Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äitikortti vyöryttää näyttämön täyteen kreisiä äitipuhetta

Kansallisteatterissa ensi-iltaan tuleva, Olka Horilan dramatisoima näytelmä tekee ”vanhemmuuden huolikimpusta” riemastuttavaa huumoria.

Kulttuuri
 
Tuomo Manninen
Joel Mäkinen, Meri Nenonen, Petri Manninen, Aarni Kivinen, Mari Lehtonen ja Kreeta Salminen ovat Äitikortti-näytelmän kipuilevia vanhempia.
Joel Mäkinen, Meri Nenonen, Petri Manninen, Aarni Kivinen, Mari Lehtonen ja Kreeta Salminen ovat Äitikortti-näytelmän kipuilevia vanhempia. Kuva: Tuomo Manninen

Kun aihe on niin universaali ja ikiaikainen kuin äitiys, on sitä ronkkivalta taiteelta ja viihteeltä lupa odottaa todella paljon. Olisi kamalaa, jos vanhemmuuden pohdinta jäisi vauva.fi-keskustelupalstan edustamalle tasolle.

Tänä syksynä vanhemmuuspuhetta ovat käsitelleet hyvin televisiossa muun muassa Siskonpeti ja Maria Hintikka Live sekä teatterissa Kaikki äitini, kaikki tyttäreni ja Keuhkot. Vauhti kiihtyy keskiviikkona, kun Äitikortti saa ensi-iltansa Kansallisteatterissa.

Kantaesitys on ohjaaja Olka Horilan dramatisointi Anu Silfverbergin samannimisestä, kaksi vuotta sitten ilmestyneestä kirjoituskokoelmasta (Teos). Kabareen taustalla kulkevat Silfverbergin kokemukset, mutta tulkinta on vahvasti Horilan.

Äitikortti osui ohjaajaan kovaa. ”Anu sanoitti tunteet, joita minäkin koin mutta en osannut sanoittaa”, hän kertoo.

Horila haluaa tehdä esityksiä tutuista asioista. Äidiksi Horila tuli kymmenen vuotta sitten. Nyt lapsia on kaksi.

Minä nauran näytelmän ennakkoesityksessä vedet silmissä, makeammin kuin pari vuotta sitten itse kirjaa ahmiessa.

Äitikortti on näyttämöllä hervoton komediallinen kabaree, tai niin kuin Horila sen itse määrittelee, tyylitelty sit-com. Se on älykäs, itseironinen ja ihanan vauhko. Katsomossa on vapauttavaa ja helppoa nauraa omalle äitihermoilulle, etenkin nyt, kun intensiivisimmät vauvavuodet ovat takana.

Mutta miten Silfverbergin vahvasti henkilökohtainen mutta analyyttinen kirjoituskokoelma lisääntymisestä kääntyy puhuttelevaksi teokseksi näyttämölle?

Muodon esikuvana on 90-luvun amerikkalainen hittisarja Frendit, ohjelma, jota moni näytelmän näkevistä vanhemmista taatusti katsoi omassa nuoruudessaan. Ystävykset kokoontuvat lempikahvilaan problematisoimaan asioita teema kerrallaan.

”Silfverbergin esseet ovat omakohtaisia havaintoja, joita ei voi suoraan esittää. Niistä piti luoda näyttämölle toimivia kohtauksia”, Horila sanoo.

Jättimäisistä legopalikoista rakentuvalle näyttämölle kipuaa kuusi näyttelijää, kolme pariskuntaa. Horila halusi, ettei esityksestä tulisi ”yhden hullun äidin tarina”, – ja tällä hän viittaa itseensä eikä alkuperäisteoksen äitiin.

Kohtaukset ruotivat vanhemmuuden isoja kysymyksiä lapsenteon tuskasta lapsettomuuteen, raskaana olemisen ja perhevalmennuksen kummallisuuksiin, itse synnytysmaratoniin, leikkipuistoarkeen sekä tietysti lapsen ja työn uuvuttavaan yhdistelmään.

Kohtausten välissä lauletaan tuttuja lastenlauluja aikuisille, lelusoittimien säestyksellä. Kuulostaa hyvältä ja välillä erittäin hysteeriseltä.

Tuomo Manninen
Mari Lehtonen, Meri Nenonen ja Kreeta Salminen kelaavat äitiyttä Kansallisteatterin Äitikortti-näytelmässä.
Mari Lehtonen, Meri Nenonen ja Kreeta Salminen kelaavat äitiyttä Kansallisteatterin Äitikortti-näytelmässä.

Äitipuheen kliseistä revitään kaikki irti. Ei voi kuin ihmetellä, miksi naiset tekevät tämän toisilleen. Miksi olemme niin armottomia. Miksi standardit ovat niin korkealla?

Horilan mielestä äitipuhe on viime vuosina muuttunut entistäkin ankarammaksi. Ollaan vaativia sekä itselle että muille naisille. ”Meissä jokaisessa kytee se tieto, miten asiat pitäisi tehdä muka paremmin.”

Suoriutumisestaan epävarma ihminen on otollista maaperää huonoille neuvoille. Toisten äitien normittamisesta tehdään viihdettä keskustelupalstoilla ja televisiossa. On vaikea ymmärtää esimerkiksi Äitien sota -tositv-ohjelmaa, jossa riemu revitään muiden ”noloudesta”.

”Vauva.fi oli vielä joitakin vuosia sitten lempeä foorumi. Nyt sinne ei tulisi enää mieleenkään mennä”, Olka Horila sanoo.

Vatvomiseen taipuvainen, tiedostava, usein korkeasti koulutettu nainen pohtii äitiyttä kuten mitä tahansa muuta pakolaiskriisistä hallituspolitiikkaan.

”Meillä on mahdollisuus ja älylliset resurssit tehdä äitiydestä samanlainen projekti kuin mistä tahansa muusta”, Horila sanoo. Äitiysloman yksinäisyydessä on aikaa.

Hanne Salonen

Yksi näyttelijöistä jää äitiyslomalle Äitikortin ensi-illan jälkeen. Horilan mukaan naisnäyttelijät joutuvat teatterissa yleensä luopumaan rooleistaan jo kauan ennen lapsen syntymää.

”Hänen mielestään harjoituskausi oli kuin kahden kuukauden palkallinen äitiysvalmennus. Nuoren miesnäyttelijän mielestä näytelmä toimi tehokkaana ehkäisyvalistuksena”, Horila kertoo.

Esityksessä pohditaan paljon sitä, mitä äitiydestä saa sanoa, ja kuka, ja miten. Aina jossain on joku vielä väsyneempi. Aina jostain tulee joku kertomaan, miten ennen oli vaikeampaa.

Kun joku päättää tappaa perheensä, vanhempien jaksaminen nousee taas hetken ajaksi kansakunnan yhteiseksi huoleksi.

Horilan toive on, että katsoja kokisi armon. Havahtuisi siihen, ettei tämä nyt ole niin vakavaa. Osaisi nauraa itselleen ja omalle ryppyotsaisuudelleen.

Olkoonkin äitiys maailman luonnollisin ja tavallisin asia, jokaisen äidin pitää keksiä se uudelleen.

Äitipuhetta tarvitaan aina, sillä tälläkin hetkellä jostakusta tulee äiti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat