Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voittoisa suomalaiskuvaaja saa oman näyttelyn Tukholman Fotografiskaan – ”Ihan älytöntä!”

Kulttuuri
 
Rio Gandara / HS
Aapo Huhta voitti Tukholman Fotografiskan nuorien kuvaajien kilpailun.
Aapo Huhta voitti Tukholman Fotografiskan nuorien kuvaajien kilpailun. Kuva: Rio Gandara / HS

Suomalainen nuori valokuvaaja Aapo Huhta on voittanut Tukholman valokuvataiteen museon eli Fotografiskan palkinnon.

Vuoden nuori pohjoismainen kuvaaja 2015 -palkinto on arvoltaan 10 000 euroa. Rahapalkinnon lisäksi Huhta saa museoon oman näyttelyn ensi kesänä.

Huhta sai palkinnon graafisilla kaupunkikuvillaan, jotka hän otti New Yorkissa keväällä 2014 ollessaan viimeistelemässä Aalto-yliopiston maisteriopintojaan.

Kuviinsa Huhta etsi omaa näkökulmaa New Yorkiin. Hän ei kuvannut ajankuvaa vaan pelkistettyä maisemaa, betonia ja pankkiireja.

Kuvista julkaistiin neljästäkymmenestä kuvasta koostuva valokuvakirja Block.

Nyt kirjan kuvista kootaan siis näyttely. Työssä Huhtaa auttaa taiteilija Linn Fernström.

”Onhan tämä ihan älytön juttu, en olisi osannutkaan ajatella, että voisin saada oman näyttelyn Fotografiskaan, ainakaan ihan tässä vaiheessa. Se on kuitenkin Pohjoismaiden ykköspaikka”, Pariisin lentokentältä puhelimitse tavoitettu Huhta kertoo.

Huhta oli ollut Pariisissa Paris Photo -tapahtumassa, jossa hänen tarkoituksensa oli tavata myös Fotografiskan väkeä ja puhua näyttelyn toteutuksesta. Viikonlopun terroristihyökkäykset kuitenkin peruivat suunnitelmat.

”Ihan kiva palata nyt kotiin, vaikka tässä on ollutkin jo ihan rauhallisia päiviä”, kertoo Huhta. Hän oli hyökkäyksien aikaan hotellissa, mutta kertoo käyneensä myöhemmin tapahtumapaikoilla.

Aapo Huhta on syntynyt vuonna 1985 Haapajärvellä. Hän on valmistunut maisteriksi Aalto-yliopistosta ja työskennellyt lehtikuvaajana muun muassa Helsingin Sanomissa. Huhta tekee runsaasti myös omia dokumentaarisia projekteja.

Huhta on voittanut aiemmin muun muassa Vuoden nuori lehtikuvaaja -palkinnon vuonna 2011. Vuonna 2014 hän pääsi Magnum Photosin top 30 -listalle, johon kootaan lahjakkaimpia alle 30-vuotiaita kuvaajia ympäri maailman.

Fotografiskan tiedotteen mukaan nuoria, loistokkaita pohjoismaisia kuvaajia etsivä kilpailu oli erittäin kovatasoinen. Mukana oli useita osallistujia kaikista Pohjoismaista.

”Huhta on tarkkailija modernissa yhteiskunnassa, jossa miehet ja talous dominoivat. Luonto on siinä kuin tukahdutettu naispuolinen asukas. Jäljellä on vain valta ja pimeys”, luonnehti suomalaisvoittajan kuvia Fotografiskan näyttelytuottaja Pauline Benthede.

Rahapalkinnon ja näyttelyn lisäksi Huhta saa näyttelyn kokoamisen ajaksi käyttöönsä kilpailun sponsorin lahjoittaman Audin.

Kilpailu järjestettiin nyt toista kertaa. Viime vuonna sen voitti ruotsalaiskuvaaja Johan Strindberg.

Aapo Huhta
Kuva Aapo Huhdan valokuvateoksesta Block.
Kuva Aapo Huhdan valokuvateoksesta Block.
Aapo Huhta
Kuva Aapo Huhdan valokuvateoksesta Block.
Kuva Aapo Huhdan valokuvateoksesta Block.
Aapo Huhta
Kuva Aapo Huhdan valokuvateoksesta Block.
Kuva Aapo Huhdan valokuvateoksesta Block.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat