Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen design valloitti Pietarin

Taidemuseo Eremitaasi tekee näyttelyitä, joissa tutkitaan 1900- ja 2000-luvun taiteen perintöä. Nyt vuorossa on suomalainen arkkitehtuuri ja design. Ne osoittavat, ettei modernismi ole ankeaa, kuraattori Ksenija Malitš sanoo.

Anneli Ahonen

Pietari

Apeaa. Masentavaa. Harmaita, heitteille jätettyjä laatikkotaloja.

Tällainen on usein tavallisen venäläisen käsitys modernismin kauden arkkitehtuurista.

Sitä tuulettamaan Eremitaasi avasi lauantaina yleisölle ison suomalaisen arkkitehtuurin ja designin näyttelyn.

Kultainen sukupolvi: modernismi suomalaisessa arkkitehtuurissa ja designissa on Suomeen liittyvien kulttuuritapahtumien ykkönen Pietarissa tänä vuonna.

Kuraattori Ksenija Malitšille tärkeää on punnita uudestaan modernismin perinne.

Ksenija Malitš
Ksenija Malitš

”Suomalainen arkkitehtuuri ei ole ankeaa tai epäinhimillistä. Se on orgaanista, omia perinteitä vaalivaa ja tehty kestämään sukupolvelta toiselle”, Malitš sanoi.

Kiinnostavan näyttelystä tekeekin se, että se järjestetään Eremitaasin aloitteesta ja sen kuratoimana. Suomalaista suunnittelua pääsee siis katselemaan uudesta kulmasta.

”Suomi on naapurimme, joten suomalainen arkkitehtuuri on osa meidän elämäämme ja myös Pietarille tärkeää. Siksi meidän tarjoamamme näkökulma ei tule täysin ulkopuolisen roolista, vaan tässä on variaatiota ”, sanoi taidemuseo Eremitaasin johtaja Mihail Piotrovski HS:lle perjantaina.

Alvar Aalto oli nero, jollaisia ei enää ole Venäjällä tai Suomessa.”

Suomalaisella suunnittelulla on paljon annettavaa, korosti Piotrovski myöhemmin avajaispuheessaan. Hän huomautti, että kun muualla maailmassa on purettu 1930–1960-lukujen rakennuksia, Suomessa niitä on kunnostettu ja ne ovat edelleen käytössä.

Viipurilla on tärkeä osa suomalaisen arkkitehtuurin tekemisessä tunnetuksi Venäjällä. Neuvostoliiton suljettuina vuosina Alvar Aallon kirjasto säilyi suomalaisen rakentamisen monumenttina kaupungin keskustassa, vaikka rappioituikin. Nykyään se on entisöity.

Eremitaasin sivupiste Viipurissa sijaitsee puolestaan Uno Ullbergin suunnittelemassa ja kunnostetussa taidemuseon rakennuksessa.

Pietarissa näyttely on esillä Eremitaasin Pääesikunnan rakennuksessa. Se jakautuu teemoihin, kuten terveys, matkustaminen, arki ja kirkko.

Teemojen alla näytetään, kuinka modernismissa ajateltiin uudelleen rakentamisen merkitys osana ihmisen arjen helpottamista ja ilostuttamista – olipa hän sitten tuberkuloosipotilas Aallon suunnittelemassa Paimion parantolassa tai kuntoilija Erik Bryggmanin funktionaalisessa Suomen urheiluopistossa Vierumäellä.

”Tässä näyttelyssä on hyvin paljon kätkettyjä aarteita, joiden ohi suomalaisetkin usein kulkevat kotipaikkakunnillaan. Sen minäkin olen kokenut, että vasta myöhemmin ymmärtää rakennusten arvon”, luonnehti näyttelyn avannut entinen pääministeri Paavo Lipponen, jolle arkkitehtuuri on intohimo.

Lipposen mielestä venäläisturisteille voisi hyvin markkinoida opastettuja arkkitehtuurikierroksia vaikkapa Kotkaan ja Kouvolaan.

Eremitaasi on saanut näyttelyyn Aallon alkuperäisiä piirustuksia, minkä lisäksi luonnoksia, valokuvia ja töiden pienoismalleja on muun muassa Reima Pietilältä, Viljo Revelliltä, Lars Sonckilta ja Eliel Saariselta.

Nikolai Gontar
Eliel Saarisen luonnos kilpailutyöstä Rauhan palatsiksi löytyi yllättäen Eremitaasin valtavasta kokoelmasta.
Eliel Saarisen luonnos kilpailutyöstä Rauhan palatsiksi löytyi yllättäen Eremitaasin valtavasta kokoelmasta.

Saarisen töistä museo löysi yllättäen kolmen miljoonan arvoesineen kokoelmansa uumenista todellisen harvinaisuuden: kilpailutyön Rauhan palatsiksi Haagiin vuodelta 1905. Luonnos on ensimmäistä kertaa esillä ja kertoo osaltaan siitä, millaista ajatusten- ja vaikutteidenvaihtoa suomalaisten ja venäläisten arkkitehtien välillä on käyty.

Eremitaasiin työ päätyi 1968, jolloin pietarilaisarkkitehti Andrei Olin (1883–1958) leski antoi työn museolle. Saarinen oli lahjoittanut vesivärityön Olinille tämän harjoitellessa Saarisen, Armas Lindgrenin ja Herman Geselliuksen toimistossa Helsingissä vuosina 1905–1906.

Kilpailua Saarinen ei voittanut, vaan ykkössijan vei ranskalaisarkkitehti Louis Marie Cordonnier uusrenessanssin tyyliin suunnitellulla rakennuksella, jossa YK:n kansainvälinen tuomioistuin edelleen sijaitsee.

Pietari ja Eremitaasi olivat Saariselle tuttuja paikkoja jo lapsuudesta. Perhe asui Inkerinmaalla, jossa Saarisen isä toimi pappina. Tarina kertoo, että vanhemmat toivat Saarisen Eremitaasiin, josta pikkupoika vaikuttui suuresti.

Designin pariin siirrytään näyttelyn viimeisessä salissa. Eero Aarnion Pallotuoli, Matti Suurosen Futuro-muovitalon pienoismalli ja Marimekon Annika Rimalan Ryppypeppu-haalari tekevät näyttelyn lopusta helposti sulateltavan kymmenien piirrosten, valokuvien ja grafiikoiden tutkimisen jälkeen.

Nikolai Gontar
Matti Suurosen 1960-luvulla suunnitteleman Futuro-muovitalon pienoismalli kiinnosti näyttelyn avajaisvierasta.
Matti Suurosen 1960-luvulla suunnitteleman Futuro-muovitalon pienoismalli kiinnosti näyttelyn avajaisvierasta.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Suomen Pietarin instituutin kanssa. Siihen osallistuvat Helsingin Arkkitehtuurimuseo, Designmuseo ja Jyväskylässä toimiva Alvar Aalto -museo. Ohessa järjestetään laaja rinnakkaisohjelma, akateeminen konferenssi, luentoja ja arkkitehtuurityöpaja lapsille.

Kultainen sukupolvi: modernismi suomalaisessa arkkitehtuurissa ja designissa. Eremitaasi, Pääesikunnan rakennus 14.11.2015–31.1.2016

Nikolai Gontar
Yrjö Kukkapuron ergonomiset tuolit pääsivät esille Eremitaasiin.
Yrjö Kukkapuron ergonomiset tuolit pääsivät esille Eremitaasiin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat