Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-kirjaston viikon kirja tarjoaa tietä pois yksinäisyydestä – voit ladata sen nyt

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Seppo Solmela
Tommy Hellsten kotonaan Sipoossa.
Tommy Hellsten kotonaan Sipoossa. Kuva: Seppo Solmela

Antti Majander HS

Tommy Hellstenin Ihminen tavattavissa ilmestyi alkujaan jo liki 20 vuotta sitten, mutta opastaa edelleen lukijoita pois yksinäisyydestä.

”Hän ottaa persoonallisesti kantaa keskeisiin inhimillistä kasvua ja terapiatyötä koskeviin kysymyksiin, eikä piiloudu sen taakse, mitä muut ovat sanoneet näistä monikerroksellisista ongelmista”, psykiatri ja terapeutti Juhani Mattila summasi kirja-arviossaan (HS 29.11. 1996).

Mattilan mukaan Hellsten ei käytä puhki kulunutta psykologista tai analyyttistä kapulakieltä, vaan luo uudenlaisia kielikuvia. ”Heikkoudeksi” hän kutsuu tunteita ja tarpeita, ”vahvuudeksi” hän nimeää kovan suojakuoren rakentamisen.

Tällaisten termien valintaan ovat vaikuttaneet kulttuurin vinoutuneet arvostukset, ja kirjailija pohtiikin, onko yhteiskunta sairastumassa vahvuuteen.

Heikko ihminen on Hellstenin mielestä haavoittuvainen siksi, että hän paljastaa sisintään ja myöntää tekevänsä virheitä. Vahva sen sijaan kontrolloi ja peittää tunteensa ja pyrkii olemaan itseriittoinen ja virheetön.

Hylätessään tunteensa ihminen menettää itsensä, ja joutuu sitten persoonattomana kärsimään identiteetin puutteesta. Puolustusmuurit antavat turvaa, mutta samalla tämä vahvuus estää pääsemästä kenenkään lähelle. Seurauksena on jääminen yksin sisimpien tuntojen kanssa.

Kohtaamisen taidossa keskeistä on kyky olla läsnä omana itsenä siten, että on avoin todellisille tunteilleen. Toisen kanssa kykenee olemaan läsnä vain jos on itselleen läsnä. Oman heikkouden ymmärtäminen on edellytyksenä toisen tunteiden ymmärtämiselle.

Yksinkertaista kehotusta ”hyväksy itsesi” ei tosin ole ollenkaan helppo toteuttaa. Kukaan ei ole koskaan täysin valmis oma itsensä; psyykkistä syntymistä tapahtuu vuorovaikutuksessa toisen kanssa. Tätä toista ihmistä tarvitaan vetämään esiin sitä, mitä emme vielä ole.

Ammattiauttajia Hellsten kritisoi vetäytymisestä ammatillisuuden taakse ilman että he paljastaisivat mitään itsestään. Hän kannattaa sellaista avoimuutta, jossa terapeutinkaan ei ole kiellettyä ilmaista tunteitaan. Hän haluaa rohkaista ihmisiä suhtautumaan kriittisemmin ammattiauttajiin, koska muodollisesti pätevä ei aina ole käytännössä pätevä.

”Kirja perustuu selvästi käytännön terapiatyöstä saatuihin kokemuksiin ja omakohtaisesti koettuun, ei niinkään kirjoista luettuihin teorioihin”, Juhani Mattila arvioi. ”Hellsten pyrkii rakentamaan siltaa terapian ja sielunhoidon välille. Teos sopii niille, joita psykologian ja teologian yhteen liittäminen ei häiritse.”

HS Kirjasto on Helsingin Sanomien iPad- ja Android-tablettisovellutuksista löytyvä yli kahdensadan sähkökirjan kokoelma.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat