Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muistatko vielä nämä kankaat? – Retroilijoiden suosikin Marjatta Metsovaaran kuoseja uustuotantoon

Kulttuuri
 
Vallila
Marjatta Metsovaaran uustuotantoon tulevia kuoseja, vasemmalta Päivänkakkara, Valmu, Elle ja Aalto.
Marjatta Metsovaaran uustuotantoon tulevia kuoseja, vasemmalta Päivänkakkara, Valmu, Elle ja Aalto. Kuva: Vallila

Muistatko vielä nuo ruskeasävyiset aaltokuviot ja valkoiset päivänkakkarat – ne tutut kankaat, joita roikkui mummolan ikkunoissa, tai jotka peittivät kesämökin ruokapöytää?

Vallila tuo ensi keväänä uudestaan tuotantoon näitä Marjatta Metsovaaran (1927–2014) suunnittelemia kankaita. Eri kuoseja tulee markkinoille kuusi. Ne ovat Aalto, Elle, Liliana, Miranda, Päivänkakkara ja Valmu.

Vanhojen kuosien värejä päivitetään. Erilaisia värityksiä tulee yhteensä 15. Kuoseista tehdään paitsi metritavaraa, myös erilaisia sisustustuotteita.

Metsovaaran kankaat ovat retrokeräilijöiden ja nostalgikkojen suosiossa. Vaikka kuoseilla sisustettiin ihan tavallisia suomalaiskoteja, henkilönä Metsovaara ei ole niin tunnettu kuin muut aikalaissuunnittelijansa.

Suunnittelija sai kipinän tekstiilialaan jo nuoruudessaan. Urjalassa toiminut perheyritys valmisti mattoja.

Marjatta Metsovaara 1927-2014
Marjatta Metsovaara 1927-2014

Metsovaara opiskeli Taideteollisessa oppilaitoksessa samaan aikaan kuin Timo Sarpaneva, Maija Isola ja Nanny Still. Jo opiskeluaikana Metsovaara hyödynsi esimerkiksi paperia tekstiileissään. Taideteollisesta hän valmistui vuonna 1949.

Oman yrityksen Metsovaara perusti vuonna 1954.

1970-luvulla Metsovaara suunnitteli muun muassa Tampellalle. Tuolta ajalta muistetaan muun muassa Primavera-kangas.

Metsovaara oli paitsi taidokas kuosisuunnittelija, myös tunnettu ilmiömäisenä värien käyttäjänä, joka löysi inspiraatiota niin Suomesta kuin eurooppalaisesta kulttuurista ja luonnosta. Metsovaara suunnitteli aina ensisijaisesti koteihin ja ihmisille.

Kansainvälinen taiteilija vietti elämäänsä sekä Suomessa että ulkomailla asuen ja työskennellen. Marjatta Metsovaara muutti Belgiaan vuonna 1965.

Metsovaara palkittiin uransa aikana useaan otteeseen työstään ja osaamisestaan niin Suomessa kuin kansainvälisesti, muun muassa Milanon Triennaalissa vuosina 1957 ja 1960. Pro Finlandia -mitalin hän sai 1970.

Metsovaara teki myös aktiivisesti kauppaa ulkomaille ja toisaalta vei suomalaista tekstiiliteollisuutta eteenpäin tuomalla vaikutteita ja muun muassa uusia materiaaleja Suomeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat