Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mika Taanila on nykytaiteen Pelle Peloton

Ars Fennica -voittajan näyttely on esillä Hämeenlinnassa.

Timo Valjakka

Video/Installaatio Mika Taanila: Muistikatko – Blackout 6.3. saakka Hämeenlinnan taidemuseossa (Viipurintie 2). Ti–to 11–18, pe–su 11–17.

Surinaa. Raksutusta. Ujellusta. Matalaa huminaa. Koneiden ääniä. Pianomusiikkia.

Vuoden 2015 Ars Fennica -voittajan Mika Taanilan (s. 1965) palkintonäyttely täyttää tietoisuuteni jo ennen kuin olen ehtinyt astua kunnolla sisään. Se on tulvillaan ääniä, jotka kaikuvat avarassa näyttelysalissa ja sekoittuvat toisiinsa.

Äänet ovat peräisin Taanilan teoksista, joihin kuuluu valo- ja elokuvien ohella videoita ja salaperäisesti äänteleviä mekaanisia installaatioita.

Hiljaisuuskin on mukana.

Näyttelyn avaa videoteos My Silence (2013), joka perustuu Louis Mallen elävästä dialogistaan tunnettuun klassikkoon Ilta Andrén kanssa (1981). Taanila on kuitenkin poistanut kaikki elokuvan puheosuudet. Jäljellä on viisitoista minuuttia ”puhdasta” elokuvaa: katseita, eleitä ja lyhyitä taukoja.

Viereisellä seinällä on Mallen elokuvan lähes satasivuinen käsikirjoitus. Siitäkin puuttuvat kaikki repliikit. Valkoiset paperiarkit ovat suurelta osin tyhjiä.

Mika Taanila on kansainvälisesti arvostettu kokeellisen taiteen ja dokumenttielokuvan pioneeri. Hän käsittelee teoksissaan muun muassa ihmisen ja teknologian suhdetta sekä lähimenneisyydestä tuttuja utopioita, tulevaisuuksia jotka eivät toteutuneet tai joiden elinkaari oli lyhyt.

Taanilan näkyviä lähtökohtia ovat kiinnostus elokuvan historiaan ja esitystekniikkaan. Antiikkiset kelanauhurit, roskakoreista poimitut filmit ja kömpelöt vhs-kasetit ovat yhtä oleellinen osa hänen taidettaan kuin niihin tallentuneet kuvat ja äänet, jotka kantavat viestejä toisesta, viattomammasta maailmasta.

Teostensa perusteella Taanilaa voi luonnehtia nykytaiteen Pelle Pelottomaksi, avantgardistiseksi keksijäksi tai analogiseen tekniikkaan hurahtaneeksi käsitetaiteilijaksi.

Epäilemättä Taanila on kaikkea tätä, muuten näin oivaltavia ja monitasoisia teoksia ei syntyisi. Ennen kaikkea hän on kuitenkin tarkasti ja taitavasti artikuloiva nykytaiteilija, joka dokumentoi meidän yhteistä todellisuuttamme ja nostaa samalla kuin ohimennen esiin kysymyksiä tärkeistä asioista kuten valta ja demokratia.

On vain plussaa, että hänen taiteessaan on vielä tilaa huumorille ja hienovireiselle ironialle.

Parhaiten Taanilan yhteiskunnallisuus ja ironia näkyvät teoksissa, jotka liittyvät Eurajoelle nousevaan Olkiluoto 3 -ydinvoimalaan ja elämään sen ympärillä.

Näyttelyn pääteos on kolmikanavainen videoinstallaatio Suomen sähköisin kunta (2012). Teos perustuu samaan kuvamateriaaliin kuin Taanilan ja Jussi Eerolan äskettäin ensi-iltansa saanut dokumenttielokuva Atomin paluu.

Voimalan rakentumisen alkuvaiheita ja satakuntalaisen maalaismaiseman muutoksia seuraava videoteos on monumentaalinen kuvafresko. Se ei selitä eikä ota kantaa, se näyttää – ja herättää monenlaista ihmetystä.

Parhaimmillaan valmisesineet kertovat niin paljon, ettei taiteilijan tarvitse tehdä muuta kuin asettaa ne esille.

Taanilan videoteoksen vieressä on sarja ranskalaisen energiayhtiön Arevan 2004 julkaisemia pahvisia pienoismalliarkkeja, joista näppäräsorminen voisi askarrella itselleen oman voimalan. Lasisessa vitriinissä on yksi yhtiön liikelahjoina jakamista marsipaaniolkiluodoista.

Rakennustöiden alkamisesta on kuitenkin kulunut niin kauan, että lahjat näyttävät yhtä tuoreilta kuin vanhat videokasetit. Tuleeko näin käymään myös itse voimalalle?

Carroll / Fletcher, Lontoo
My Silence, 2013.
My Silence, 2013.
Jean Paul Torno & Laurent Torno, Contemporary Art Museum, St. Louis
Hämärä Twilight 2010.
Hämärä Twilight 2010.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat