Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n esikoiskirjapalkinto jaetaan tänään

Kulttuuri
 
Heidi Piiroinen / HS
Pajtim Statovci voitti viime vuonna HS:n kirjallisuuspalkinnon esikoisromaanillaan Kissani Jugoslavia. Tämänvuotinen voittaja selviää tänään.
Pajtim Statovci voitti viime vuonna HS:n kirjallisuuspalkinnon esikoisromaanillaan Kissani Jugoslavia. Tämänvuotinen voittaja selviää tänään. Kuva: Heidi Piiroinen / HS

Tänään klo 19 selviää, kuka seuraa Pajtim Statovcia ja vie tänä vuonna Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnon. Suora lähetys HSTV:ssä alkaa klo 18.30.

Kelataan nauhaa taaksepäin.

”Ihan mielettömältä tuntuu”, riemuitsi Pajtim Statovci viime vuonna saatuaan tietää, että hänelle on myönnetty 15 000 euron suuruinen Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto vuoden parhaasta esikoisteoksesta.

”Niin hyvältä kuin tällainen asia vain voi tuntua.”

Vielä nyt vuotta myöhemmin Pajtim Statovci on hivenen ymmällään palkinnosta.

Sen merkitys ei ole suinkaan vähentynyt vuoden varrella. Tie eteenpäin ei ole niin kuoppainen, koska on päässyt hyvälle kulku-uralle.

”Palkinto on valtava kunnianosoitus uraansa aloittavalle kirjailijalle”, hän toteaa.

Palkinto tarjoaa kirjailijalle mahdollisuuden ponnistaa kohti toista teosta, joka usein on kirjailijalle se kaikkein haastavin paikka.

25-vuotiaan Pajtim Statovcin paineita on tuskin helpottanut se, että viime vuoden palkintoraadin mukaan hän on kirjailija, joka ”voi tehdä mitä haluaa, ja lukija uskoo sen”.

Monessa mielessä Pajtim Statovci edustaa uutta suomalaista kirjallisuutta. Tämä näkyy myös hänen taustassaan.

Statovci muutti kaksivuotiaana perheensä mukana Kosovosta Suomeen. Hän oli HS:n kirjallisuuspalkinnon historiassa vasta kautta aikain toinen palkittu, jonka juuret ovat Suomen ulkopuolella. Ensimmäinen oli Bratislavassa syntynyt Alexandra Salmela.

Tänään klo 19 selviää, kuka seuraa Pajtim Statovcia ja vie tänä vuonna Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnon.

Loppukilpailuun selvisivät Anu Kaajan novellikokoelma Muodonmuuttoilmoitus (Teos), Laura Lehtolan romaani Pelkääjän paikalla (Otava), Esa Mäkisen romaani Totuuskuutio (Otava), Lauri Mäkisen romaani Älykkäät kuin käärmeet, viattomat kuin kyyhkyset (Siltala), Kaija Rantakarin runokokoelma Mikado (Poesia), Katja Raunion romaani Käy kaikki toteen (Teos), Pärttyli Rinteen romaani Viimeinen sana (Noxboox), Vuokko Sajaniemen romaani Pedot (Tammi), Jussi Seppäsen novellikokoelma Kymmenottelu (WSOY) sekä Saara Turusen romaani Rakkaudenhirviö (Tammi).

Palkintoraatiin kuuluvat Suvi Ahola, Sanna Kangasniemi, Juhani Karila, Antti Majander, Aki Salmela ja Pajtim Statovci.

Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto julkistetaan tänään
Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto julkistetaan tänään
Kuka palkitaan tänä vuonna? Katso suora lähetys illalla.
HS:n kulttuuritoimituksen esimies Hanna Mahlamäki juontaa
HS:n kulttuuritoimituksen esimies Hanna Mahlamäki juontaa
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat