Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikkien aikojen rakkaustarina kääntyi draamaksi – maailmankuulut performanssitaiteilijat kinaavat nyt oikeudessa

Kulttuuri
 
Performanssitaiteilijat ja entiset rakastavaiset Marina Abramović ja Ulay kohtasivat toisensa vuosien jälkeen Abramovićin teoksessa New Yorkin modernin taiteen museossa MOMassa vuonna 2010. Kuvakaappaus Youtubesta.
Performanssitaiteilijat ja entiset rakastavaiset Marina Abramović ja Ulay kohtasivat toisensa vuosien jälkeen Abramovićin teoksessa New Yorkin modernin taiteen museossa MOMassa vuonna 2010. Kuvakaappaus Youtubesta.

Maailmalla laajasti mainetta niittäneiden performanssitaiteilijoiden Marina Abramovićin ja Ulayn kuulu rakkaussuhde on kääntynyt suureksi draamaksi. Taiteilijat ovat menossa pian oikeuteen. Syyn taistoon on raha, kertoo The Guardian.

Abramović ja Ulay olivat aiemmin rakastavaisia. Heidän suhteensa kesti vuodesta 1976 vuoteen 1988. Näiden vuosien aikana he tekivät yhdessä lukemattomia performansseja, jotka peilailivat naisen ja miehen suhdetta.

Pariskunnan eron jälkeen serbialaissyntyisestä Abramovićista tuli yksi mailman kuuluisimmista performanssitaiteilijoista. Syynä suosion kasvuun olivat erityisesti hänen retrospektiivinen näyttelynsä New Yorkin MoMAssa vuonna 2010, HBO-yhtiön pitkä dokumentti sekä Abramovićin lukuisat julkkisystävät. Ystävien joukkoon kuuluvat muun muassa Jay Z ja Lady Gaga.

Ulayn ei ole onnistunut nousta yhtä tunnetuksi.

Nyt Ulay, oikealta nimeltään Frank Uwe Laysiepen, sanoo, että Abramović on kirjoittanut hänet pois hänen omasta historiastaan.

Oikeuskanteessaan hän syyttää Abramovićia siitä, että tämä on pimittänyt hänelle kuulunutta rahaa jo 16 vuoden ajan. Ulay katsoo, että Abramović ei ole antanut hänelle kunnollista korvausta heidän yhteistyöstään.

Abramović on kiistänyt Ulayn väitteet. Hän on varma, että tulee voittamaan entisen rakastettunsa oikeudessa.

Kaksikko teki yhdessä aikoinaan pioneerityötä performanssitaiteen saralla. Heidät töistään tunnetuimpia ovat esimerkiksi AAA-AAA vuodelta 1978, jossa pari huutaa toisilleen sekä vuoden 1977 Relation in Time, jossa kaksikko istui hiuksillaan toisiinsa sidottuina paikoillaan 17 tuntia.

Kuuluisa parisuhde päättyi dramaattiseen performanssiin Kiinan muurilla 18 vuotta sitten. Teoksessa kaksikko lähti kulkemaan toisiaan kohden vastakkaisista suunnista muuria. Käveltyään 2 500 kilometriä he erosivat.

Pari kohtasi toisensa uudelleen viisi vuotta sitten Abramovićin The Artist is Present -performanssissa MoMAssa. Teoksessa Abramović istui hiljaa paikallaan museossa, ja pitkiä aikoja jonottaneet museokävijät kävivät istumassa vuorotellen häntä vastapäätä.

Eräänä päivänä Abramovićia vastapäätä istahti täysin yllättäen Ulay. Molemmat puhkesivat kyyneliin.

Hetki tallentui myös filmille, josta tuli myöhemmin viraalihitti. Tähän päivään mennessä yli 12 miljoonaa ihmistä on katsonut Youtubessa kohtaamisen.

Ulayn mukaan kaksikko ei puhunut toisilleen vuosina 1988–1999. He olivat kuitenkin tehneet sopimuksen, jonka tehtävänä on huolehtia heidän yhteisestä tuotannostaan.

Ulay myös myi Abramovićille oman, muun muassa negatiiveja sisältäneen arkistonsa. Sopimuksen mukaan niistä voitaisiin tehdä myytäviä teoksia, kunhan 20 prosenttia tuotoista menee Ulaylle.

Nyt Ulay on sitä mieltä, että hän ei ole saanut edes puolia niistä rahoista, joita hänen olisi kuulunut saada. Ulayn mukaan heidän yhteistä työtään käytettiin jopa suuren Adidas-mainoksen kuvauksissa.

Vielä rahaakin enemmän Ulayta huolestuttaa kuitenkin se, että Abramović yrittää pudottaa hänen nimensä taiteen historiasta. Hänen mukaansa yhteisessä sopimuksessa määrättiin, että heidän yhteiset työnsä pitää kreditoida molemmille tekijöille. Ulayn mukaan Abramović on vaatinut kuitenkin vain oman nimensä käyttöä.

”Hän on tulkinnut tahallaan väärin asioita ja jättänyt minun nimeni pois”, Ulay sanoo The Guardianille.

72-vuotias Ulay asuu nykyään puoliksi Amsterdamissa, puoliksi Sloveniassa, jossa asuu myös hänen nykyinen vaimonsa, tunnettu slovenialainen graafikko. Ulay käy esittämässä performansseja ympäri Europoppaa, tekee elokuvaa Pariisissa ja opettaa Kreikassa.

Kaksi vuotta sitten Ulay oli pääosassa Project Cancer -nimisessä dokumentissa. Dokumentti seurasi imusolmukesyöpään sairastunutta taiteilijaa vuoden ajan.

Syöpä saatiin lopulta kuriin rajulla kemoterapialla. Nyt Ulay on hyvässä kunnossa.

The Guardian pyysi kommenttia myös Marina Abramovićilta, mutta tämä vastasi Ulayn syytteisiin vain asianajajansa välityksellä:

”Rouva Abramović on täysin eri mieltä Ulayn syytöksistä. Asiakkaani ei halua kommentoida niitä, ne ovat loukkaavia. Asiakkaani mukaan kanne on loukkaava, ja sen tarkoituksena on vahingoittaa häntä julkisesti.”

Marina Abramović ja Ulay toteuttivat kuuluisan Relation in Time -teoksensa vuonna 1977. He istuivat hiukset toisiinsa sidottuina selät vastakkain kaikkiaan 17 tuntia. Kuvakaappaus Youtubesta.
Marina Abramović ja Ulay toteuttivat kuuluisan Relation in Time -teoksensa vuonna 1977. He istuivat hiukset toisiinsa sidottuina selät vastakkain kaikkiaan 17 tuntia. Kuvakaappaus Youtubesta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat