Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kyösti Kakkonen keräsi Suomen hienoimman design-kokoelman – hänelle se on ”kasa kuppeja ja purnukoita”

Aino Frilander HS
Kuka?

Kyösti Kakkonen

 Syntynyt 1956 Kiihtelysvaarassa, asuu Joensuussa ja Helsingissä.

 Perusti 1989 Tokmanni-halpakauppaketjun veljensä Karin kanssa.

 Omistuksia useissa yhtiöissä muun muassa terveysteknologia-, kaivosteollisuus- ja ohjelmistoaloilla.

Bulevardilla sijaitsevan arvoasunnon keittiössä pauhaa televisio. Aamun uutisissa kerrotaan tutkimuksesta, jonka mukaan yrityksiin hankitaan nykyään varsin vähän taidetta. Jos taidetta hankitaan, se johtuu toimitusjohtajan omasta kiinnostuksesta.

”Kyllä se varmaan niin on”, sanoo isäntä.

Tokmanni-halpahalliketjun perustanut Kyösti Kakkonen tietää, mistä tutkija televisiossa puhuu.

Kakkonen on miljonääri ja keräilijä, joka on koonnut omistukseensa yhden Suomen merkittävimmistä suomalaisen designin kokoelmista.

Juhani Niiranen / HS
Kyösti Kakkosen kellarista löytyy runsaasti aarteita Kyllikki Salmenhaaran keramiikan ystäville.
Kyösti Kakkosen kellarista löytyy runsaasti aarteita Kyllikki Salmenhaaran keramiikan ystäville.

Herra keräilijän olohuoneen ikkunoista avautuu näkymä Ruttopuistoon, ja ikkunalautoja kansoittavat keraamikko Michael Schilkin muotoilemat eläinveistokset. Heittäydytään siis nojatuoleihin ja puhutaan siitä, miten pöllöt, hevoset ja mursut ovat päätyneet Bulevardille.

Toiset keräilevät taidetta fiilistellen ja gallerioissa kierrellen. He odottavat rakkautta ensisilmäyksellä; sitä, että jokin teos viehättää niin, että se on saatava kotiin.

Kyösti Kakkonen ei ole sellainen keräilijä.

Ensinnäkään hän ei luuhaa gallerioissa ja huutokaupoissa, vaan lähettää asialle usein avustajan.

Juhani Niiranen / HS
Rut Bryk: Piritta (1954).
Rut Bryk: Piritta (1954).

Hän lukee ja perehtyy ja tietää tarkalleen, mitä kokoelmasta puuttuu.

Taiteilijoista hän kerää vain mielestään parhaita. Hän ei bongaile uusia nimiä Taideteollisen korkeakoulun myyjäisistä, vaan taiteilijoiden on täytynyt osoittaa kykynsä pidemmän ajan kuluessa.

Kun hän kiinnostuu taiteilijasta, hän ostaa ensin ”peruskasan”.

(Sanavalintaansa hän pyytää anteeksi. ”Käsittelen tätä vähän kuin kauppias joka on tottunut tekemään tukkukauppaa”, Kakkonen sanoo.)

Peruskasaa hän sitten täydentää vuosien mittaan. Mieluiten Kakkonen kerää taiteilijan kaikki merkittävät työt, mieluusti uniikkeja prototyyppejä päälle.

Kakkosen strategialla on syntynyt upea kokoelma. Se sisältää pääosin 1930–1960-lukujen taidelasia ja keramiikkaa. Edustettuina ovat Tapio Wirkkalan, Toini Muonan, Timo Sarpanevan, Gunnel Nymanin, Rut Brykin ja Kyllikki Salmenhaaran kaltaiset suuret nimet. Elävistä tekijöistä mukana ovat muun muassa Kristiina Riska, Kati Tuominen-Niittylä, Vesa Varrela ja Joonas Laakso.

Kukaan ei kuitenkaan oikein tunnu tietävän, kuinka laaja kokoelma oikeastaan on. Kakkonen on siinä mielessä erikoinen liikemies, ettei hän välitä puhua luku- tai euromääristä, ainakaan kun kokoelmasta on puhe.

Kakkosen kokoelmasta kirjan kirjoittanut taidehistorioitsija Harri Kalha arvioi vuonna 2013 kokoelmaan kuuluvan noin 7 000 esinettä. Se on kuitenkin jo ehtinyt kasvaa ostoksilla Suomesta ja ulkomailta.

Näin siitä puhuu Kakkonen itse:

”Voi sanoa näin, että jonkinlainen kasa niitä kuppeja, purnukoita ja pönttöjä on, oikeastaan aika laajasti kattaen [Alfred William] Finchin keramiikasta tähän päivään.”

Hän suostuu luonnehtimaan kokoelmaa pohjoismaisesti merkittäväksi.

”Esineiden määrä ei ole olennaista, vaan se, mitkä teokset siihen kuuluvat”, hän sanoo, kun toimittaja prässää.

Mutta usein sanotaan, että Suomessa on kolme merkittävää designkokoelmaa, joista Kakkosen kokoelma on yksi. Muut ovat Designmuseo ja Riihimäen lasimuseo.

Valtaosa Kakkosen kokoelmasta sijaitsee Joensuussa, osa Helsingin asunnossa ja osa maailmalla, sillä keräilijä lainaa teoksiaan auliisti. Maksua hän ei ota, kunhan kustannukset katetaan ja keräilijä kutsutaan avajaisiin.

Nytkin Sarpanevaa on esillä Suomen lasimuseossa ja Wirkkalaa Espanjassa. Salmenhaaraa tulee esille marraskuussa Fiskarsiin, Wirkkala-näyttely kiertää Eurooppaa ja Japaniin tulee laaja keramiikkanäyttely vuonna 2017. Kakkosen kokoelmasta täydennetään tiettävästi myös ensi keväänä Espoon modernin taiteen museossa avautuvaa Rut Bryk -näyttelyä. Myös Guggenheimin on lähestynyt yhteistyötunnusteluin.

Museonäyttelyt sopivat kuvaan, sillä Kakkoselle keräily on kulttuurilähettilään työtä.

”Ainakin uskottelen itselleni, että tämä on tärkeää suomalaisuustyötä, vahvan suomalaisen osaamismielikuvan ylläpitämistä”, Kakkonen sanoo.

Japanissa Fiskars ja Honkarakenne toivat asiakkaitaan suomalaisen lasitaiteen näyttelyyn, joka oli koostettu Lasimuseon ja Kakkosen kokoelmista.

”Suomalaiset designtaiteilijat olivat maailman parhaita erityisesti 1930–1950-luvuilla, ja jos tämän kautta voidaan edistää suomalaista vientiä ja luoda positiivista mielikuvaa laadukkuudesta ja hyvästä muotoilusta tuonne maailmalle, onhan se hyvä juttu”, liikemies pohtii.

Käydään välillä kellarissa. Tiilivuoratussa labyrintissä on paitsi vanha pankkiholvi ja viinikellari, myös pieni paratiisi Rut Brykin ja Kyllikki Salmenhaaran keramiikan ystäville.

Mutta miksi kerätä juuri suomalaista designiä?

Maalaustaidetta keräämällä ei nimittäin olisi voinut saavuttaa mitään suurta, Kakkonen selittää. Designilla oli mahdollista saavuttaa kärsivällisellä työllä varsinainen superkokoelma.

Kakkosen aloitellessa kokoelmaansa 1980-luvun lopulla suomalaisen designin keräilijöitä oli erityisesti Suomessa vähän. Kävi myös tuuri, sillä 1990-luvun lama oli keräilijälle kuin alennusmyynti, Kakkonen kertoo. Kulttuurikotien perijät eivät osanneet arvostaa lasitaidetta, ja sitä sai huutokaupoista halvalla.

”Olen sanonut tämän ennenkin, mutta ne markkahinnat ovat muuttuneet euroiksi ja sitten vielä tuplaantuneet tai triplaantuneet”, Kakkonen kehaisee.

Teosten rahallinen arvo on kuitenkin lähinnä ajatusleikki, sillä hän ei osta myydäkseen. Mikä kokoelmaan tulee, se pysyy.

Juhani Niiranen / HS
Birger Kaipiaisen Enkeli-veistoksia 1960-luvun lopulta.
Birger Kaipiaisen Enkeli-veistoksia 1960-luvun lopulta.

Kokoelman kartuttamista ja kilpailua muiden keräilijöiden kanssa hän kuvailee kuin shakiksi.

Vaikka Kakkonen on ostoksissaan systemaattinen, ei taidetta voi kerätä samalla tavalla kuin kauppakassiin tavaroita, hän sanoo. Taiteen täytyy myös puhutella.

Usein hän puhuukin yksittäisistä teoksista tunteikkaasti. Keräilijää ei ole vaikea kuvitella polvilleen Pyhäselän jäällä Joensuun Mulonniemessä, kun hän kertoo aikoinaan vertailleensa pienten tyttäriensä kanssa oikeaa avantoa ja Tapio Wirkkalan Ison pilkkiavannon nimellä tunnettua teosta.

Ei keräilyä tässä mittakaavassa oikein voi järjellä selittää.

”Jotkut keräilevät tulitikkulaatikoita, toiset vanhoja rahoja, kolmas designiä. Samanlainen vietti vie kaikkia kolmea”, Kakkonen sanoo.

Tai purkkakuvia:

”Lapsena keräsin purukumikuvia, muutamia ihan täydellisiä sarjoja, ja yhdessä vaiheessa keräsin Pekka Lipposen seikkailut -lehtiä, sellaisia hurjia poikien jännityslehtiä”, Kakkonen kertoo keräilijänuran alusta.

Aikuisuuden kynnyksellä nuori keräilijä luopui aarteistaan.

”Jälkeenpäin on harmittanut”, hän sanoo ja nauraa remakasti. Pekka Lipposia olisi voinut esitellä taidekokoelman rinnalla. ”Voi hitto, se olisi ollut hieno juttu.”

Juhani Niiranen / HS
Kaj Franck: Lautanen 1970-luvulta.
Kaj Franck: Lautanen 1970-luvulta.
Juhani Niiranen / HS
Rut Bryk: Piritta (1954).
Rut Bryk: Piritta (1954).
Juhani Niiranen / HS
Birger Kaipiaisen Enkeli-veistoksia 1960-luvun lopulta.
Birger Kaipiaisen Enkeli-veistoksia 1960-luvun lopulta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat