Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

J. Karjalaisen uudet laulut kuulostavat taas tutuilta

Taiteilijalla pitää olla töissään oma maailma, jonka yleisö tunnistaa heti, sanoo 35 vuotta lauluja tehnyt J. Karjalainen.

Kulttuuri
 
Timo Kirves
Pekka Gröhn (vas.), Mikko Lankinen, J. Karjalainen, Janne Haavisto ja Tom Nyman muodostavat Karjalaisen nykyisen yhtyeen, jonka sointi syntyi jo 1980-luvun alussa.
Pekka Gröhn (vas.), Mikko Lankinen, J. Karjalainen, Janne Haavisto ja Tom Nyman muodostavat Karjalaisen nykyisen yhtyeen, jonka sointi syntyi jo 1980-luvun alussa. Kuva: Timo Kirves
Kuka?

Suomen ja Amerikan yhdistäjä

 J. Karjalainen teki ensialbuminsa vuonna 1981. Sen jälkeen hän on julkaissut eri kokoonpanoilla 21 studioalbumia ja kaksi livelevyä.

 Karjalainen on yhdistänyt musiikissaan suomalaisen ja amerikkalaisen musiikin piirteitä.

 Vuonna 2006 hän levytti Lännen-Jukka -levylle vanhoja amerikansuomalaisia kansanlauluja.

Lokakuun alussa julkaistiin singlenä J. Karjalaisen uuden levyn ensimmäinen kappale Stindebinde. Singlestä tehtiin tekijöille ja levy-yhtiölle koelevyjä ennakkokuuntelua varten.

”Jossain oli soitettu sitä koelevyä, ja oven takana oli ollut kuulemassa ihmisiä, jotka oli tunnistaneet sen Karjalaisen musiikiksi ennen kuin mä olin laulanut ääntäkään”, Jukka Karjalainen sanoo ja virnistää vähän.

Jo vuonna 1998 Karjalainen levytti kappaleen On kaikki niin kuin ennenkin, jossa hän kuvaa itseään ja työtään lauluntekijänä. Siinä asiat toistuvat tuttuina ja lämpiminä: laulujen tekeminen ja keikoille lähteminen.

Samojen teemojen ja tutulta kuulostavan musiikin parissa 58-vuotias Karjalainen on myös perjantaina ilmestyvällä uudella albumilla Sinulle, Sofia.

Raymond Carver on sanonut, että lahjakkuutta riittää, mutta taiteilijalla pitää olla oma maailma, joka ei ole kenenkään muun”, Karjalainen siteeraa.

”On myös sanottu, että kuvataiteilija maalaa samaa taulua aina uudestaan, ja että sillä on kuusi tai enintään kymmenen aihetta, joihin se aina palaa. Mua huvitti kun tajusin, että uudet kappaleet ovat niin lähellä sitä mitä olen tehnyt aikaisemmin.”

Yhtä ikonista kuin Karjalaisen novellimainen, muistojen sirpaleista rakennettu tarinankerronta, on hänen yhtyeensä sointi. Sen tukipilari ja uuden levyn tuottaja on rumpali Janne Haavisto, joka liittyi Karjalaisen ensimmäiseen Mustat lasit -yhtyeeseen jo 34 vuotta sitten.

Kitaristi Mikko Lankinen ja kosketinsoittaja Pekka Gröhn tulivat mukaan kymmenen vuotta myöhemmin. Tom Nyman liittyi basistiksi vasta kolme vuotta sitten, mutta hänelläkin on takana 20 yhteistä vuotta Haaviston ja Lankisen kanssa Laika & the Cosmonauts -yhtyeessä.

”Tämä yhtye on meille jonkinlainen alkukoti”, Haavisto vahvistaa. ”Kaikki osaavat soittaa niin, että myös toisen soitto kuulostaa mahdollisimman hyvältä.”

Niinpä J. Karjalaisen nimeä kantava yhtye ei nykyään edes sovita kappaleitaan.

”Ei me koskaan puhuta edes sitä, että pitäisikö tämän biisin olla kantria tai soulia. Se vain muotoutuu”, Karjalainen sanoo.

Kaksi vuotta sitten J. Karjalainen palasi rockbändisointiin albumilla Et ole yksin, jonka tarinoissa seikkailtiin sivupersoonien maailmassa. Eräänlainen sivupersoona oli myös aiemmin 2000-luvulla Karjalaisen levyillä old time -musiikkia laulanut Lännen-Jukka.

Nyt äänessä on taas J. Karjalainen, ja moni lauluista perustuu hänen omiin kokemuksiinsa.

Karjalainen nostaa ensimmäisenä esiin kappaleen Se mies oli Tommy Ramone, joka perustuu Karjalaisen ja Ramones-yhtyeen rumpalin tapaamiseen vuonna2007.

Tommy Ramone oli kutsuttu Tampereelle Musiikki & Media -tapahtuman vieraaksi, ja Karjalainen oli samassa tapahtumassa esiintymässä hanuristi Veli-Matti Järvenpään kanssa.

Karjalainen ja Järvenpää päättivät soittaa vielä alkuillasta pienen katusoittokeikan Hämeenkadun varrella. Ohi kulkenut Ramone pysähtyi kuuntelemaan keikkaa, ja jäi myöhemmin keskustelemaan musiikista Karjalaisen kanssa pitkäksi toviksi.

”Tajusin, että silloin soittamamme musiikki oli pohjimmiltaan samaa kuin Ramonesilla. Se on vain sovituskysymys.”

Muistoja on myös Kitara ja viinii -kappaleessa, jossa ollaan keikalla Tukholman suomalaisravintolassa, sitten ensi kertaa suuren yleisön edessä Kaivopuistossa ja vielä kaoottisella Puolan rockristeilyllä.

Viimemainittu oli Elmun Pomerania-laivalla järjestämä Let’s Gdansk -risteily, joita tehtiin vuosina 1985–1987. Mukana olleet muusikot muistavat risteilyt riehakkaina ja humalaisina tapahtumina, jos ylipäänsä mitään muistavat.

”Heräsin aamulla laivalla ja huomasin, että hytin ovessa oli hemmetinmoinen reikä, melkein puolet koko ovesta puuttui. Mulla oli hirveä kankkunen, ja kapteeni pyysi mut puhutteluun ja sanoi, että ’you have destroyed your cabin door’. Sanoin, että en muista mitään, se on ollut joku muu, ja kapteeni sanoi vain että ok”, Karjalainen nauraa.

Tulevia keikkoja Karjalainen odottaa innolla, kuten uransa alkuaikoinakin.

Ensimmäisillä keikoilla jännitys katosi, kun Karjalainen tajusi, että yleisö pitää hänen lauluistaan.

”Se on parasta soittajalle ja se oli kiva kokea taas Et ole yksin -levyn jälkeen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat