Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monet’n maalauksen aidoksi todistanut suomalaisryhmä hakee rahaa Slushista: ”Alle miljoonaa emme ole metsästämässä”

Kulttuuri
 
Jyväskylän yliopisto
Monet'n signeeraus hyperspektrikameran kuvaamana.
Monet'n signeeraus hyperspektrikameran kuvaamana. Kuva: Jyväskylän yliopisto

Startup-tapahtuma Slush jatkuu ja taistelu sijoittajien mielenkiinnosta käy kiivaana.

Yksi osallistujista oli jyväskyläläinen Recenart, joka on erikoistunut taiteen analysointiin. Jyväskylän ylipiston 12-henkinen tutkijaryhmä pystyy selvittämään maalauksista ja muista esineistä esimerkiksi aitoutta ja ikää.

Yhteensä rahoittajilta on haussa vähintään miljoona euroa.

”Sen pienempää summaa emme ole metsästämässä”, projektipäällikkö Tiina Koivulahti sanoo. ”Etsimme sijoittajaa, joka on aidosti kiinnostunut taidetutkimuksesta.”

Tähän mennessä Tekes ja Jyväskylän yliopisto ovat rahoittaneet hanketta noin 1,1 miljoonalla eurolla.

Nyt yliopistohankkeesta olisi tarkoitus luoda ihan oikea yritys.

”Olemme jo tavanneet useita potentiaalisia sijoittajia”, Koivulahti sanoo. ”Sopimuksia ei kuitenkaan vielä ole tehty.”

GÖSTA SERLACHIUKSEN TAIDESÄÄTIÖ
Heinäsuova ilta-auringossa (1891). Signeeraus on maalipinnan alla.
Heinäsuova ilta-auringossa (1891). Signeeraus on maalipinnan alla.

Tutkijaryhmä niitti viime maaliskuussa kotimaista ja kansainvälistä julkisuutta, kun se onnistui varmistamaan Mäntän taidemuseon signeerattoman maalauksen Heinäsuova ilta-auringossa aidoksi Claude Monet’n työksi.

Tuolloin tutkijaryhmä pystyi spektrikameran avulla paljastamaan ranskalaisimpressionistin vuonna 1891 tekemän signeerauksen, jonka päälle oli tuntemattomasta syystä sutaistu pari maalikerrosta.

Syy nimen peittämiseen jäi arvailujen varaan.

”Ehkä hän ei ollut ihan tyytyväinen työhönsä”, spektrikameraa käyttänyt tutkija Ilkka Pölönen veikkaili HS:n haastattelussa tuolloin.

Maalauksen aitous varmistettiin myös toisella spektrikuvauksella, jossa selvitettiin mitä alkuaineita taiteilijan käyttämät pigmentit sisälsivät.

Kaikkiaan viime vuoden alussa alkaneessa hankkeessa on ollut mukana useita laitoksia. Monitieteiseen tutkimustiimiin kuuluu taidehistorioitsijoita, fyysikoita, kemistejä sekä kuvantamistekniikoiden asiantuntija, materiaalianalyytikko ja taidekonservaattori.

Ryhmä on käynyt kuvaamassa myös muun muassa lontoolaisgalleriassa, joka halusi tietää mitä erään arvoteoksen maalikerrosten alle kätkeytyy. Tuolloin öljyvärin alta paljastui pohjapiirros, johon oli miehen lisäksi luonnosteltu käärme, koira ja apina.

Asiakkaille alkuperän varmistaminen voi olla rahanarvoista tietoa, sillä esimerkiksi arvokkaimmista Monet'n teoksista on maksettu useita kymmeniä miljoonia. Kesäkuussa 2008 Monet'n maalaus Le Bassin aux Nympheas myytiin 52 miljoonalla.

Hanna-Kaisa Hämäläinen
Ilkka Pölönen hyperspektrikamera kädessään. Kameralla voidaan tutkia taideteosten lisäksi myös muun muassa syöpäsoluja.
Ilkka Pölönen hyperspektrikamera kädessään. Kameralla voidaan tutkia taideteosten lisäksi myös muun muassa syöpäsoluja.

Vaan entäpä seuraavaksi? Koivulahden mukaan hankkeella on Tekes-rahoitusta ensi kesäkuuhun asti, mutta sen jälkeen pitäisi alkaa tulla toimeen omillaan.

Hän kuitenkin vakuuttaa taideteosten analysoinnille löytyvän markkinoita; pilottivaiheen aikana teoksia on tutkittu satakunta, ja asiakkaita on ollut Suomen lisäksi muista Pohjoismaista, Keski-Euroopasta ja Singaporesta.

”Asiakkaita on tällä hetkellä enemmän kuin ehditään ottamaan”, Koivulahti sanoo. ”Esimerkiksi Yhdysvalloista on tullut yhteydenottoja, mutta sinne emme ole ehtineet.”

Pilottivaiheen aikana asiakkailta on peritty Tekesin ohjeesta lähinnä kustannukset. Kesästä lähtien on tarkoitus siirtyä markkinahintoihin.

Taideteosten analysoinnin lisäksi sijoittajia pyritään houkuttelemaan toisellakin liikeidealla. Recenart pystyy merkitsemään teoksia näkymättömällä nanoaineella, jonka avulla taideteoksen myöhempiä vaiheita voi seurata. Merkintätuotetta voisi käyttää myös luksustuotteissa, joita uhkaavat väärennökset.

”Siihen tulee sellainen pieni merkki, jota ei pysty havaitsemaan, ja jota ei pysty väärentämään”, Koivulahti kuvailee. ”Parhaillaan mietimme, pitäisikö taideteosten analysointi ja nanotuote pitää yhdessä vaiko erottaa kahdeksi eri yritykseksi.”

”Päätöstä siitä ei vielä ole tehty.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat