Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uuden ajan merkki: Suomalainen Sibelius-projekti leviää maailmalle – mutta ei CD:nä

Kulttuuri
 
Vesa Sirén Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Ensi lauantaina Sibelius, Lintu ja RSO -sarja saa päätöksensä Yle Teemalla. Seitsemässä jaksossa on esitelty 150 vuotta sitten syntyneen Jean Sibeliuksen sinfoniat nro 1–7 niin, että Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu pakisee niistä ensin eri miljöissä Ainolasta Berliiniin. Sitten esitellään lyhyesti illan sinfonian teemoja, ja lopulta soi jälkiäänityksin paikkailtu konserttiesitys.

Yhtä jaksoa on katsonut Teeman lähetys ja TV1:n uusinta yhteenlaskettuna parhaimmillaan yli 100 000 ja keskimäärin 70 000 ihmistä. Tv-sarjaa on myyty Japaniin asti, ja saksalainen Arthaus on tehnyt sarjasta dvd-julkaisun. Lisäksi ohjelmat jäävät Yle Areenaan katsottaviksi.

On siis tv-sarja, sen ilmainen katselu- ja kuuntelumahdollisuus verkosta sekä dvd-julkaisu. Mikä puuttuu?

Cd-levytystä projektista ei tule. Se on uuden ajan merkki.

Perinteiset levy-yhtiöt Warnerista Universaliin ovat vähentäneet klassisen musiikin cd-tuotantoa, varsinkin studioäänityksiä. Tasan vuosikymmen sitten silloinen EMI-yhtiö markkinoi Plácido Domingon tähdittämää Richard Wagnerin Tristan und Isolde -levyä ehkä ”viimeisenä suurena” oopperan studiolevytyksenä.

Kuluttajalla ei silti ole hätää sillä klassisen musiikin rakastajien ja himohifistien ylläpitämät keskisuuret ja pienet levy-yhtiöt julkaisevat cd-levyjä yhä todella paljon, ja monet parhaista taiteilijoista ovat siirtyneet tekemään yhteistyötä niiden kanssa.

Klassisia levyjä kuulee myös suoratoistopalveluilta Spotifysta iTunesiin, joskin usein äänentoiston kustannuksella. ”Hifiin uskovat levy-yhtiöt ovat olleet kauhistuneita siitä, miten vähän äänentoiston laatu merkitsee suurimmalle osalle yleisöstä, kun he siirtyvät suoratoistoon”, Naxos-yhtiön suomalaisen tytäryhtiön Ondinen toimitusjohtaja Reijo Kiilunen myöntää.

Lisäksi yhä useamman konsertin ja oopperaesityksen ympäri maailmaa saa kuullakseen ja nähdäkseen kotikoneelta tuoreeltaan. Yle Areena ja yle.fi/klassinen, BBC3, The Opera Platform, ClassicLive ja esimerkiksi Berliinin filharmonikkojen maksullinen Digital Concert Hall kuuluvat monien klassisen musiikin rakastajien kirjanmerkkeihin. Musiikkivirta ei aina vastaa huolella tehtyjen studiolevytysten tasoa, mutta vastineeksi saadaan suoran lähetyksen jännite tai elävästä esityksestä tehdyn tallenteen orgaanisuus.

Se ei lupaa hyvää perinteisille levy-yhtiöille, joita uhkaa joidenkin medioiden jo kokema kohtalo. Kun ihmiset on totutettu saamaan verkosta niin paljon hyvää ilmaiseksi tai pilkkahintaan, rahavirrat ja resurssit voivat vähentyä ja tarjonta uhkaa yksipuolistua.

Mutta ainakin vielä klassisessa musiikissa on kuluttajan markkinat ja yltäkylläisen paljon nautittavaa.

Oikaisu 18.11. Saksalaisyhtiö Arthausin nimi oli aiemmin kirjoitettu väärässä muodossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat