Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maija Karhunen tanssii, vaikka jalat eivät toimi – puolesta metristä putoaminen murtaisi ehkä luut

Kulttuuri
 
Tanssia voi, vaikka jalat eivät toimi
Tanssia voi, vaikka jalat eivät toimi
Videolla esitettävä kohtaus tanssiteoksesta Epic Failing on vaarallisempi kuin ensi näkemältä luulisi. Tanssija-koreagrafi Maija Hirvasen selässä ratsastava tanssija Maija Karhunen kärsii Osteogenesis Imperfecta -nimisestä synnynnäisestä sidekudossairaudesta, mikä tarkoittaa, että hänen luustonsa on äärimmäisen hauras. Jos Karhunen putoaa ratsailta, luut saattavat hyvinkin murtua. Videolla tekijät kertovat kohtauksen synnystä.
Ketkä?

Kaksi Maijaa ensi kertaa yhdessä

 Maija Hirvanen on helsinkiläinen koreografi ja taiteilija.

 Tutkinnot poikkitieteisestä esittävästä taiteesta sekä visuaalisesta kulttuurista.

  Harrastanut tanssia modernista tanssista jazziin.

 Maija Karhunen on helsinkiläinen tanssija.

 Opiskellut tanssia ja koreografiaa Suomessa, Hollannissa ja Saksassa sekä viestintää ja taiteiden tutkimusta Helsingin yliopistossa.

 Esiintynyt Hymyilevät kädet -tanssiteoksessa yhdessä kuvataiteilija Rafael Wardin kanssa.

Maija Karhunen asettuu Maija Hirvasen selkään, ja tämä nousee konttausasentoon.

Hitaasti pari lähtee liikkeelle. He kiertävät lavaa pari kierrosta ja pysähtyvät paikalleen.

Katsoja sitä ei tiedä, mutta Karhuselle juuri nähty kohtaus on riskialtis. Hän kärsii Osteogenesis imperfecta -nimisestä synnynnäisestä sidekudossairaudesta, mikä tarkoittaa, että hänen luustonsa on hauras.

Jos Karhunen putoaa ratsailta, luut saattavat hyvinkin murtua. Siinä on riski epäonnistua.

Kun koreografi ja tanssija Maija Hirvanen vuosi sitten alkoi suunnitella Kaapelitehtalla esitettävää Epic Failing -teostaan, hänen mielessään oli juuri epäonnistumisen teema, kaikkia ihmisiä koskettavana asiana.

Nelikymppiseksi lähinnä freelancerin töitä tehnyt huomasi esimerkiksi työ- ja perhe-elämän yhdistämisen vaikeaksi eivätkä asiaa helpottaneet yhteiskunnan yksilön niskaan kasaamat paineet.

Toisaalta epäonnistumisen kääntöpuoli on mahdollisuus.

”Itselläni epäonnistumiseen on aina liittynyt mahdollisuus jonkin uuden löytämiseen”, Hirvanen sanoo. ”Siitä on syntynyt kaikkein positiivisempia asioita elämässäni.”

Hirvanen päätti tutkia epäonnistumisen teemaa yhdessä muiden taiteilijoiden kanssa. Hän nauhoitti studiossa kuukauden aikana käytyjä tuntien mittaisia keskusteluja, ja niistä alkoi vähitellen muodostua kahdesta eri tanssiduetosta muodostuva teos.

Toinen duettokumppaneista oli Karhunen, jonka Hirvanen oli tavannut järjestämässään koe-esiintymisessä jo muutamaa vuotta aikaisemmin. Tuolloin koreografiin teki vaikutuksen paitsi käsien avulla lattialla liikkuvan tanssijan asenne, myös tämän vaikutus muihin esiintyjiin.

”Koko sen tilan jännite muuttui, koska hänen habituksensa on niin erilainen”, Hirvanen kertoo. ”Koin sen hyvin koskettavaksi.”

Karhusen valinta toisen dueton pariksi vaikutti koko teokseen. Hirvanen joutui toimimaan täysin uudenlaisen perspektiivin ehdoilla, sillä koko ensimmäinen puoli tapahtuu lattianrajassa noin puolen metrin korkeudella.

”Olen ollut pienestä pitäen tekemisissä liikuntarajoitteisten ihmisten kanssa. Toisen ammattitaiteilijan kanssa se kuitenkin oli uutta, ja asetti tiukat raamit tekemiseen”, Hirvanen kertoo.

”Piti miettiä uusiksi, mitä esimerkiksi liike tai liikkumattomuus on.”

Uusi kohtaus. Maija Hirvanen vaappuu tanssija Hanna Ahdin kanssa pitkin lavaa omalaatuisessa pystypainiottelussa, jota Karhunen seuraa sivummalta.

Ahti on seitsemännellä kuulla raskaana ja tanssii alastomana, joten hänen tilastaan ei jää katsojallekaan epäilystä.

Pian myös Karhunen riisuu vaatteensa. Jos ratsastuskohtaus vaati häneltä paljon luunmurtumisvaaran takia, tämä kohtaus on toisella tavalla haasteellinen.

”Tässä teoksessa olemme paljaana, valokeilassa”, Karhunen kertoo.

Valokeilalla Karhunen tarkoittaa keskusteluja, joissa käytiin läpi kipeitäkin aiheita, kuten lapsen saamisen mahdollisuutta. Hirvasella on yksi lapsi, Karhuselle taas lapsen saaminen on vaikeaa, jos ei mahdotonta.

”Me saavutimme sellaisen luottamuksen, että vaikeatkin kohtaukset olivat mahdollisia”, Karhunen kertoo.

”En esimerkiksi ole aikaisemmin ollut alastomana lavalla eikä se ollut helppoa. Tässä teoksessa alastomuuskohtaus löysi kuitenkin vahvan sisällöllisen perustelun. Se tuntui merkitykselliseltä teolta sekä itselleni että teokselle.”

Karhunen sanoo pitävänsä tärkeänä, että näyttämölle tuodaan erilaisia kehonkuvia, ihmiskuvia ja maailmankuvia, monenlaisia todellisuuksia –  ja mahdollisuus normin rikkomiseen.

Entä katsoja? Yleisö seuraa esimerkiksi ratsastamiskohtausta ilman tietoa sen enempää tanssijoiden käymistä henkilökohtaisista keskusteluista kuin luunmurtumisriskistäkään.

Eikö tekijöitä häiritse, että valtaosa merkityksistä jää katsojalta ymmärtämättä?

”Ei”, Hirvanen vakuuttaa. ”Ajattelen teoksiani näyttämöllisiä runoina, jotka perustuvat enemmänkin assosiaatioihin kuin mihinkään asialähtöiseen. Itse haluan kertoa katsojalle jotain abstraktimpaa tunteen tasolla.”

Hirvaselle katsojan kokemus on oikeastaan itse esitys.

”Olen aina kokenut, että ihmismieltä ei määrää vain aristoteelinen logiikka ja järki. Tapamme kokea maailma on myös hullu ja yllättävä, kun siihen vain annetaan mahdollisuus.”

Samaa mieltä on Karhunen. Hänen mielestään edes tieto luiden hauraudesta ei ole tarpeellinen. ”Ei katsoja tee sillä informaatiolla enää mitään. Se näkyy siinä kohtauksessa muutenkin”, Karhunen sanoo.

Seitsemän esitystä ja loppu.

Tiivistahtinen esitysrupeama päättyy tämän viikon torstaina, jonka jälkeen edessä ovat uudet haasteet, epäonnistumisineen ja onnistumisineen.

Epic Failing päättää Hirvasen house-koreografikauden uuden tanssin keskus Zodiakissa. Tulevan vuoden aikana hän toteuttaa ideoimaansa osallistuvaa tapahtumasarjaa ympäri Helsinkiä nykyteatterifestivaali Baltic Circlen ja muiden yhteistyötahojen kanssa. Lisäksi hän keikkailee kansainvälisesti.

Kokonaan teos ei esiintyjistä katoa koskaan.

”Meillä oli kaksi periaatetta”, Hirvanen kertoo. ”Ensimmäinen, ettei riidellä ja toinen, ettei tehdä kompromisseja. Ja mun mielestä me pystyttiin niihin. Haastamaan toisemme loppuun asti riitelemättä. Se on aika iso asia oppia elämässä.”

Karhunen sanoo olevansa nyt rohkeampi kuin ennen esityksiä. ”Olen oppinut Maijalta, että kannattaa ja voi tehdä hullujakin asioita, joissa pitää laittaa itsensä likoon ja näyttää rosotkin.”

”Viimeinen kuukausi ollaan oltu toistemme kanssa päivittäin tekemisissä. Eilen illalla oli jo Maijaa ikävä.”

Epic Failing Kaapelitehtaalla päivittäin torstaihin 19.11. saakka. Esitykset klo 19.

Markus Jokela / HS
Maija Karhusella (vas) on synnynnäinen sairaus, joka tekee hänen luistaan hauraita. Oikealla koreografi Maija Hirvanen.
Maija Karhusella (vas) on synnynnäinen sairaus, joka tekee hänen luistaan hauraita. Oikealla koreografi Maija Hirvanen.
Markus Jokela / HS
Maija Karhusella (vas) on synnynnäinen sairaus, joka tekee hänen luistaan äärimmäisen hauraita. Oikealla koreografi Maija Hirvanen.
Maija Karhusella (vas) on synnynnäinen sairaus, joka tekee hänen luistaan äärimmäisen hauraita. Oikealla koreografi Maija Hirvanen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat