Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuoden nuori näyttelijä ei pelkää yhteiskunnallisia aiheita

Kulttuuri
 
Nuori näyttelijä -palkinnon voittanut Noora Dadu: Politiikka sähköistää suomalaiset teatteriyleisöt
Nuori näyttelijä -palkinnon voittanut Noora Dadu: Politiikka sähköistää suomalaiset teatteriyleisöt
Uuden Nuori näyttelijä -palkinnon voittanut Noora Dadu tunnetaan parhaiten yhteiskunnallisista rooleistaan. Tänä syksynä hän esiintyy Eduskunta III -näytelmässä Ryhmäteatterissa, ja viime vuonna hän käsikirjoitti ja ohjasi kehutun esityksen Minun Palestiinani. Teatteria pitää tehdä tärkeistä aiheista, Dadu sanoo.

Lauantaina Noora Dadu näytteli Ryhmäteatterin lavalla muun muassa Kummeli-sketsihahmon oloista Mauri Pekkarista, Osakesäästäjien keskusliittoa, Suomenmaa-lehden toimittajaa sekä ohjaaja Susanna Kuparista tyyny paitansa alla.

Eduskunta III on syksyn puhutuimpia teatteriesityksiä, ja muutenkin vuosi 2015 on ollut Dadulle menestys.

Keväällä hänen Teatteri Takomoon kirjoittamansa ja ohjaamansa Minun Palestiinani -esitystä tituleerattiin ”hittinäytelmäksi”. Se sai lisäiltoja ja siirtyi Ryhmäteatteriin. Vielä vuonna 2012 tilanne oli erilainen.

”Oli sellainen kausi, että töitä ei hirveästi ollut”, Dadu kertoo.

Sitten tuulen suunta kääntyi.

Apurahaa ja rooleja tuli, ja helmikuusta 2014 asti Dadu kertoo tehneensä töitä ilman lomia.

Se on kannattanut. Maanantaina Dadu sai myös ensimmäistä kertaa jaettavan Nuori näyttelijä -palkinnon. Voittajaksi hänet ­äänestivät näyttelijäliiton jäsenet.

Dadu tunnetaan erityisesti yhteiskunnallisena näyttelijänä.

Eduskunta satirisoi suomalaista politiikkaa, ja Minun Palestiinani -esityksessä oltiin Israelin ja Palestiinan konfliktin ja identiteetin äärellä.

Näyttelijä itse pitää leimaa sattumana. Minun Palestiinani -esitys oli ensisijaisesti henkilökohtaista teatteria suomalaisen ­äidin ja palestiinalaisen isän tyttärelle. Politiikkaa ei Palestiinaa käsitellessä voinut paeta.

”En toki pelkää yhteiskunnallisia aiheita”, hän sanoo.

Eduskunta III:n esitykset loppuvat joulukuussa. Yhteiskunnalliset aiheet ovat käsittelyssä vielä keväälläkin, kun Dadu nähdään Klockrike-teatterin kansainvälisessä projektissa Three Musketeers – East of Vienna, jonka ohjaa latvialainen Valters Sīlis. Eurooppaa ja idän ja lännen rajoja käsittelevä näytelmä saa ensi-iltansa Riiassa maaliskuussa, ja Helsinkiin se saadaan huhtikuussa.

Dadu uskoo teatterin voivan muuttaa maailmaa. Esimerkiksi hän nostaa Anna Paavilaisen teatterilavalla esitetyistä raiskauksista kertovan Play Rape -sooloesityksen, joka sai kiittävät arviot myös sunnuntain Helsingin Sanomissa.

”Huikea, huikea, huikea ­teos”, Dadu toteaa.

Kansallisteatteriin kiinnitettynä olleen Paavilaisen esitys tekee rakenteet näkyviksi, Dadu sanoo. Kansallisteatterin kaltainen instituutio edustaa teatterin ylintä valtaa, ja sen lavalle tuodaan paljon klassikoita, jotka edustavat teatterin traditiota.

”Ja yksi ihminen pystyy lävistämään koko sen tradition”, Dadu analysoi.

Naisten teatterilavalla edelleen kohtaama, perusteeton seksuaalinen väkivalta tuntuu tuulahdukselta historiasta.

”Se on teos, joka kaikkien teatterintekijöiden pitäisi nähdä, mutta myös niiden ihmisten, jotka kyseenalaistavat feminismiä ja sen tarvetta.”

”Olisi mieletöntä ajatella, että teatteri ei vaikuta maailmaan. Ei se tietenkään ratkaise mitään, mutta eihän mikään ratkaise.”

Noora Dadu kertoo, miksi yhteiskunnalliset aiheet sopivat teatteriin.
Sami Kero / HS
”Olisi mieletöntä ajatella, että teatteri ei vaikuta maailmaan. Ei se tietenkään ratkaise mitään, mutta eihän mikään ratkaise”, Noora Dadu sanoo.
”Olisi mieletöntä ajatella, että teatteri ei vaikuta maailmaan. Ei se tietenkään ratkaise mitään, mutta eihän mikään ratkaise”, Noora Dadu sanoo.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat