Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaj Franck -muotoilupalkinto Markku Salolle: ”Suomi tarvitsee lähimuotoilua ja lähituotantoa”

Kulttuuri
 
Ari Korkala
Markku Salon teoksia on museo kokoelmissa maailmalla.
Markku Salon teoksia on museo kokoelmissa maailmalla. Kuva: Ari Korkala

Kaj Franck -muotoilupalkinnon saajaksi on tänä vuonna valittu muotoilija, taiteilija Markku Salo. Kaj Franck -palkinto on yksi Suomen merkittävimpiä muotoilupalkintoja.

Markku Salo (s. 1954) on tehnyt yli 30 vuotta kestäneen uransa aikana sekä käyttö- että taidelasia. Hänet tunnetaan useiden lasitekniikoiden, kuten pâte de verre -muottiinsulatusmenetelmän käyttäjänä ja kehittäjänä. Yksi hänen tavaramerkeistään on lasin puhaltaminen metalliverkosta tehtyyn muottiin.

Palkintojury korostaa erityisesti Salon työtä Nuutajärven lasikylän puolesta.

Salo on työskennellyt Nuutajärvellä vuodesta 1983 lähtien, ja kaikki hänen lasiesineensä valmistetaan edelleen Nuutajärven lasikylässä.

Vuonna 2003 Salo perusti yhdessä muiden taiteilijoiden, muotoilijoiden ja lasinpuhaltajien kanssa Lasikomppania-yhdistyksen ja rakennutti Nuutajärvelle uuden lasihytin. Hytti on säilyttänyt lasin tekemisen perinteen paikkakunnalla ja mahdollistanut työn jatkamisen.

Lasikomppanian rakennuttaman lasihytin merkitys on korostunut sen jälkeen, kun Fiskars-konserniin kuulunut Iittala siirsi Nuutajärven lasitehtaan tuotannon Iittalan lasitehtaalle keväällä 2014. Nykyään hytin yhteydessä työskentelee noin 15 lasintekijää sekä vierailevia taiteilijoita, Salo kertoo.

Nyt Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö pyrkii edistämään taideteollisen osaamisen jatkumista Nuutajärvellä. Säätiö neuvottelee Fiskarsin kanssa lasikylän rakennusten siirtämisestä säätiölle, Salo kertoo.

”Ei Nuutajärveä saa millään tapettua”, Salo sanoo. ”Tämä on sitkas paikka, kun täällä on tehty lasia 1700-luvulta asti.”

Vaikka Salo uskoo Nuutajärven tulevaisuuteen, hän on huolestunut suomalaisen tuotannon karkaamisesta ulkomaille. Syyskuussa Helsingin Sanomat kertoi Fiskarsin sulkevan Arabian perinteikkään keramiikkatehtaan.

Suomalaisen muotoilun kultakausi syntyi siitä, että muotoilijat työskentelivät tehtaiden yhteydessä, Salo muistuttaa.

”Muotoilijat ja tuotanto olivat kuin paita ja peppu. Niin saatiin tuloksia”, hän sanoo.

Tuotannon vieminen ulkomaille rikkoo tiiviin yhteyden.

”En pysty ammattilaisena ollenkaan kuvittelemaan, että miten ihmeessä hommat hoidetaan jos tuotanto ja suunnittelu ovat eri paikoissa. Miten nuoret suunnittelijat pystyvät saamaan tuotannon ja materiaalin haltuun?” Salo kysyy.

”Eikä tuotanto kehity, jos vieressä ei ole kirittäjää”, hän jatkaa.

”Kyllä minä uskon lähimuotoiluun ja lähituotantoon”, Salo sanoo. Sen mallia voi ottaa Nuutajärveltä.

”Oman mallistoni tuotteet suunnitellaan ja tehdään täällä. Me tiedämme, mitä me pystymme tuottamaan. Se ei ole mitään utopiaa vaan tätä päivää.”

Salo uskoo, että myös kuluttajat osaavat arvostaa Suomessa tuotettuja tuotteita.

”Ei tuolla idässä missä raha alkaa pyöriä haluta, että tuotteet on tuotettu kolmansissa maissa. Ne tulevat tänne ostamaan siksi, että tuotteet on suunniteltu ja tuotettu täällä.”

Hän uskoo, että suomalaisen muotoilun tulevaisuus voi syntyä Nuutajärven kaltaisista paikoista.

”Pienestä taas liikkeelle. Eikä aina tarvitse kasvaa niin kauhean isoksi. Riittää kun se työllistää tietyn porukan, ja kun niitä on riittävästi, se on ihan ok.”

Oman yrityksensä Markku Salo Design -malliston ohella Salo on suunnitellut Saloralle, Nuutajärven Lasille, Arabialle, Aarikalle, Lundialle ja Iittalalle. Muotoilijan ja taiteilijan työnsä ohella Salo on toiminut opettajana muun muassa Taideteollisessa korkeakoulussa ja Hämeen ammattikorkeakoulun Wetterhoffin yksikössä.

Vuodesta 1987 lähtien Salo on pitänyt lähes 40 yksityisnäyttelyä Suomessa ulkomailla. Hänen teoksiaan on nähtävillä useiden museoiden kokoelmissa paitsi Suomen lasimuseossa Riihimäellä että V&A:ssa Lontoossa, Cooper Hewitt -museossa New Yorkissa, Röhsska Museetissa Göteborgissa sekä Nationalmuseetissa Tukholmassa. Hänet on palkittu Georg Jensen -muotoilupalkinnolla sekä Valtion taideteollisuuspalkinnolla.

Kaj Franck -muotoilupalkinto annetaan vuosittain muotoilijalle tai työryhmälle, joka on uutta luovalla tavalla tehnyt sekä korkeatasoista teollista muotoilua että uniikkeja töitä. Palkinnon jakaa Design Forum Finland. Palkinnon arvo on 10000 euroa, ja siihen kuuluu myös mitali sekä palkinnonsaajan työtä esittelevä näyttely. Salon palkintonäyttely avautuu Designmuseossa perjantaina 13. marraskuuta.

Ensi viikolla julkistetaan myös Salon 11 teoksen kokonaisuus Veden tarinoita, joka valmistuu Tampereen yliopistollisen sairaalan uuden dialyysiosaston yhteyteen.

Moni tunnistaa Markku Salon Diiva-lasit.
Moni tunnistaa Markku Salon Diiva-lasit.
La donna é mobile (2011)
La donna é mobile (2011)
Yhdessä-maljakko (2012)
Yhdessä-maljakko (2012)
Gone with the Wind (2001)
Gone with the Wind (2001)
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat