Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalaismies hätyyttää Lennon-McCartneyn listaennätyksiä – näin syntyi hittitehdas

Ruotsalainen Max Martin on tehnyt maailman myyvintä poppia 1990-luvulta. Menestyksen voi jäljittää tiimityöhön – ja yhteen Nissan Micraan.

Pirkko Kotirinta HS

Isot asiat voivat joskus lähteä liikkeelle pikku sattumuksista. Osa ruotsalaista musiikki-ihmettä voidaan esimerkiksi jäljittää erään Nissan Micran rämään kasettisoittimeen.

Tarinan kertoo John Seabrook tuoreessa kirjassaan The Song Machine, Inside the Hit Factory (W. W. Norton & Company, 2015).

Se menee näin: SweMix-studiossa vaikutti vuonna 1990 tuottaja Denniz Pop, kunnon konevelho.

Eräs göteborgilainen kaksikko kuuli Denniz Popin Kayolle tuottaman Another Motherin ja paloi halusta saada yhtä hyvän soundin. Göteborgilaiset liftasivat Tukholmaan, mutta tapaaminen ei tärpännyt. Pop oli studiossa nigerialaissyntyisen, hammaslääkäriksi opiskelevan Dr. Albanin kanssa.

Pettyneet muusikot palasivat kotiin, tekivät demokasetin ja lähettivät saatekirjeen kera:

Ole kiltti, kuuntele nauhamme ja soita meille!

Allekirjoituksena luki: Ace of Base.

Illalla töistä lähtiessään Denniz Pop työnsi kasetin Micransa soittimeen. Auto oli aika rämä, mutta se kulki ja kelpasi myös laulujen testaukseen. Menestyäkseen Yhdysvalloissa musiikin pitää kuulostaa hyvältä autossa, Pop tiesi. (Metodi sai sittemmin nimen The L.A. Car Test. Tukholmassa tuotettu musiikki lähetettiin Kaliforniaan, tökättiin autosoittimeen ja paineltiin Pacific Cost Highwayta.)

Kun tuottaja Pop kurvasi kotipihaansa, tuomio oli valmis: tämän enempää aikaa hän ei tuhraisi johonkin kellaribändiin. Ikävä kyllä demo oli juuttunut kasettikoteloon. Koska myös soittimen radiopuoli oli rikki, Denniz Popin työmatkoilla soi päivästä toiseen Mr. Ace. Osansa rytmeistä sai kyydissä istuva tuottajakollega Douglas Carr.

Miehet vitsailivat huonosta demosta pari viikkoa, kunnes yhtenä aamuna toisto teki tehtävänsä aivoissa ja Pop kuulikin jotakin miellyttävää: Hänpä purkaisi biisin osiinsa, vaihtaisi melodiaosuuden paikkaa, katsoisi mitä tapahtuu. ”Luulen, että tuotan tämän”, hän intoili Carrille.

Popmusiikki ei sen jälkeen palannut enää koskaan ennalleen, toteaa Seabrook.

Mr. Ace näki päivänvalon nimellä All That She Wants ja oli iso hitti.

Seuraaja The Sign oli vielä isompi: viisi viikkoa Billboard-ykkösenä syksyllä 1993. Seabrook analysoi kirjassaan näitä ja muita hittejä ja etsii vastausta siihen, miksi menestyslaulujen tekeminen on keskittynyt tiimeille.

Pitkä tarina erään Micran kasettisoittimesta on tärkeä, koska juuri Denniz Popia (oik. Dag Krister Volle ) voi pitää ruotsalaisen musiikki-ihmeen tärkeimpänä oppi-isänä, Abban jälkeen.

Supersosiaaliseksi persoonaksi kuvailtu Denniz Pop tajusi, että kaiken a ja o uudessa koneajassa on ryhmätyö. Hän ennusti varhain, että Cheiron-studiossa Tukholman Fridhemsplanilla tehdään vielä hittejä, jotka soivat Yhdysvalloissa ja Britanniassa. Harva uskoi. Hitithän olivat tähän asti syntyneet vuorotellen Atlantin molemmin puolin. Denniz Pop tiimeineen onnistui kuitenkin monesti ennen kuin menehtyi syöpään 1998, 35-vuotiaana.

Denniz Popin tärkein oppilas on nimeltään Martin Sandberg. Harva tuntee nimen, mutta Max Martinin tietävät miljoonat. Hevilaulajana aloittanut Max Martin (s. 1971) on jalostanut Popin ryhmätyömetodin ja muut opit huippuunsa.

Siinä missä dj-Denniz pelasi intuitiolla ja hallitsi tanssilattioita, Tukholmassa musiikkilukiota käyneellä Martinilla on myös teoria hallussa ja taito napata tuoreita tekijöitä, eri genreistä.

Laulajana hän on niin hyvä, että käytännössä moni maailmantähti esittää Max Martin -covereita; Martin nimittäin haluaa, että hänen demolla esittämäänsä laulutyyliä jäljitellään pilkun tarkasti.

Nykyään ruotsalaistiimiin kuuluvat muun muassa Shellback, Rami Yacoub, Carl Falk, Ali Payami ja ainoana naisena Tove Lo. Viime viikolla Tove Lo ja Max Martin palkittiin Ruotsin musiikkituottajien gaalassa muun muassa Vuoden soitetuimmasta kappaleesta, brittilaulaja Ellie Gouldingin hitistä Love Me Like You Do. Se soi elokuvan Fifty Shades of Gray soundtrackilla.

Vastikään hän on tuottanut Selena Gomezia ja pop-artistien nyky-ykköstä Taylor Swiftiä.

Martinin tiimien käsistä ovat aiemmin lähteneet monet Backstreet Boysin, Britney Spearsin, ’N Syncin, Céline Dionin, Katy Perryn ja Justin Bieberin hitit. Muun muassa.

Max Martin päihittääkin kaikki aiemmat hitintekijät sekä hittien volyymilla että pitkäikäisyydellä mitattuna, toteaa Seabrook.

Siis kaikki aiemmat, mukaan lukien The Beatles, Phil Spector ja Michael Jackson. Billboardin single-listan ykkössijoja Martinilla on 21. Hänen edellään ovat vain Paul McCartney (32 ykkössijaa) ja John Lennon (26). Tuottajien listalla edellä on ainoastaan George Martin, legendaarinen The Beatles -vaikuttaja.

Miten tämä on mahdollista?

Kurkataanpa välillä tuoreimpia albumilistoja. Suomen virallisen listan top kymppi on täysin sinivalkoinen. Ykkös- ja kakkossijaa pitävät Vain elämää -albumit, kuten jo kolmena syksynä aiemmin. Suomalaiset laulavat suomalaisille, suomeksi.

Ruotsin vastaavan virallisen listan ykkös- ja kakkossijat ovat ruotsalaisten hallussa ( Avicii, Bo Kaspers Orkester). Top kympin albumeista kotimaisia on tasan puolet – ja niistä viidestä ruotsalaisestakin ainoastaan Bo Kaspers ja Darin laulavat ruotsiksi, kaikki muut englanniksi.

Laulukieli selittää John Seabrookin mukaan vahvasti ruotsalaistekijöiden nousua maailman taitavimmiksi popin tekijöiksi. Englanti on ruotsalaisille kakkoskieli, minkä ansiosta lauluntekijöiden aivoissa kieli on alisteista musiikille, eritoten melodialle. Max Martinilla on tälle termi: melodinen matematiikka. Jos riimi soi hyvin, sanat voivat olla melkein tankeroenglantia – ja välillä ne ovatkin.

Kukaan englantia äidinkielenään puhuva ei olisi Seabrookin mukaan kirjoittanut esimerkiksi rivejä, joika Britney Spears laulaa läpimurrossaan: Hit Me Baby One More Time. Sanojenhan voi ymmärtää kehottavan perheväkivaltaan, tai S/M-juttuihin.

Kun tietokoneet yleistyivät populaarimusiikin tekemisessä 1980-luvulla, ajateltiin ensin, että kuka tahansa voisi koneineen rakentaa menestyksiä ja että musiikkibisnes voisi demokratisoitua.

Kävikin aivan päin vastoin. Kymmenen prosenttia julkaistuista lauluista tuo tätä nykyä äänitealalle 90 prosenttia sen tuloista. Ja ruotsalaiset ovat vahvoilla tuossa kymmenessä prosentissa. He vastasivat esimerkiksi vuonna 2014 neljäsosasta Billboardin Hot 100 -listan hiteistä ja hallitsevat myös muun muassa Korean K-pop-listoja.

Musiikkiteollisuuden suurimpia menestyjiä ovat nimeltään tuntemattomat tekijät. Cheiron-studiosta lähteneet Andreas Carlson, Jörgen Elofsson ja Kristian Lundin asuvat kaikki nykyään hulppeasti Los Angelesissa, samoin hyvin matalaa profiilia julkisuudessa pitävä Max Martin, osan vuodesta.

Sinikeltaiset hitit jatkavat voittokulkuaan.

Ruotsalaisilla kun on lisäksi vielä (osittain kansanlauluistaan juontuva) kyky saada iloiseen melankolinen sävy, ja surulliseen ripaus iloa, Seabrook kehuu. Sellainen toimii moniin mielentiloihin, kuten jo Abba aikoinaan osoitti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat