Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Blogi on hyvä väylä älykkääseen keskusteluun

Aivoja ei ole pakko heittää narikkaan, jos ryhtyy kirjoittamaan nettiin.

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen / HS
Perässähiihtäjä-blogin pitäjä Unto Hämäläinen testaa edellähiihtämistä Ylläshallin ladulla Helsingin Kivikossa.
Perässähiihtäjä-blogin pitäjä Unto Hämäläinen testaa edellähiihtämistä Ylläshallin ladulla Helsingin Kivikossa. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Herään kello 6.30 ja tarkistan yöllä tulleet sähköpostit. Puhelimen näytöllä on minulle perin tuttuja nimiä, kuten Marita Salenius, Jouni Pulli ja Olli Saarinen. He ovat yön pitkinä tunteina ahkeroineet ja kirjoittaneet kommenttinsa Perässähiihtäjä-blogini keskusteluun.

Luen kommentit ja julkaisen ne blogin kommenttipalstalla. Salenius, Pulli ja Saarinen ovat niin rutinoituneita ja selväsanaisia kirjoittajia, ettei heidän teksteihinsä tarvitse enempää puuttua. Vartin päästä köllötän taas syvässä unessa.

Blogielämää on jatkunut jo kymmenen vuotta, sillä avasin blogin syyskuun alussa 2005. Siihen aikaan blogi oli Suomessa vielä harvinaisuus, mutta maailmalla hurjimmat visionäärit ennustivat blogien olevan journalismin suunnannäyttäjiä.

Innostus rantautui Sanomataloonkin. Toimittaja Samuli Leivonniemi kulki Helsingin Sanomien toimituksessa patistelemassa meitä blogin pitäjiksi. Ani harva suostui, enkä vieläkään ymmärrä, miksi taivuin Samulin ehdotukseen, sillä kaikista tuntemistani toimittajista juuri minä suhtaudun penseimmin uusiin ideoihin.

Blogissani puhutaan politiikasta, ja kaikki keskustelijat kirjoittavat kommenttinsa omalla nimellään. Väittely yritetään pitää asiallisena. Rima on niin korkealla, että kommentin pitäisi kelvata julkaistavaksi myös HS:n mielipidesivulla.

Keskustelu vaimenee ja kiihtyy politiikan suhdanteiden mukana. Kun pääministeri Juha Sipilän hallitusta koetteli sisäinen kriisi, seurasimme ja kommentoimme kiistaa viisi vuorokautta yötä päivää. Palstalla julkaistiin peräti 155 hallituskommenttia.

Kriisiä pystyttiin arvioimaan monelta eri kantilta, sillä kirjoittajia oli laidasta laitaan. Heistä monet kommentoivat politiikkaa myös muilla areenoilla. Muutamilla on myös omia blogeja, joista he poikkeavat Perässähiihtäjän palstalla, jos väittely heitä kiinnostaa.

Tällainen kommentaattori on Kyösti Salovaara, joka päivittää blogiaan torstaisin.

Viime torstaina Salovaara ruoti toimittaja Teemu Luukan kirjoitusta median rahoitusasemasta (HS 9.11.). Luukka oli innostanut Salovaaran mietiskelemään, miten laatujournalismi mahtaa pärjätä kovassa kilpailussa journalismin käyttäjien ajasta ja rahasta.

Pohdintojensa päätteeksi Salovaara tuli seuraavaan tulokseen: ”Sananvapaus liittyy demokratiaan, että jälkimmäistä ei voi olla ilman edellistä ja että sananvapaus edellyttää korkeatasoista, kriittistä ja laadukasta journalismia. Journalismista pitää siis maksaa.”

Ja niinpä Kyösti Salovaara laski, miten paljon hän on itse maksanut journalismista.

”Melko tarkalleen maksan vuodessa lehtien ja sähköisen median tilausmaksuja noin 1 200 euroa”, hän ynnäsi.

Mitä hän sitten saa 1 200 eurolla?

”Maksan näistä: Helsingin Sanomat, Demokraatti, Suomen Kuvalehti, Kanava, Parnasso, Ruumiin kulttuuri, Yle (pakkovero) ja MTV:n urheilukanava.”

Kyösti Salovaaran teksti on esimerkki hyvästä blogikirjoituksesta. Hän tarttui ajankohtaiseen aiheeseen, käsitteli sitä monipuolisesti ja hyvinkin laveasti, ja pystyi vielä kirjoituksensa lopussa pelkistämään ison periaatteellisen pohdiskelun arkiseksi laskelmaksi omista valinnoistaan.

Blogeista ei ole tullut sellaisia journalismin suunnannäyttäjiä, kuten 10–15 vuotta sitten ennustettiin. Matkan varrella on avautunut niin paljon muita väyliä. Eivät blogit ole kuitenkaan jääneet pelkiksi perässähiihtäjiksi, vaan ne ovat osaltaan uudistaneet ja täydentäneet journalismia.

Blogi sopii mainiosti alustaksi vastuulliseen, älykkääseen kirjoittamiseen ja keskusteluun, jos sellaiseen ilmaisutapaan tuntee viehtymystä. Aivoja ei ole pakko heittää narikkaan, jos ryhtyy kirjoittamaan nettiin.

Minulle blogi on käyttökelpoinen väylä kuulostella lukijoiden tuntoja ja tarjota heille mahdollisuus keskinäiseen keskusteluun. Kun sähköpostini näytölle ilmestyy tulevan kommentin koodisana ”WordPress”, avaan sen mielihyvin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat