Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entä jos huiput kävisivät koulussa vain koepäivinä? Opetushallitus vastaa

Kulttuuri
 
Kävi koulussa vain kokeissa: numerot nousivat, ylsi tähdeksi
Kävi koulussa vain kokeissa: numerot nousivat, ylsi tähdeksi
Viulisti Pekka Kuusisto kertoo HSTV:n haastattelussa yhden menestyksensä salaisuuksista. Hän kävi yläasteella koulussa vain koepäivinä, mikä johti numeroiden parantumiseen. Samalla harjoittelumäärä pysyi riittävänä ja nosti hänet kansainväliselle uralle. Toimittaja Vesa Sirén.

Miksi yksikään suomalaisviulisti ei ole voittanut suurta kansainvälistä klassisen musiikin kilpailua sen jälkeen, kun Pekka Kuusisto voitti Sibelius-viulukilpailun 20 vuotta sitten?

Miksi yksikään suomalaispianisti ei ole herättänyt yhtä kiivasta kansainvälistä kysyntää sen jälkeen, kun Olli Mustonen teki kansainvälisen läpimurron noin neljännesvuosisata sitten?

Voiko kyse olla pieneltä osin myös siitä, että Mustonen ja Kuusisto saivat käydä koulua viimeistään yläastetasolla lähinnä vain koepäivinä? Läksyt tietysti tehtiin, mutta samalla heille jäi aikaa musiikille tärkeinä vuosina, jolloin soittotekniikan pitää muovautua korkeimmalle kansainväliselle tasolle.

Pekka Kuusisto kertoi tyytyväisyydestään omiin erivapauksiinsa HSTV:n videolla, josta yllä on pieni ote, sekä pitkässä haastattelussa videoineen marraskuun Kuukausiliitteessä.

”Jos olet luokalla, jossa joudutaan hirveästi muokkaamaan etenemisnopeutta niiden oppilaiden fiiliksen ja toiminnan mukaan, jotka eivät ole niin innoissaan koulunkäynnistä, niin se on aika turhauttavaa”, Kuusisto muistelee videolla. Hänen numeronsa vain paranivat, kun hän ryhtyi käymään koulussa vain koepäivinä.

OLAVI HARTIKAINEN
Pekka Kuusisto voitti Kuopion vilukilpailun tammikuussa 1995 ollessaan 18-vuotias.
Pekka Kuusisto voitti Kuopion vilukilpailun tammikuussa 1995 ollessaan 18-vuotias.

Sellaisiin erivapauksiin ei nykyään aivan helposti taivuta, kerrotaan Opetushallituksesta ja Sibelius-Akatemiasta.

Eikö erityislahjakkuuksia pystytä huomioimaan kuten ennen?

”Perusopetuslaki sanoo, että oppilaan velvollisuutena on osallistua opetukseen. Vain koepäivinä käymistä ei laki tunne”, opetusneuvos Irmeli Halinen Opetushallituksesta sanoo.

Kotiopetus on toki vaihtoehto, koska Suomessa on oppivelvollisuus, mutta ei koulupakkoa. Silloin huoltajalle jää vastuu ja kunnalle seurantavelvollisuus siitä, että oppivelvollisuus todella täyttyy. Jos näin ei tapahdu, voidaan asia viedä lastensuojeluun ja antaa sakkorangaistus vanhemmille.

”Perusopetus on mahdollista suorittaa niin sanotun erityisen tutkinnon kautta”, Opetushallituksen johtaja Jorma Kauppinen selventää.

Silloin voi tosiaan käydä koulussa tekemässä sovittavat näytöt – usein harvemmin ja kerralla laajempia kokonaisuuksia käsitellen kuin normaaleissa kokeissa.

Opetushallituksen mielestä on kuitenkin tarkasti pohdittava syyt ja perustelut moiselle menettelylle sekä seurattava sen toteutumista ja onnistumista.

”Koulu tarjoaa sosiaalisen yhteisön ja mahdollisuuden työskennellä erilaisten oppilaiden ja opettajien kanssa, sillä on oma tärkeä merkityksensä kasvavalle lapselle”, Kauppinen muistuttaa.

Kotiopetuksessa on tällä hetkellä muutamia satoja suomalaislapsia, mutta yleisimmät syyt ovat uskonnollisia tai vakavaan sairauteen liittyviä.

Sibelius-Akatemiassa klassisen musiikin osaston nuorisokoulutuksen vastuuopettaja ja pianonsoiton lehtori Jussi Siirala ei tiedä tällä hetkellä yhtään tapausta, jossa erityislahjakkuus on valinnut kotiopetuksen ehtiäkseen harjoitella instrumenttiaan lisää.

”Yksittäiset opiskelijat käyvät kotikoulua, mutta ei siinä Sibelius-Akatemian nuorisokoulutus erityinen syy ole”, Jussi Siirala sanoo.

Koulusta voi toki saada vapaata, mutta tapauskohtaisesti harkiten.

”Toki voi päästä jonakin päivänä aikaisemmin vaikka oppilasmatinean vuoksi.”

Nykyistä peruskoulutuslakia sovelletaan siis tiukemmin kuin Kuusiston teinivuosina. Sen huomasi esimerkiksi juuri 18 vuotta täyttänyt sellisti Jonathan Roozeman, jonka perhe anoi joitakin vuosia sitten pojalle mahdollisuutta käydä yläasteella koulussa vain koepäivinä.

”Sellaiseen ei myönnytty, mutta yhdeksännen luokan tein aikuislukion kautta ja sitäkin ennen koulu antoi vapaata tarpeen mukaan, kun numerot olivat ysejä ja kymppejä kuten nykyäänkin”, kansainvälisessä Tšaikovski-kilvassa ja Naumburg-kilvassa tänä vuonna finaaliin noussut Roozeman kertoo.

Sari Gustafsson / Lehtikuva
Jonathan Roozeman kansainvälisen Paulon sellokilpailussa Helsingissä huhtikuussa 2013.
Jonathan Roozeman kansainvälisen Paulon sellokilpailussa Helsingissä huhtikuussa 2013.

Aikaisemmin Sibelius-Akatemiaan pääsi, jos osasi soittaa tarpeeksi hyvin. Mutta jo pitkään pääsyvaatimuksiin on kuulunut aikuispuolella myös ylioppilastutkinto. Sellaista Roozemankin on nyt hankkimassa Etelä-Tapiolan lukiosta.

”Lukio on suhtautunut fantastisesti poissaoloihin. Esimerkiksi tällä kuuden viikon jaksolla olen ollut kahtena viikkona paikalla”, juuri Bolognassa solistina esiintynyt Roozeman kertoo.

Pahimmillaan nykynuorisolle voi jäädä pieni epäilys: olisiko taiteessa voinut päästä vieläkin pidemmälle, jos koulutunneilta olisi saanut kasvuvuosina enemmän vapaata?

Mutta asialla on toinenkin puolensa. Kukaan ei halunne enää Heimo Haiton (1925–1999) kohtaloa.

Haitto mainitaan kritiikeissä vieläkin suomalaisen viulismin huippuna, mutta inhimillinen hinta oli kova. Haiton vanhemmat luovuttivat pienen pojan kasvatiksi opettaja Boris Sirpolle, jotta tämä ehtisi harjoitella tarpeeksi.

Hän harjoitteli ja nousi korkeimmalle huipulle, mutta lapsuus ei ollut normaali, mikä saattoi kostautua. Välillä huippuviulisti eli todellista kulkuri- ja boheemielämää.

”Heimo Haitto oli fantastinen viulisti, mutta hänen elämänsä ei ollut helppoa. Nykyaikana ei löydy opettajaa, joka edes ehdottaisi samaa”, Jussi Siirala arvioi.

Asiat pitää osata sovittaa yhteen, on myös Opetushallituksen kanta.

”Koulunkäynti on tärkeää, ja erityislahjakkuuksia voi koulun joustoilla edelleenkin auttaa. En usko, että tässä äärimmäisen tiukkoja ollaan”, vuoden 1998 peruskoulutuslakia sorvannut hallintojohtaja Matti Lahtinen toteaa.

Oikaisu 13.1 kello 22.15: Muutettu artikkelin ensimmäistä lausetta ”Miksi yksikään suomalaisviulisti ei ole voittanut suurta kansainvälistä klassisen musiikin kilpailua sen jälkeen, kun Pekka Kuusisto voitti Sibelius-viulukilpailun 20 vuotta sitten?” Aiemmin lauseen alku, että ”Miksi yksikään suomalainen ei ole voittanut...” oli virheellinen, sillä suomalaispianistit ovat voittaneet kansainvälisiä kilpailuja.

Pekka Kuusisto liekeissä: näin Sibelius soi Radioheadin tyyliin
Pekka Kuusisto liekeissä: näin Sibelius soi Radioheadin tyyliin
Vuoden 1995 Sibelius-viulukilvan voittaja Pekka Kuusisto esittelee HSTV:lle mihin Jean Sibeliuksen viulukonsertto taipuu. Hän näyttää kuinka soitti 20 vuotta sitten Sibeliusta ja kuinka kansanmusiikki muutti tulkintaa. Kuulemme myös miten Sibelius soi barokin mestarin J. S. Bachin ja lopulta jopa Radiohead-yhtyeen tapaan. Toimittaja: Vesa Sirén, kuvaus ja leikkaus: Sami Kero
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat