Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nälkäpeli-sarja loppuu – ”Olisinpa yhtä rohkea kuin Matkijanärhi”, sanoo Jennifer Lawrence

Jennifer Lawrencen näyttelemä Katniss Everdeen todistaa elokuvasarjan lopussa, että hän on valmis tekemään kaiken muuttavia päätöksiä.

Kulttuuri
 
Murray Close
Nälkäpelin väkeä neuvonpidossa.
Nälkäpelin väkeä neuvonpidossa. Kuva: Murray Close
Fakta

Populaarikulttuurin iso ilmiö

 Nälkäpeli-elokuvat ovat keskeinen osa viime vuosien kansainvälistä populaarikulttuuria ja teiniviihdettä.

 Elokuvasarjan alkuasetelma muistuttaa television reality-ohjelmia pudotuspeleineen. Sarja arvostelee muun muassa kilpailukeskeistä yhteiskuntaa ja eriarvoisuutta. Elokuvat perustuvat Suzanne Collinsin kirjoihin.

 Sarjan keskushenkilö Katniss Everdeen on nähty hyvin mielenkiintoisena tyttöhahmona. Hän on rohkea, toiminnallinen ja periaatteellinen.

 Katniss Everdeeniä näyttelevä Jennifer Lawrence on sarjan myötä noussut Hollywoodin näyttelijöiden ykköskaartiin.

Berliini

Panemin valtiossa, jossakin hämärässä tulevaisuudessa, eletään ratkaisun hetkiä. Seitsemäntoistavuotias Katniss Everdeen on kovan tehtävän edessä. Hänestä on tullut Matkijanärhi, vallankumouksen johtaja, joka taistelee Panemin pääkaupunkia Capitolia ja sen julmaa presidentti Snowta vastaan.

Berliiniläisessä hotellissa taas Jennifer Lawrence, Katnissin näyttelijä, jättää roolilleen jäähyväisiä. Nälkäpeli-elokuvasarjan neljännen ja viimeisen osan Matkijanärhi, osa 2:n ensi-ilta oli marraskuun alussa Berliinissä. Siitä suuri osa kuvattiin Berliinin entisen lentokentän Tempelhofin rakennuksissa. Näyttelijät ja tuotantoryhmä ovat haikein mielin. Katniss Everdeenistä on tullut erottamaton osa Jennifer Lawrencea.

”Katniss on sekä kiltti että säälimätön, voimakas ja armollinen. Olisipa minulla prosentti hänen rohkeudestaan”, Lawrence sanoi haastattelussa.

Seikkailusarjan aikaisemmat olivat Nälkäpeli, Vihan liekit ja Matkijanärhi, osa 1. Elokuvat perustuvat Suzanne Collinsin kirjatrilogiaan, jota on myyty miljoonia kappaleita.

Neljännessä elokuvassa Katniss muuttuu. Hän kääntää syvän pettymyksen Panemin kansalaisten kohtalosta voimakseen. Vahva näyttelijä Jennifer Lawrence pystyy muuttamaan Katnissin olemuksen.

Matkijanärhen toisessa osassa taistelu ei pysähdy, se hengästyttää ja se on myös väkivaltainen. Kuinka teinitytöstä kasvaa kapinallinen on elokuvan tärkeimmistä viesteistä.

”Jotta jokin muuttuisi, tarvitaan henkilökohtaista uhrautumista”, Lawrence tiivistää viimeisen osan, Matkijanärhi 2:n sanoman.

Uhmakas mutta hyväsydäminen Katniss on tullut edellisissä elokuvasarjan osissa tunnetuksi oman asuinalueensa 12. vyöhykkeen pelaajana Panemin Nälkäpelissä, joka oli tosi-tv-taistelu eloonjäämisestä.

Hän on joutunut myös propagandakoneiston rattaisiin. Todellisen maailman diktaattoreiden median käyttötapoja on lainattu viimeiseenkin Nälkäpeli-elokuvaan.

Nyt Matkijanärhi, osa 2 -elokuvassa, eli sarjan finaaliosassa, Katniss ottaa vallankumouksen johtajan roolin, joka vie paljon kovempiin kamppailuihin. Hän yhdistää 13. vyöhykkeellä piilotelleiden vallankumoukselliset Capitolin riistäjiä vastaan.

Capitolin itsevaltaista presidentti Snow’ta esittävä Donald Sutherland jyrähteli valkokankaan lisäksi myös Berliinin-haastattelussa.

”En ole kuvausten loputtua surullinen enkä haikea. Toivon, että jos jotakin, elokuva välittää viestin nuorille faneille, että sotimisesta ei ole hyötyä. Sen viestin, että olemme oikeassa maailmassa kerta toisensa jälkeen toistaneet samoja virheitä”, Sutherland sanoi.

Jennifer Lawrence on elokuvan kantava voima, palavakatseinen, päättäväinen sankaritar, joka johdattaa joukkojaan eteenpäin loppumattoman tuntuisissa bunkkereissa ja tunneleissa. Ohjaaja Francis Lawrence nostaa sankaritartaan entistäkin enemmän sekä taisteluiden ratkaisijaksi että strategiseksi päätöksentekijäksi.

Kiinnostavasti näyttelee Josh Hutcherson, joka esittää Capitolin aivopesemää Peetaa. Hätkähdyttävää on myös nähdä vuonna 2014 kuollut Philip Seymour Hoffman vielä kerran valkokankaalla.

Murray Close
Liam Hemsworth on Gale Hawthorne.
Liam Hemsworth on Gale Hawthorne.

Panemin vallankumouksellisten kärkihahmoja ovat naiset, mutta naiskuva ei jää yksitotiseksi. Naiset ovat kaikkea muuta kuin vain hyvyyden sotureita.

Julianne Mooren esittämä kapinallispresidentti Alma Coin humaltuu vallasta, ja alkaa toimia sen mukaan. Toisaalta elokuvan lopussa taas Katniss Everdeen näyttää aloittavan aivan erilaisen, seesteisen elämän kuin hänen tulisieluinen taistelijan roolinsa.

Matkijanärhi 2 ei visuaalisesti tingi hetkeäkään Panemin valtion läpitunkevan epätoivoisesta ankeudesta ja harmaudesta. Valtio, jonka sen luoja Suzanne Collins kertoo sijaitsevan tuhoutuneen Pohjois-Amerikan tilalla ei ole kaunis.

Taistelut ja vastustajat tulevat iholle eivätkä anna katsojallekaan lupaa kääntää hetkeksikään selkäänsä.

Nälkäpeli – Matkijanärhi, osa 2 saa Suomessa ensi-iltansa tänään.

Oikaisu 18.11. klo 17.30: Korjattu kirjailija Suzanne Collinsin nimi. Lisäksi artikkelissa puhuttiin virheellisesti elokuvatrilogiasta. Nälkäpeli-elokuvasarja koostuu kuitenkin neljästä elokuvasta, jotka perustuvat kolmiosaiseen kirjasarjaan. Kirjasarjan viimeinen osa Matkijanärhi on jaettu kahteen elokuvaan, Matkijanärhi, osa 1:een ja Matkijanärhi, osa 2:een.

Murray Close
Willow Shields (vas.) ja Jennifer Lawrence ovat elokuvan keskeisissä rooleissa.
Willow Shields (vas.) ja Jennifer Lawrence ovat elokuvan keskeisissä rooleissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat