Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

46 vuotta vanhan kappaleen rummut soivat lähes 2 000:lla levytyksellä – muusikko sai viimein työstään palkkion

Kulttuuri
 

1960-luvulla Yhdysvalloissa Washingtonissa vaikuttanut soul- ja funk-yhtye The Winstons ei tänä päivänä ole kovinkaan monille tuttu, mutta yhtyeen Amen, Brother -kappaleella kuultavat rummut ovat.

Verkkomedia Mashablen mukaan kappaleella kuultava rumpurytmi on nimittäin yksi maailman sämplätyimmistä musiikkikatkelmista. Sämplääminen tarkoittaa erilaisia tapoja yhdistää vanhaa ja uutta tallennemateriaalia toisiinsa.

Musiikkipätkää ovat omissa kappaleissaan käyttäneet muiden muassa sellaiset maailmantähdet kuin Prodigy, Oasis, N.W.A., Slipknot ja Amy Winehouse. Kaikkiaan Amen Breakiksi -nimettyä katkelmaa eli samplea on käytetty WhoSampled-sivuston mukaan 1 868:ssa kappaleessa.

Yhtyeen jäsenet eivät ole kuitenkaan hyötyneet rahallisesti 46 vuotta sitten julkaistun kappaleensa menestyksestä. Amen, Brother julkaistiin singlen b-puolena. A-puolen kappaleena oli Color him father, ja single myi aikanaan yli miljoona kappaletta.

Yhtyeen keulahahmo, laulaja ja saksofonisti Richard L. Spencer kertoo, ettei hän ole saanut kappaleesta lainkaan tekijänoikeuskorvauksia vuoden 1971 jälkeen, jolloin hän jätti musiikkialan täysin. Kappaleen mittavan käytön hän kertoo ymmärtäneensä vasta vuonna 1996, kun levy-yhtiö otti yllättäen yhteyttä ja pyysi masternauhoja haltuunsa.

Spencer ei luovuttanut nauhoja, mutta ei hän voinut enää tehdä mitään muutakaan. Kappale levytettiin aikana, jolloin tekijänoikeudet eivät ulottuneet katkelmien käyttöön. Muutenkin hänen oikeutensa kappaleeseen oli vanhentunut.

1990-luvun lopulla Spencer antoi aiheesta muutamia katkeria haastatteluja, mutta jatkoi sitten elämäänsä musiikkialan ulkopuolella.

Vuonna 2011 Spencer oli Britannian yleisradioyhtiö BBC:n radio-ohjelmassa haastateltavana. Siellä hän kertoi jälleen kappaleen tarinan ja kuvasi turhautumistaan siihen, etteivät yhtyeen jäsenet itse koskaan ole hyötyneet kappaleen suosiosta mitään.

Radio-ohjelman juontaja dj Kutski tarttui entisen dj:n, tuottaja Martyn Websterin kanssa ideaan. Miehet järjestivät Spencerin hyväksi ja Amen Breakin kunniaksi joukkorahoituskampanjan GoFundMe-sivustolla. Kampanja päättyi jo viime keväänä, mutta vasta viime tiistaina Webster tiedotti, että kampanjan avulla Spencerille saatiin kerättyä 24 000 puntaa eli noin 34 000 euroa.

Julkistuksen yhteydessä on kuva, jossa Spencer poseeraa saamansa šekin kanssa.

Kuuluisan katkelman Amen, Brother -kappaleessa soittanut rumpali Gregory Coleman ei sen sijaan rahoista enää pääse nauttimaan. Hän kuoli kodittomana ja rahattomana vuonna 2006.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat