Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haluatko piristäviä tekstareita tuntemattomalta? – Lähetä viesti tähän suomalaistaiteilijan numeroon

Kulttuuri
 
Kimmo Taskinen / HS
Otteita tekstiviestikeskustelusta Invisible Friend -palvelussa.
Otteita tekstiviestikeskustelusta Invisible Friend -palvelussa. Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Tekisikö mieli rupatella ja keventää sydäntä, mutta kukaan ei nyt vastaa? Kelpaisiko tekstari tuntemattomalta?

Invisible Friend -verkkopalveluun voi lähettää tekstiviestin, ja aina joku vastaa. Kyse on taiteilija Pilvi Takalan uudesta projektista.

Invisible Friend toimii näin. Lähetä tekstiviesti numeroon 045 739 631 66. Voit kirjoittaa viestiin ihan mitä tahansa. Vastaukset ovat taattuja ja ilmaisia, mutta viestien lähettämisestä pitää maksaa normaalisti.

”Invisible Friend on ilmainen tekstiviestipalvelu kenelle tahansa, joka haluaa käydä anonyymia, henkilökohtaista keskustelua, ja saada viestiinsä aina vastauksen”, verkkosivu lupaa.

Kokeillaanpa. Lähetän ensimmäisen viestin vähän ajatuksissani englanniksi. ”Etsin ystävää ja hauskaa rupattelua”, kirjoitan ensimmäiseen viestiin. Vastaus tulee pian, englanniksi.

”Odotin viestiäsi”, se alkaa. Vastaaja kysyy, joko odotan viikonloppua.

No, eipä tänä mustana viikkona oikein viikonloppu ole mielessä, vastaan, vaan Pariisin iskut, ja se mitä niistä seuraa. Jatkan, että nämä ovat surullisia päiviä Ranskan tapahtumien takia. Vaihtelemme viestejä.

Kysyn, voidaanko vaihtaa suomen kieleen. Se sopii. Aloitamme keskustelun kielistä ja kommunikaatiosta, väärinymmärtämisestä, hyvästä ja pahasta.

En edelleenkään tiedä, kuka minulle kirjoittaa ja missä. Hän ei tiedä minusta mitään, ei edes numeroani saati nimeäni.

Keskustelu tuntuu mukavalta ja oudon intiimiltä.

Kirjoittajia on yhteensä seitsemän. He päivystävät 10. tammikuuta 2016 asti päivittäin klo 8–02. Kirjoittajat ovat sitoutuneet vaitioloon.

Patrik Rastenberger
Pilvi Takala.
Pilvi Takala.

Pilvi Takala sai idean palveluun Yhdysvalloissa tehdessään töitä tekstiviestipalvelussa, jossa käyttäjät maksavat saadakseen viestejä kuvitellulta tyttö- ja poikaystävältä. Takala kuitenkin turhautui palvelun epäjohdonmukaisuuteen ja heikkoon laatuun.

Invisible Friendissä viestinnällä ei tarvitse olla mitään tarkoitusta.

”Invisible Friend ruokkii intuitiivista ajattelua: sellaista jolla ei ole tiettyä tavoitetta, jolla ei pyritä ratkaisemaan ongelmaa tai joka noudattaisi tiettyä rakennetta. Käyttäjän ei tarvitse määrittää keskustelulle mitään tarkoitusta eikä miellyttää ketään tai tehdä vaikutusta kehenkään. Hän voi yksinkertaisesti tekstata mitä haluaa ja jatkaa viestittelyä niin kauan kuin haluaa.”

Minäkin lopetan viestittelyn. Pitää jatkaa töitä. Toivotan tuntemattomalle tekstarikaverille hyvää viikkoa. ”Ihanaa viikkoa!” hän vastaa.

Takalan näyttely Helsinki Contemporary -galleriassa avautuu 26. marraskuuta. Näyttelyyn tulee esille videoteos, joka pohjautuu yhdysvaltalaispalvelun kirjoittajien välisiin keskusteluihin.

Pilvi Takala (s. 1981) on kansainvälisesti tunnettu suomalainen kuvataiteilija, jonka performanssit ja muut teokset kyseenalaistavat sosiaalisia sääntöjä ja avaavat ihmisten käyttäytymismalleja erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa.

Aiempia teoksiaan varten Takala on muun muassa soluttautunut sisään amerikkalaiseen sisäoppilaitokseen, ja pyrkinyt Lumikki-puvussa sisään Pariisin Disneylandiin. Taiteilijan verkkosivuille pääset tästä.

Takala on palkittu muun muassa Prix de Rome -palkinnolla vuonna 2011 ja Emdash-taidepalkinnolla vuonna 2013. Suomessa hän on saanut kuvataiteen valtionpalkinnon ja ollut Ars Fennica -ehdokkaana. Takala asuu Helsingissä ja Berliinissä.

Invisible Friend -palvelun verkkosivuille pääset tästä.

Pilvi Takala: Invisible Friend 27.11.–20.12.2015 Helsinki Contemporaryssa (Bulevardi 10).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat