Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Marraskuu huvipuistossa

Marraskuustakin selviää musiikin avulla.

Kulttuuri
 
Hannes Heikura / HS
26. marraskuuta 1984 Stockan kellon alla.
26. marraskuuta 1984 Stockan kellon alla. Kuva: Hannes Heikura / HS

Kyllä marraskuusta aina selviää. Jos on pari biisiä plakkarissa.

Kun on syntynyt marraskuussa, ei ole ihme, että kun vuonna 1988 radiossa alkaa soida Marraskuu, siihen kiintyy, eikä vain siksi, että se on hitti ja tarttuva kappale. Marraskuu, se on nimilappu, oma nimi kirjoitettuna biisiin, jossa Heikki Salo laulaa torin laidan mandoliinipuusta.

Kaljakorin kilinä vähän häiritsee kymmenkesäistä, voiko tuollaisesta nyt pitää, mutta on myös kauniita sanoja. Ohi syyskuun, läpi repaleisen lokakuun, ja se kaljakorikin, siihen on liitetty eteen kaipuu, ja kilinän perään tulee heti taivas ja päivät niin kuin varisparvi raahautuu.

Kun täyttää kahdeksantoista marraskuussa ja on lauantai ja pääsee ensimmäistä kertaa baariin ystävien kanssa, se on iso juttu. Ja sitten, kun kello kääntyy täsmälleen syntymän hetkeen, soittaa dj sattumalta Marraskuun. Mua vaivaa ikävistä ikävin, beibi milloin palaat takaisin. Se on kuin merkki.

Kun on itse epämusikaalinen mutta rakastuu oikeanlaiseen musiikkiin oikeassa seurassa, on Marraskuu helppo pitää itsellä. Se ei vuonna 1995 voi olla muuta kuin guilty pleasure, ajat ovat sellaiset.

Mutta miksi seuraksi tulee biisi, joka julkaistaan syyskuussa 1995? Simply Redin Fairground? Rakkautta, ensikuulemalta, vaikka kappale menee jostakin syystä syntien joukkoon suoraan sekin.

Vuodet kuluvat, aina tulee marraskuu. Kuuntelen biisejäni. Tärkeitä: mutta miksi, en tiedä. Fairgroundin sanat jäävät epäselviksi.

Vuosi 2015, marraskuu ja syntymäpäivä. Pilvinen taivas. Töissä on kahvia ja väsymystä. Jokin mielenliikutuskin pyrkii pintaan. Etsin Spotifysta Marraskuun.

Marraskuu, käy ihmiskunta sormi suussa kansakouluaan – vaan eihän täällä liekit uhkaa, täällä pikkuhiljaa pohjaan poltetaan.

Aina vain niin ajankohtaista. Lisää kahvia, nyt ei itketä. Uudestaan alusta, sitten Fairground perään.

Mutta nyt. Erikoista. Ihan kuin näissä olisi jotain samaa.

Kun on itse epämusiikillinen ja kollega tietää kaiken tarvittavan popmusiikista, on hyvä kysyä. Hän vahvistaa: ”Se on latinalainen perkussiorytmi, joka niitä yhdistää.”

Olisi naurettavaa väittää, että marraskuun ja siihen auttavien kappalaiden mysteeri on selvitetty. Mutta Fairgroundissa lauletaan It's always friends that feel so good ja yes I love the thought of givin’ hope to you, just a little ray of light shinin’ through.

On siinä jotakin. Latinalainen perkussiorytmi marraskuun taustalla. Hiukkanen valoa. Ystävät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat