Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leikataanko tutkimuksesta sivistys pois? Neljä asiantuntijaa vastaa

Kulttuuri
 

Yliopistoväkeä huolestuttavat hallituksen kaavailemat leikkaukset tutkimukseen ja koulutukseen. Onko sivistys uhattuna?

Jukka Gröndahl HS
Juhana Vartiainen
Juhana Vartiainen

Kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok):

”Riski on ilmeinen. Yliopiston idea on vapaassa perustutkimuksessa, joka edistää ihmiskunnan hyvää ja sivistystä. Sitä ei voi etukäteen suunnitella tai suunnata kuin hyvin rajallisesti. Yliopistossa tulee olla mahdollista että jotkut kriittiset intellektuellit lukevat myös Jacques Lacania, kuten oppinut ystäväni Anu Koivunen sanoo.

Luonnontieteellinen perustutkimus tuottaa talouden ja hyvinvoinnin suuria edistysaskelia, mutta emme voi etukäteen niitä ohjelmoida emmekä voi kovin hyvin tietää, mistä päin ne putkahtavat esiin. Siksi on olemassa ilmeinen riski, että pyrkimys tutkimuksen kaupalliseen hyödynnettävyyteen menee liiallisuuksiin niin että perustutkimus on uhattuna – niin hyödyllistä kuin onkin, että korkeakoulut osaavat myös toimia riskisijoittamisen rajapinnassa.

Mutta pelkkä sivistysyliopiston ihanteen hokeminen ei riitä, koska vapaan sivistysyliopiston ajatus ei ole helposti yhteen sovitettavissa sen kanssa, että korkeakoulut ovat nykymaailmassa myös massakoulutuksen tehdas, jonka on tuotettava peruskoulun ja lukion jälkeistä peruskoulutusta laajoille kansanjoukoille, samalla, kun väestön ikääntyminen kriisiyttää koko julkistalouden. Joidenkuiden täytyy voida lukea Lacania mutta kaikkien ei tarvitse lukea Lacania.

Mielestäni ratkaisua tulee hakea siitä suunnasta, jota MIT:n taloustieteen professori Bengt Holmström on luonnostellut. Akateemista vapautta ja korkean koulutuksen vapautta tulee kunnioittaa, mutta taloudellisten kannusteiden tulee kunnossa niin, että opiskellaan ja tutkitaan ahkerasti, laatuvaatimukset ovat kovia, opiskelijat optimoivat opintojaan nykyistä enemmän työn ja toimeentulon näkökulmasta, tiedemaailma on täysin integroitunut kansainväliseen tiedeyhteisöön ja Suomi on houkutteleva opiskelupaikka kaikille maailmalla liikkuville lahjakkaille nuorille ikäluokille alkuperämaasta riippumatta.”

Markku Ulander
Anita Lehikoinen
Anita Lehikoinen

Opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen:

”Sivistys ei ole yliopistojen perustehtävistä ja olemuksesta irti leikattavissa oleva ominaisuus. Yliopistolain mukaan yliopistot edistävät vapaata tutkimusta sekä tieteellistä ja taiteellista sivistystä, antavat tutkimukseen perustuvaa ylintä opetusta sekä kasvattavat opiskelijoita palvelemaan isänmaata ja yhteiskuntaa. Huolenpito sivistyksestä edellyttää, että yliopistot ottavat huomioon toimintaympäristön muutokset.

Emerituskansleri Ilkka Niiniluoto on puhunut dynaamisesta sivistysyliopistosta, jolle on ominaista määrätietoinen pyrkimys korkeaan laatuun ja yliopistojen perustehtävien toteuttaminen tehokkaasti. Yliopistojen perustehtävät eivät vaarannu, mikäli yliopistot parantavat edelleen yhteistyötä ja työnjakoa, profiloituvat vahvuusalueilleen ja toteuttavat vahvan autonomiansa puitteissa tarpeellisia rakenteiden ja toimintatapojen uudistuksia.”

Seppo Solmela
Virpi Hämeen-Anttila
Virpi Hämeen-Anttila

Kirjailija Virpi Hämeen-Anttila:

”Kovasti ainakin yritetään. Hallitus toteuttaa rahaeliitin toiveita, joissa sivistys on köykäistä kamaa. Se korvataan teknologian ihannoinnilla ja luovuudesta höpöttämisellä. Päättäjien visio valtion taloudesta sisältää tasan yhden päämäärän, kaikkien tulovirtojen ohjaamisen liike-elämän palvelukseen. Tätä agendaa toteutetaan junttimaisesti myös koulutussektorilla.

On kadonnut taju siitä, että oikeudenmukaisuus, työllisyys, kansalaisten kansalaisuus ja hyvä elämä muunakin kuin tuotantomyllyn osana, kriittinen keskustelu yhteiskunnan arvoista ja omaehtoinen kulttuuri ja tutkimus rakentavat mittaamatonta henkistä pääomaa ja selkärankaa: sivistystä.

Sivistyksen, taiteen ja perustutkimuksen omaehtoisuus ja itsesäätely on myrkkyä, kun ainut tekemisen malli on yrityselämän ylhäältä ohjattu ja kontrolloitu tuotanto. Siksi hallitus on kohdistanut ”välttämättömät” leikkauksensa etenkin Helsingin yliopistoon, jossa perustutkimus on vahvoilla, ja siirtää samalla rahaa omiin kärkihankkeisiinsa, joissa tutkimusta (tai täsmällisemmin sanottuna tuotekehittelyä) ohjaavat poliitikot ja heidän sidosryhmänsä, liikeyritykset.”

Ilona Herlin
Ilona Herlin

Koneen Säätiön hallituksen varapuheenjohtaja Ilona Herlin

”Suomen sodanjälkeinen menestystarina on perustunut sivistyneisiin ja fiksuihin ihmisiin, jotka ymmärtävät toisiaan ja myös luottavat toisiinsa. Tämän on mahdollistanut kansalaisten laaja ja kattava koulutus. Myöskään tieteellistä koulutusta ei voi pitää elitisminä, sillä se luo yleissivistystä paitsi saajalleen myös kaikille muille: eri alojen asiantuntijoiden tieto ja ymmärrys säteilee laajasti koko yhteiskuntaan kirjoissa, lehdissä, keskusteluissa ja rikastuttaa kaikkien elämää. Samalla se mahdollistaa syventymisen asioihin, jotka vievät tutkimusta ja ihmiskuntaa eteenpäin.

Suomalaisen yliopistokoulutuksen vahvuus on ollut, että se ei ole perustunut poliittisesti määriteltyihin tai talouselämää suoraan hyödyttäviin lyhyen ajan tavoitteisiin. Tutkimus on kulkenut sinne, missä on selvitettäviä kysymyksiä ja ratkaistavia ongelmia, samalla osana ihmisten elämää. Ratkaisukeskeinen tutkimus ei siis ole mikään uusi keksintö, mutta kestävät ratkaisut syntyvät pitkäjänteisellä työllä.

Luontevin tapa rahoittaa tieteellistä koulutusta ja tutkimusta ovat julkiset verovarat, sillä niiden avulla mahdollisuudet tieteelliseen koulutukseen annetaan kaikille taustasta riippumatta. Tieteellistä koulutusta vähentävä yhteiskunta kaivaa hautaansa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat