Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Värimallit kampanjoivat väkivaltaa vastaan

Kulttuuri
 
Kaisa Viljanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja.
Värimalleja Helsingin kaupungin kampanjajulisteessa.
Värimalleja Helsingin kaupungin kampanjajulisteessa.

Harmaana aamuna työmatkalla silmät hakeutuvat kohti ulkomainoksessa pilkottavia väriläiskiä – keltaisen, ruskean ja oranssin lämpimiä sävyjä.

Julisteessa näkyy yhdeksän ruttuista paperinpalaa, jotka muistuttavat sisustus- ja maalikauppojen värimalleja. Väreillä on kuitenkin epätavalliset nimet, ”viinapirun punainen”, ”pakkoavioliiton okra”, ”ympärileikkauksen oranssi”, ”koston ruskea” ja ”ennakkoluulon sininen”.

Mikään ihonväri ei kestä väkivaltaa, julisteessa lukee.

Viesti tehoaa. Ruttuiset paperinpalat ovat kuin iskun jäljiltä.

Kyseessä on Helsingin kaupungin kampanja ”kulttuuritaustaista” lähisuhdeväkivaltaa vastaan. Sillä halutaan kiinnittää huomiota monikulttuuristen perheiden kokemaan, erityisesti naisiin kohdistuvaan lähisuhdeväkivaltaan.

Kaupunki on kampanjoinut lähisuhdeväkivaltaa vastaan aiemminkin. Kohteena on ollut vauvojen ja pienten lasten kuritus, nuorten seurusteluväkivalta, aikuisten keskeinen väkivalta ja viimeksi viime vuonna ikäihmisiin ja vammaisiin kohdistuva väkivalta.

Uuden kampanjan suunnittelivat Lasse Paasto, Kimmo Kivilahti ja Tommy Mäkinen mainostoimisto Folk Finlandista.

Helppo tehtävä ei heidän mukaansa ollut. Piti pohtia, miten kuvata väkivaltaa sitä suoraan näyttämättä. Piti olla poliittisesti korrekti. Ja kuitenkin piti puhua väkivallasta.

”Monikulttuurisessa, globaalissa Helsingissä on tarpeen nostaa esiin kulttuurisesti perusteltua väkivaltaa”, sanoo sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikkö Olli Salin, lähisuhdeväkivaltaa ehkäisevän työryhmän puheenjohtaja.

”Pakkoavioliitot ja ympärileikkaukset ovat meillä vielä huonosti avattuja ilmiöitä.”

”Emme halua, että asioista ei puhuta suoraan, mutta ihonvärin ja etnisen taustan ylikorostaminen vie syyllistämisen tielle. Viina ja ihmiskauppa koskettavat kaikkia kulttuureja”, Salin sanoo.

Hän ei nimeä lukuja, sillä kodeissa tapahtuvasta väkivallasta päätyy rikosilmoituksiin vain osa.

Salinin mukaan kampanja on saanut pääosin positiivisen vastaanoton. Kaupungilla julisteita on 250 paikassa. Julisteita on jaettu kouluihin, kirjastoihin, päiväkoteihin ja kulttuuritaloille.

Joissakin kouluissa on arkailtu julisteiden laittamista esille sen takia, että asioista on niin vaikea puhua. Salin harmittelee sitäkin, ettei kaupungilla ollut varaa käännättää julisteita eri kielille.

Kampanja näkyy paitsi ulkomainoksissa, myös videoina ja animaationa sosiaalisessa mediassa. Kampanjavideolla kuvataan eri kulttuureista tulevien ihmisten kasvoja. Mustelmat, ruhjeet ja muut väkivallan jäljet näkyvät.

”Väriliuskat ovat malleina kodinsisustuksessa. Kun kauniit värilaput yhtäkkiä rutistuvat, eivät värit olekaan enää niin kauniita”, Salin sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat