Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Televisio täyttyy nyt joka ilta livehassutteluista – onko se kanavien ainoa oljenkorsi?

Kulttuuri
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
MTV3-kanavan Putous kerää laskevien katsojalukujen aikana edelleen varsin hyvin yleisöä. Seitsemännen kauden ensimmäisessä suorassa lähetyksessä lokakuun lopussa olivat mukana juontaja Heikki Paasonen (vas.) sekä näyttelijät Riku Nieminen, Jenni Kokander, Joonas Nordman, Mari Perankoski, Ville Tiihonen ja Essi Hellén.
MTV3-kanavan Putous kerää laskevien katsojalukujen aikana edelleen varsin hyvin yleisöä. Seitsemännen kauden ensimmäisessä suorassa lähetyksessä lokakuun lopussa olivat mukana juontaja Heikki Paasonen (vas.) sekä näyttelijät Riku Nieminen, Jenni Kokander, Joonas Nordman, Mari Perankoski, Ville Tiihonen ja Essi Hellén. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Perjantaina Possea, lauantaina Putousta, sunnuntaina Voitolla yöhön ja siihen vielä Tripla.

Kanavasurffaaja on juuri nyt ihmeissään. Tuntuu, että kaupallisilta kanavilta ei iltaisin enää muuta ohjelmaa tulekaan kuin sketsejä ja kaikenmoista hassuttelutoimintaa. Yleisön edessä, suorana.

Sketsihahmoista ja niiden näyttelijöistä ei pääse eroon muuallakaan. Iltapäivälehdet ja kadunvarretkin ovat täynnä heidän kuviaan.

Mutta miksi? Onko liveviihde television ainoa – ja viimeinen – oljenkorsi?

MTV:n ohjelmajohtaja Kristiina Werner-Autio myöntää, että nyt todella eletään liveviihteen buumia. Nimenomaan Maikkarilla liveviihde on selvä strateginen valinta. Siihen halutaan nyt satsata.

”Haluamme tarjota viikonloppuisin katsojillemme liveviihdettä, koska se toimii”, Werner-Autio kertoo.

Posse, Putous ja Voitolla yöhön ovat kaikki Maikkarin ohjelmia. Jokainen niistä tehdään suorana.

Aiemmin MTV3-kanavalla on nähty myös esimerkiksi Tanssii tähtien kanssa ja Tähdet, tähdet – ja niitä nähdään varmasti jatkossakin. Suoria nekin.

Ja ensi vuonna MTV:llä alkaa uusi viihdeohjelma Saturday Night Live. Suora lähetys sekin.

Maikkarilla liveviihteen suosimiseen on selvä syy: suorien viihdeohjelmien avulla kanava on onnistunut houkuttelemaan suuria yleisöjä.

Vaikka television katsojaluvut ovatkin olleet laskussa viime vuosina kautta linjan, erityisesti tänä syksynä, isoilla livesatsauksilla on onnistuttu silti edelleen houkuttelemaan normaalia suurempia katsojajoukkoja.

Maikkarin ikisuosikki Putous ei ole enää tällä kaudella yltänyt miljoonalukuihin, mutta yhä edelleen se vetää television suurimpia katsojajoukkoja. Viime viikolla Putous oli Suomen television neljänneksi katsotuin ohjelma. Keskikatsojamäärä oli 814 000.

Voitolla yöhön keräsi keskimäärin 440 000 katsojaa, Posse taas 387 000 katsojaa.

Myös Nelosen kanavapäällikkö Ville Toivonen myöntää, että liveviihdettä tehdään juuri nyt paljon. Mutta se, että ohjelmat ovat usein suoria, on tässä asiassa vain sivuseikka.

”Kaikki kanavat haluavat viikonloppuihin isoja ohjelmailmiöitä, ja usein ne vain sattuvat olemaan suoria. Kun tehdään isoja koko perheen tuotantoja, monet niistä menestyneistä formaateista ovat suoria.”

Toivosen mukaan suorat lähetykset eivät ole ainakaan Nelosella se ensisijainen tavoite. Tavoitteena ovat isot ilmiöt. Ohjelman ei tarvitse olla suora ollakseen iso ilmiö, muistuttaa Toivonen.

Tästä on esimerkkinä Nelosen suurimmat katsojaluvut tänä syksynä vetänyt Vain elämää -sarja. Myöskään tammikuussa alkava The Voice of Finland ei ole kokonaan live. Vasta sarjan viimeiset jaksot tehdään suorina, yleisön äänestämisen vuoksi.

Tänään Nelonen julkistaa ensi vuoden isoimman satsauksensa, kanavapäällikön sanojen mukaan ”megapaukun”. Edes tämä sarja ei ole suora.

Suurimmat katsojajoukot televisiossa kerätään tällä hetkellä silti uutis- ja ajankohtaisohjelmien avulla. Esimerkiksi viime viikolla erilaisten uutislähetysten, A-studion ja Urheiluruudun joukossa kymmenen kärkeen onnistuivat viihdeohjelmista rynnistämään vain Putous, Uutisvuoto ja Salatut elämät.

Suorien liveohjelmien tekeminen on kallista, eikä niillä selvästikään ylletä kovin helposti kärkikahinoihin. Silti kanavat haluavat niitä tehdä. Onnistuessaan uusista sarjoista voi tulla Putouksen kaltaisia uusia vetonauloja ja puheenaiheohjelmia.

Nelosella temppua yritettiin tänä syksynä isolla riskillä, uuden Tripla-sketsiohjelman avulla. Tavoite ei onnistunut, myöntää kanavapäällikkö Ville Toivonen.

Hänen mukaansa Triplan katsojaluvut ovat olleet kanavalle pettymys. Esimerkiksi viime viikon jakso keräsi 109 000 katsojaa.

”Kyllä se lukujen valossa on alisuorittanut. Syitä on monia. Kilpailu on kovaa sillä puolella”, Toivonen sanoo.

”Mutta sinänsä se on ollut rohkea veto. On lähdetty tuomaan uusia komediantekijöitä ja uusi kotimainen formaatti.”

Ohjelman jatkosta ei ole Toivosen mukaan vielä päätetty. ”Mutta ei se lukujen valossa onnistunut.”

Liveviihteen salaisuus on hetkessä elämisen tuntu. Se vetoaa aina vain, tiedetään Maikkarilla, jossa liveviihteen tekemiseen on pitkät perinteet. Siksi sitä tehdään.

”Suora live on ’must see televisionia’, jota täytyy katsoa perheen kanssa yhdessä. Tällainen hetkessä elävä televisio, joka on ihan pakko nähdä juuri sillä hetkellä jos siellä olisi jotain tosi kiinnostavaa, on yksi television elinvoimaisuuden perusta”, Werner-Autio muistuttaa.

Suorilla lähetyksillä Maikkari on onnistunut houkuttelemaan television pariin myös kanavien kovasti havittelemaa nuorta yleisöä, ”milleniaaleja”, joka muuten on alkanut television äärestä kaikota.

Mutta ettäkö liveviihde olisi koko television viimeinen ohjelnkorsi ja pelastuskeino. Näin suoraa yhtäläisyysmerkkiä menestymisen ja liveviihteen välille kaupallisten kanavien johtajisto ei sentään vetäisi.

”Hieman kliseinen vastaus, mutta kyllä se pelastuskeino on tarinat ja isot ilmiöt. Isot tarinat, isot tähdet, isot puheenaiheet. Ei tässä oikein muuta voi tehdä. Se on telkkarin ydinolemus”, Nelosen Ville Toivonen sanoo.

Kristiina Werner-Autio keskittäisi ajatukset uuteen aikaan ja uusiin jakelukanaviin. Nuorten televisionkatselu on kyllä vähentynyt, mutta toisaalta se on siirtynyt samaan aikaan myös muualle.

”Minusta pelastuskeino on se, että hyväksyy tosiasiat. Paluuta vanhaan, jossa katsotaan olohuoneen nurkassa olevaa laatikkoa, ei enää tule.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat