Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teatterin rakenteet nitisevät liitoksistaan

Anna Paavilainen pääsee raiskausnäytelmässään irti uhrin roolista.

Kulttuuri
 
Tani Simberg
Anna Paavilainen monologi kasvaa vahvaksi kannanotoksi.
Anna Paavilainen monologi kasvaa vahvaksi kannanotoksi. Kuva: Tani Simberg

Sooloesitys Play rape. Baltic Circle -festivaalin esitys Klockriketeaternissa. Käsikirjoitus ja esitys Anna Paavilainen.

Teatteriraiskaus. Siis mikä? Joku metafora kenties? Avaisitko vähän, jotta ymmärrämme käsitteen? Mutta kun ei ole mitään avattavaa.

Näyttelijä Anna Paavilaisen sooloesitys Play Rape kertoo kirjaimellisesti teatterin lavalla esitetyistä raiskauksista. Niistä kertoessaan Paavilainen kahmaisee analysoitavakseen – ei sen vähempää kuin oikeastaan koko länsimaisen teatteritradition, noin vähän niin kuin ohimennen.

Sukupuolta tuotetaan toistamalla, samoin sukupuolista väkivaltaa. Ei siis ole yhdentekevää, fiktion maailmaan jäävää ja siten vaaratonta se, mitä teatterin lavalla esitetään. Paavilainen sanoo olevansa näyttelijä, joka eläytyy, jonka on pakko eläytyä. Pelkällä kylmällä tekniikalla hän ei pystynyt esittämään raiskattua. Toisaalta, vaikka olisi pystynytkin, niin se olisi tuntunut hänestä vielä banaalimmalta.

Paavilaisen tunnustuksellinen monologi alkaa tilanteesta, jossa nuori naisnäyttelijä on saanut tarpeekseen rooleista, joissa joutuu raiskattavaksi. Niistä on tullut syy, miksi työstä on pitänyt ottaa taukoa. Hän alkaa käydä läpi kokemuksiaan, niiden aiheuttamaa hämmennystä, torjuntaa, yksinäisyyttä ja ennen kaikkea häpeää. Hämmentävintä on, että kaiken hänen kokemansa nöyryytyksen on tarkoitus tuntua katsojassa hyvältä. Tarjota katharsis.

Pian esityksestä kasvaa henkilökohtainen kannanotto, jossa nuori naisnäyttelijä tulee teatterissa banalisoituna efektinä käytetyn raiskauksen kyseenalaistamisella avanneeksi luutuneita ajattelutapoja, joiden alkulähde on teatteriin pesiytyneessä naisvihassa.

Avukseen hän saa teatterihistoriasta näyttelijä Verna Piponiuksen, jota hän välillä esittää. Vernan muistot erilaisista esityksiin kuuluneista seksuaalisista pahoinpitelyistä luovat esitykseen pitkän historiallisen jatkumon. Piponiuksen muistoissa on jopa makaaberia huumoria, kun hän kertoilee esittäneensä kerran raiskattua naista, jonka pahoinpitely oli eräänlainen koominen kevennys.

Esitys lähestyy raiskauksen myötä monia esittävän taiteen peruskysymyksiä. Mitä tarkoittaa eläytyminen? Mitä etäisyyden ottaminen? Voiko näyttämöllä esitetyn väkivallan oikeuttaa jonkun suuremman päämäärän vuoksi? Monet näyttämön etiikkaa pohtivista kysymyksistä ovat sellaisia, joiden kanssa draamasta irtautunut nykyteatteri, esitystaide ja performanssi ovat jo kauan operoineet.

Miksi teatteri on niin jämähtänyt ja ummehtunut? Samaa kysyy Paavilainen. Maailma muuttuu, mutta teatteriin feminismin ei näytä tulevan, ei sitten millään. Ei, vaikka esimerkiksi näyttämön perusteettomasta seksuaalisesta väkivallasta kirjoitti Helena Kallio syväluotaavan romaanin jo kymmenen vuotta sitten. Ei, vaikka naistenlehdistäkin on voinut lukea näyttelijä Elina Knihtilän monia säkenöiviä analyyseja naisnäyttelijän asemasta ja siitä, miten tuhoisaa on, kun naisesta aina tehdään teatterissa uhri.

Paavilaisen kokema viha, häpeä ja kamppailu saa ihmettelemään teatterin jämähtäneisyyttä ja koko teatterirakenteen kyvyttömyyttä nähdä nuori naisnäyttelijä omaehtoisena, omavaloisena taiteilijana.

Hänen esityksensä ei ole yksioikoinen manifesti teatteriraiskauksia vastaan vaan pikemminkin esitys, jossa halutaan, että teatteri ottaa eettisen tehtävänsä vakavasti.

Naisen muuttaminen uhriksi on ovela strategia, koska sillä saadaan katsoja kokemaan inhoa häntä kohtaan. Uhriksi tekeminen ei herätä myötätuntoa vaan torjuntaa. Siten kostofantasioiden toteuttaminen, niin vapauttavaa kuin onkin, jättää Paavilaisen lopulta vain kiinni uhriasemaansa.

Play Rape on yhden näyttelijän tunnustuksellinen esitys mutta samalla se osuu teatterin tai oikeastaan taiteen ydinkysymyksiin. Miten taide, jonka lähtökohtaisesti pitäisi olla demokratian kulmakivi, tyytyy niin usein vain toistamaan totuttua kuvastoa ja pönkittämään valtaa?

Ja niin, onko juuri mitään halveksittavampaa kuin tyttö? No, tyttö joka vaatii huomiota. Millaisella vimmalla ja ylenkatseella suomalainen mediakin suhtautuu feministisiin esityksiin. Naisten asiat ovat naisten asioita ja miesten asiat – siis suuret klassiset kuningasroolit, noin vaikka alkajaisiksi, ovat ihmisten asioita.

Niin ihottomasti Paavilainen esityksensä tekee, että sen jälkeen ei yleisö voi olla kuin kiitollinen. Paavilainen luo nahkansa lähes kirjaimellisesti.

Play Rape on myös nykyaikaista näyttelijäntaidetta parhaimmillaan. Totuus voi olla kokemus, eläytyminen, vaikutelmien kasautuminen – näyttelijän ruumiin muistot ovat tärkeää tietoa koko yhteiskuntamme väkivaltaisuudesta. Lopuksi Paavilainen lukee vapauttavan manifestin sukupuolittamista, rodullistamista ja naisen hysterisoimista vastaan. Jos teatteri haluaa pysyä elävän taidemuotona, sen on otettava nämä kysymykset paljon vakavammin kuin aiemmin.

Play Rape on myös kurkistus kulisseihin. Muutamalla tiukalla röntgenkatseella Paavilainen avaa näkymiä Kansallisteatterin valtahierarkioihin ja siihen, miten näyttämön tapahtumat ja todellisuus tuntuvat menevän sekaisin muillakin kuin aloittelevilla, nuorilla näyttelijöillä.

Ja kun esityksen jälkeen ehtii hetken hengähtää, uskaltaa jo ennustaa: tämä on vasta alkua. Rakenteet nitisevät liitoksistaan. Tästä ei ole enää paluuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat