Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minä-kertoja ei voi plagioida itseään

Kulttuuri
 
Jukka Petäjä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimituksen tuottaja.

Oi vapise Suomi, oi järky kirjallisuus. Yleisradion toimittaja Seppo Puttonen on vetänyt ylleen Superhessun taikaviitan ja kauhtuneen villa-asun ja lähtenyt jahtaamaan tekstiviidakossa lymyävää ilkeää plagiaattipeikkoa. Hän syyttää Panu Rajalaa kirjalliseksi varkaaksi, joka on vohkinut I. K. Inhan kirjoittamaa tekstiä viekkaudella ja vääryydellä omiin nimiinsä.

Niinpä niin. Taas on tuotu säkillä valoa pimeään pirttiin ja viety toisella säkillä pimeyttä ulos. Panu Rajalan elämäkertaromaanin minä-kertoja on kansallishengen ja kansallismaiseman suomalaiseen valokuvataiteen ikuistanut Into Konrad Inha. Eiköhän hän – jos kuka – saa olla äänessä juuri tässä kontekstissa. Kaiken lisäksi Panu Rajala on lisännyt korrektisti romaanin viimeiselle aukeamalle lähdeluettelon.

Harva kieltää, etteikö kirjailija olisi jo lähtökohtaisesti harakka, joka varastaa kaiken, joka kiiltää. Näin on ollut ja näin on vastedeskin. Tunnetun itävaltalaisen kulttuurihistorioitsija Egon Friedellin mukaan itse asiassa koko kulttuuri perustuu aina lainaan tai varkauteen. Kirjailija voi toki syyllistyä plagiointiin, jos hän ylittää tekijänoikeuslaissa äärimmäisen väljästi määritellyn sitaattioikeuden. Tekstilainan laajuuden pohdinta on pikemminkin moraalinen kuin juridinen ongelma.

Panu Rajalan Finlandia-palkinnon ehdokasromaaniksi valitun Intoilijan kohdalla en näe mitään moraalista ongelmaa, jonka nimissä tekstilainoja kannattaisi käsitellä hetken tuohtumuksessa nopeasti ja hutiloiden tuomionsa langettavassa kirjallisuuden kenttäoikeudessa.

Nähdäkseni I. K. Inhan omien tekstien sitatoinnilla on tärkeä tehtävä Intoilijassa. Näin Panu Rajala haluaa luoda kaunokirjalliseen romaaniinsa tarvittavan todellisuusilluusion. Lukijalle syntyy mielikuva, että äänessä on I. K. Inha. Ratkaisu korostaa myös romaanin historiallista uskottavuutta.

Oman lisänsä tuo myös se, että nämä sitaatit osoittavat, kuinka I. K. Inha haltioitui maisemista tai ystäviensä seurasta ja siirsi nämä tuntemukset myöhemmin omiin teksteihinsä. Hieno oivallus. Siksi sitaatit eivät ole liioin suinkaan aina orjallisen sanatarkkoja.

Tälläkin kertaa varsinainen plagiointi on löydettävissä vain hölmöläisten omasta pirtistä. Seppo Puttonen on nimittäin plagioinut plagioinnista julkisuuteen päätyvää puhetta, jota käydään samoin sanoin aina muutaman vuoden välein. Kohde vaihtuu, mutta syytökset pysyvät samoina. Sen ovat kokeneet aikoinaan Anja Kauranen, Helena Sinervo ja Riikka Ala-Harja. Nyt Panu Rajala. Siteeraamisoikeus kytkeytyy vain kirjalliseen käytäntöön. Minä-kertojaa ei voi syyttää itsensä plagioinnista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat