Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olli Mustosen soitto teki sodasta rauhaa

Kulttuuri
 
Teemu Kuusimurto
Olli Mustonen kuvattuna kotonaan Hausjärvellä 2012.
Olli Mustonen kuvattuna kotonaan Hausjärvellä 2012. Kuva: Teemu Kuusimurto

Klassinen Olli Mustonen, piano, Musiikkitalossa keskiviikkona.

Sergei Prokofjevin (1891–1953) yhdeksän pianosonaattia kahdessa konsertissa Musiikkitalossa?

Voi kuulostaa raskaalta, mutta ei Olli Mustosen (s. 1967) hyppysissä. Helmikuussa 2014 hän soitti sonaatit nro 2, 4, 6, ja 9 korostaen leikkisyyttä sekä aksenttien ja sointivärien kirjoa, ei sitä titaanisinta jyristelyä.

Prokofjevin ”sotasonaateista” nro 6–8 jäi siis keskiviikon ohjelmistoon kaksi järkälettä. Mutta toisaalta jälleen saatiin myös pieniä sonaatteja, kuten opiskeluvuosien materiaalista kahdeksaan minuuttiin puristettu pianosonaatti nro 1 ja samojen nuoruusvuosien materiaalista paljon mestarillisemmin seitsemään minuuttiin puristettu sonaatti nro 3.

Kaikki alkoi oikein hyvin viidennen sonaatin alkuperäisversiossa. Prokofjev aloittaa näennäisen rauhallisesti, mutta musiikki etenee salaviisaan oikukkaasti, mikä sopii irtonaista kosketusta suosivalle Mustoselle.

Kahdeksaskin sonaatti alkoi erinomaisesti, mutta sitten koin jännitteen hieman laskevan, vaikka soitto jatkui laadukkaana. Mistä se saattoi johtua?

Ehkä osin Musiikkitalon asiallisesta akustiikasta, joka ”kompressoi” dynamiikkaa eli korostaa hiljaisimpia sävyjä ja vaimentaa suuria huipennuksia. Kun Mustonen itsekin silloin tällöin hiljensi huipennuksen mezzoforteen (melko voimakkaasti), kun Prokofjev kirjoittaa fortissimo (hyvin voimakkaasti), musiikki soi tasaisemmin kuin säveltäjä ehkä tarkoittikaan.

Suuret venäläispianistit ja Prokofjevin hyvät tuttavat Emil Gilelsistä Svjatoslav Richteriin kokivat itse sodan kauhut, mikä ei voinut olla kuulumatta sotasonaattien tulkinnoissa. Mustonen ottaa musiikin musiikkina, ja löytää nuoteista pirteää ja positiivista menoa sielläkin, missä ennen kuultiin tuskanhuutoja ja panssarivaunujen jyrinää.

Hän teki kahdeksannesta sonaatista rauhan ajan musiikkia. Siihen on perusteensa sonaatin alkupuolella, mutta joiltakin muilta osin ote vaatii pientä totuttelua.

Väliajan jälkeen ensimmäinen sonaatti opus 1 ei vielä johtanut nirvanaan, mikä johtuu kappaleesta itsestään. Prokofjev itsekin totesi, että uudelleen muokattunakin teos edusti hänen opiskeluvuosiaan, ja opus 2 oli sitten jo ihan toista tasoa.

Mutta sitten: Mustonen oli lämmennyt ja sonaatti nro 3 sopii hänelle erinomaisesti. Hienoinen haikeus 1990-luvun Mustos-muistoja kohtaan häipyi, sillä nyt kuultiin pitkiä pätkiä kypsää taiteilijaa aivan parhaimmillaan.

Innostus jatkui sonaatissa nro 7. Mestarin työtä, enkä enää osannut kaivata vanhojen venäläistitaanien lihaksikkaamman täyteläistä sointia ja metallisempaa kalskahdusta. Mustosen ohuempi ja erottelevampi ote tuo Prokofjevin tuikeaan tekstuuriin ilmaa ja valoa. Finaalin kuuluisa toccata 7/8-rytmissä soi juuri niin mukaansatempaavasti kuin toivoinkin.

Joitakin ratkaisuja saattaa yhä hätkähtää, mutta hänellä on joka tapauksessa kiinnostavaa ja omaa sanottavaa tästä musiikista. Richter-kopioita riittää kyllä ilman häntäkin.

Sonaattien sarja oli osa Radion sinfoniaorkesterin ja Mustosen Prokofjev-projektia, johon kuuluvat myös kaikkien pianokonserttojen levytykset. Niitä levyjä odottaa tämän konsertin jälkeen hyvillä mielin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat