Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvalloissa juhlitaan harvinaista tapausta: ensi-illassa samaan aikaan kolme naisten ohjaamaa elokuvaa

Kulttuuri
 
Mario Anzuoni / Reuters
Angelina Jolie ja puolisonsa Brad Pitt saapuivat tähdittämänsä Meren äärellä -elokuvan ensi-iltaan viime viikolla Hollywoodissa. Jolie on myös ohjannut, kirjoittanut ja tuottanut elokuvan.
Angelina Jolie ja puolisonsa Brad Pitt saapuivat tähdittämänsä Meren äärellä -elokuvan ensi-iltaan viime viikolla Hollywoodissa. Jolie on myös ohjannut, kirjoittanut ja tuottanut elokuvan. Kuva: Mario Anzuoni / Reuters

Yhdysvalloissa tapahtuu tänä viikonloppuna jotakin ennen kuulumatonta: elokuvateattereihin on tulossa ensi-iltaan samanaikaisesti kolmen naisohjaajan elokuvat.

Mashable muistuttaa, että tapausta on syytä juhlia, sillä elokuvateollisuus on pitänyt hallussaan melkoista negatiivista ennätystä naispuolisten ohjaajien suhteen. Samalla julkaisu kehottaa elokuva-alaa itsereflektioon: miksi naisohjaajia on niin vähän?

250:n menestyneimmän elokuvan joukkoon ylsi viime vuonna Yhdysvalloissa vain 17 naisten ohjaamaa elokuvaa. Naisten huono asema elokuvateollisuudessa sai myös American Civil Liberties Unionin (ACLU) toimimaan. Perustuslain takaamia kansalaisoikeuksia puolustava järjestö alkoi tutkia aiemmin tänä vuonna alalla ilmenevää syrjintää.

Vauhti on vain kiihtynyt: tämän vuoden jälkimmäisellä puoliskolla elokuvateattereihin on tullut keskimäärin vain yksi naisohjaajan elokuva kuukaudessa.

Lokakuussa teattereihin tuli Sahah Gavronin ohjaama Suffragette, syyskuussa Nancy Meyersin Harjoittelija (The Intern) sekä Leslye Headlandin Sleeping with Other People ja elokuussa Marielle Hellerin Diary of Teenage Girl.

Tämän vuoden menestyneimpien elokuvien listalla 50 parhaan joukkoon yltää toistaiseksi vain neljä naisten ohjaamaa elokuvaa.

Ne ovat Pitch Perfect 2 ( Elizabeth Banks ), Fifty Shades of Grey ( Sam Taylor Johnson ), Harjoittelija (Meyers) ja Selma ( Ava DuVernay ).

Kun tämä kaikki otetaan huomioon, kolme naisten ohjaamaa elokuvaa elokuvateattereissa samaan aikaan on huomionarvoinen asia, kirjoittaa Mashable.

Tässä ne siis ovat, Hollywoodin miesohjaajien ylivaltaa rikkovat elokuvat:

The 33

Mario Anzuoni / Reuters
Ohjaaja Patricia Riggen.
Ohjaaja Patricia Riggen.

Patricia Riggenin ohjaama elokuva kertoo Chilen kaivosonnettomuudesta vuonna 2010. Onnettomuuden seurauksena 33 kaivosmiestä jäi loukkuun maan alle 69 piinaavan päivän ajaksi.

Elokuvaa tähdittää Antonio Banderas. Sitä on ollut käsikirjoittamassa suomalainen Mikko Alanne.

Riggen on 45-vuotias meksikolaisohjaaja, joka on opiskellut ohjaamista ja käsikirjoittamista Columbian yliopistossa. Ennen The 33 -elokuvaa hän on ohjannut esimerkiksi elokuvan Girl in Progress, jossa pääosia näyttelivät Eva Mendes ja Patricia Arquette.

Love The Coopers

Mario Anzuoni / Reuters
Ohjaaja Jessie Nelson (kolmas vasemmalta) poseerasi näyttelijöiden kanssa Love the Coopers -elokuvan ensi-illassa torstaina.
Ohjaaja Jessie Nelson (kolmas vasemmalta) poseerasi näyttelijöiden kanssa Love the Coopers -elokuvan ensi-illassa torstaina.

Jessie Nelsonin ohjaama joulunajan komedia on saanut nimekkään näyttelijäjoukon. Mukana ovat esimerkiksi Diane Keaton, John Goodman, Amanda Seyfried ja Marisa Tomei. Elokuva kertoo Cooperien suvusta ja neljän sukupolven kohtaamisesta jouluaattona.

Nelson käsikirjoitti, tuotti ja ohjasi vuonna 2002 elokuvan Minä olen Sam. Sean Penn sai elokuvan roolistaan Oscar-ehdokkuuden.

Meren äärellä

Angelina Jolien kolmas ohjaustyö on 1970-luvun Ranskaan sijoittuva taiteellinen, eurooppalaistyylinen draama. Hän on myös kirjoittanut ja tuottanut itse elokuvan.

Jolie ja miehensä Brad Pitt näyttelevät avioparia, joka matkustaa lomalle Ranskaan meren äärelle. Erilleen kasvanut pari yrittää pelastaa postikorttimaisemissa avioliittonsa.

”Minä olen ensimmäinen naisohjaaja, jonka kanssa Brad on koskaan työskennellyt”, kertoi Jolie New York Timesille.

”Kun asiaa nyt ajattelee – se ei tunnu oikealta”, hän lisäsi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat