Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskalaisia patistetaan nyt keikoille: ”Kulttuuri on suurin kilpemme ja taiteilijat paras aseemme”

Kulttuuri
 
Jon Nazca / Reuters
Simply Redin laulaja Mick Hucknall.
Simply Redin laulaja Mick Hucknall. Kuva: Jon Nazca / Reuters

Virallinen Ranska on julistanut voimakkaasti, että Pariisiin ja pariisilaisiin kohdistuneesta terrorihyökkäyksestä huolimatta ”show’n on jatkuttava”.

Perjantaisissa hyökkäyksissä Pariisin ravintoloihin, stadionille ja Bataclan-konserttisaliin kuoli ainakin 129 ihmistä ja haavoittui 352.

Maanantaina ihmisiä kehotettiin menemään takaisin baareihin, konsertteihin ja ravintoloihin terrori-iskuja uhmaten, kertoi uutistoimisto AFP.

Monet museot ja muut kulttuuritilat avasivat ovensa maanantaina puolilta päivin. Monissa paikoissa pidettiin minuutin hiljainen hetki.

Kulttuuriministeri Fleur Pellerin patisti muusikoita jatkamaan soittoaan ja livekonserttien pitämistä.

Pellerin myös muistutti, että barbaarien edessä ”kulttuuri on suurin kilpemme ja taiteilijat paras aseemme”.

Pellerinin mukaan Ranskan hallitus valmistelee erityistä tukea, jonka avulla Pariisin elävä kulttuuritoiminta pidetään toiminnassa. Apua tarjotaan myös Pariisin alueella sijaitseville kulttuurilaitoksille uusien turvallisuusvaatimusten täyttämiseen.

”Ranskalaiset eivät lakkaa käymästä konserteissa ja jakamasta niitä ilon hetkiä keskenään. Ne sitovat meitä yhteen”, ministeri sanoi AFP:n mukaan.

Viikonloppuna Pariisin keikkaelämä hiljeni, sillä viranomaiset peruuttivat kaikki konsertit. Esimerkiksi U2:n ja Motörheadin sekä maanantaina Marilyn Mansonin ja Foo Fightersin keikat jäivät soittamatta.

Maanantaina Pariisin kaksi suurinta keikkapaikkaa kuitenkin ilmoittivat, että tiistaista lähtien konsertit toteutuvat.

Tiistaina Pariisissa soittaa esimerkiksi brittiyhtye Simply Red, joka twiittasi jo viikonloppuna aikovansa soittaa Le Zenithissä, mikäli se vain viranomaisille sopii.

”Vain Ranskan viranomaiset voivat meiltä estää esiintymisen Pariisissa. Olemme ylpeitä, jos saamme esiintyä heidän luvallaan Pariisissa tiistaina”, yhtye ilmoitti.

Maanantai-iltana yhtye oli jo saapunut Pariisiin, mutta odotteli yhä esiintymislupaa.

Sen sijaan amerikkalaistähti Prince on peruuttanut koko Euroopan-kiertueensa eli keikat Wienissä, Britanniassa, Ruotsissa ja Pariisissa.

”Traagisten tapahtumien vuoksi”, ilmoitti lipunmyyntifirma peruuttamisen syyksi.

Hiljaista on toistaiseksi myös Pariisin yhdessä tunnetuimmassa elävän musiikin kehdossa, Le Bataclanissa.

Terroristit hyökkäsivät konserttisaliin viime perjantaina kesken Eagles of Death Metal -yhtyeen konsertin. Terroristit tappoivat salissa ainakin 89 ihmistä. Parisataa loukkaantui.

Maanantaina konserttisalin omistajat julkaisivat tiedonannon Facebookissa ja Twitterissä:

”Sanat eivät riitä kuvaamaan sitä surun määrä, jota tunnemme. Ajatuksemme ovat uhrien, loukkaantuneiden ja heidän rakkaittensa luona”, omistajat kirjoittivat.

Viikonlopun aikana veren peittämästä jalkakäytävästä konserttisalin ulkopuolella tuli paikka, jonne ihmisjoukot vaelsivat suremaan ja kunnioittamaan terrori-iskussa kuolleita. Aivan Bataclanin edustalle ja sisälle saliin ei kuitenkaan vielä päästetä yleisöä.

”Monet teistä haluaisivat kokoontua Bataclaniin, mutta valitettavasti viranomaisten täytyy vielä työskennellä paikassa”, omistajat kirjoittivat.

”Kerromme teille niin pian kuin mahdollista, milloin pääsette suremaan konserttisalin eteen. Kiitos tuestanne, joka vaikuttaa meihin syvästi.”

Bataclanin toinen omistaja Dominique Revert kertoi ranskalaiselle Le Figaro -lehdelle viikonloppuna, ettei hän ollut paikalla terroritekojen aikana.

Sen sijaan hänen työtoverinsa Jules oli ollut terroritekojen alkaessa juuri tupakalla salin ulkopuolella. Jules oli auttanut poliiseja paikan päällä.

Terrori-iskussa kuoli Bataclanin henkilökuntaa, muun muassa valoista huolehtinut nuori nainen.

Bataclanin toiminnan lähitulevaisuus on täysin hämärän peitossa. Dominique Revert kertoi Figarolle peruuttaneensa itse viikonlopun konsertit, mutta että jatko riippuisi viranomaisista ja myös bändeistä itsestään.

”Monet ryhmät eivät uskalla tulla”, Revert kertoi.

Bataclan on vanha ja arvokas pariisilaisten kulttuuritila. Kiinalaistyylinen värikäs rakennus valmistui teatteriksi ja tanssitilaksi jo 1865, ja alkuvuosina siellä esiintyi esimerkiksi lännensankari Buffalo Bill.

1970-luvulla talosta tuli korkean profiilin rockkonserttien pitopaikka. Saliin mahtuu 1 200 katsojaa.

Viikonloppuna ja maanantaina esiintymässä piti olla eteläkalifornialainen alternative metal -bändi Deftones. Osa Deftonesin jäsenistä oli käynyt jo perjantaina Eagles of Death Metalin konsertissa, mutta lähtenyt parin kappaleen jälkeen pois.

Keskiviikkona olisi ollut texasilaisen blueskitaristin Gary Clark Juniorin esiintymisvuoro.

AFP:n mukaan hashtagista #MonPlusBeauSouvenirDuBataclan (Hienoin muistoni Bataclanista) tuli maanantaina suosituin puheenaihe Ranskan Twitterissä.

Monet jakoivat muistojaan, kuviaan sekä videoitaan laulajista ja yhtyeistä, jotka olivat esiintyneet Bataclanissa. Muusikoiden joukossa olivat esimerkiksi Ed Sheeran, Arctic Monkeys ja vuonna 1997 kuollut Jeff Buckley.

Vain viikkoa ennen terrorihyökkäystä Bataclanissa oli soittanut suomalainen metalliyhtye Children of Bodom.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat