Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Henry Mooren arvoveistos palautettiin Suomeen – yksikin harhaliike rikkoisi herkän marmorityön

Kulttuuri
 
Veistos palasi maailmalta kotiin.
Veistos palasi maailmalta kotiin.
Didrichsenin taidemuseon teos, Henry Mooren marmorinen veistos Jousimies tuotiin maanantaina takaisin museoon. Veistos oli reilut kaksi vuotta remonttipaossa Britanniassa taiteilijan nimeä kantavassa säätiössä.

Helsingin Kuusisaaressa sijaitseva Didrichsenin taidemuseo sai yhden avainteoksistaan kotiin, kun Henry Mooren marmorinen veistos Jousimies asennettiin tänään maanantaina takaisin omalle paikalleen museoon.

Teos oli ollut keväästä 2013 saakka Britanniassa Henry Moore -säätiön tiloissa, jonne se sijoitettiin Didrichsenin taidemuseon peruskorjauksen ajaksi. Yli 10 000 kävijää näki Jousimiehen näyttelyssä kesällä 2015. Siellä oli esillä myös muita Mooren marmorisia, käsinveistettyjä teoksia.

Didrichsenin taidemuseo avautui peruskorjattuna kesäkuussa 2014.

Ennen Britannian-keikkaa veistos oli ollut samalla paikalla Didrichsenin taidemuseon näyttelysalissa vuodesta 1967 lähtien. Museon perustajat Gunnar ja Marie-Louise Didrichsen hankkivat sen tuolloin taiteilijalta.

Jousimiehessä käytetty italialainen marmori on erittäin herkkä materiaali, joten teoksen liikuttelussa on oltava erityisen huolellinen.

Kun teos toimitettiin Helsinkiin vuonna 1967, Moore lähetti seitsemän luottomiestään asentamaan sen paikoilleen.

Teos on kiinnitetty soikeanmuotoiseen alustaansa vain yhdellä metallisella tapilla. Yksikin harhaliike saattaa halkaista marmorin. Asentamisesta huolehtivat säätiön ammattilaiset.

Ensimmäinen Mooren veistos, Lepäävä hahmo jalustalla, joka myös oli ensimmäinen Mooren teos Suomessa, hankittiin Didrichsenille vuonna 1961 arkkitehti Viljo Revellin ehdotuksesta. Veistos on sijoitettu museon sisäpihalle.

Didrichsenin taidemuseon Henry Moore -kokoelmaan kuuluu yhteensä 26 teosta ja se on Euroopan suurin Britannian jälkeen. Kokoelman teoksista veistoksia on kymmenen, grafiikanlehtiä 16.

Mika Ranta / HS
Henry Mooren Jousimies -veistos palasi takaisin alkuperäiselle paikalleen Didrichsenin taidemuseoon. Teosta ovat purkamassa ja näytteille asettamassa James Copper Henry Mooren säätiöstä sekä Jussi Pakkala.
Henry Mooren Jousimies -veistos palasi takaisin alkuperäiselle paikalleen Didrichsenin taidemuseoon. Teosta ovat purkamassa ja näytteille asettamassa James Copper Henry Mooren säätiöstä sekä Jussi Pakkala.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat