjan suunnittelivat kaupungille copywriter Lasse Paasto, art director Kimmo Kivilahti ja suunnittelija Tommy Mäkinen mainostoimisto Folk Finlandista.

”Tämä oli vaikeimpia kampanjoita joita olemme tehneet. Keskustelimme työryhmässä todella pitkään erilaisista termeistä. Piti olla poliittisesti korrekti”, sanoo Lasse Paasto.

”Ajattelimme, että värikartta-teeman kautta saamme eri ihonvärit ja kulttuurit nivottua yhteen.”

Suunnittelijoiden piti pohtia, miten kuvata väkivaltaa vaikuttavasti sitä suoraan näyttämättä.

”Tärkeää on, ettei kuva näytä liian väkivaltaiselta tai vaaralliselta, sillä se saattaa työntää katsojan pois”, Paasto sanoo.

”Julistetta pitää katsoa vähän pidempään ennen kuin sen ymmärtää. Kuvan vakavuuden huomaa vasta syventymällä. Katsoja pitää pystyä palkitsemaan eikä vain shokeeraamaan. Suorat väkivaltakuvat pysäyttävät mutta saavatko ne ajattelemaan?”

Kaupunki on kampanjoinut lähisuhdeväkivaltaa vastaan viime vuosina. Kampanjoinnin kohteena on aiemmin ollut vauvojen ja pienten lasten kuritusväkivalta, nuorten seurusteluväkivalta, aikuisten keskeinen väkivalta ja viimeksi viime vuonna ikäihmisiin ja vammaisiin kohdistuva väkivalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat