Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Downton Abbey -jaksoarvio: Asiat etenevät – ainakin alakerrassa

Kulttuuri
 
Leskikreivitär, lady Violet (Maggie Smith) lähti pitkälle lomalle Ranskaan. Me kaipaamme häntä jo nyt.
Leskikreivitär, lady Violet (Maggie Smith) lähti pitkälle lomalle Ranskaan. Me kaipaamme häntä jo nyt.

Tämä on arvio Downton Abbeyn päätöskauden seitsemännestä jaksosta. Kirjoitus sisältää juonipaljastuksia. Kauden jokaisesta jaksosta julkaistaan arvio aina sarjan esityksen jälkeen keskiviikkoisin osoitteessa hs.fi/kulttuuri.

Olipa hyvä, tasapainoinen jakso. Siinä missä viime viikolla keskityttiin talon väen sielunmaisemiin, tällä viikolla oli jälleen toiminnan aika. Traaginen ja koominen vuorottelivat hienosti, kun omilla tavoillaan dramaattiset illanvietot lady Rosamundin luona ja herra Carsonin keittiössä oli leikattu lomittain.

Sarjan kuumin peruna on edelleen Maryn ja Henry Talbotin suhde. Kun Talbotin ja kumppaneiden kilpa-autot kiihdyttivät Brooklandsin radalle, oli jo selvää, että joku onnettomuus kisassa tulee tapahtumaan. Mutta miten kohtalokas ja kenelle? Huonosti lopulta kävi, mutta onneksi uhri ei sentään ollut Talbot, se olisi ollut Marylle jo liikaa kestettäväksi.

Liikaa kestämistä hänellä kyllä olisi myös elämässä kilpa-autoilijan rinnalla, joten voi hyvin olla, että suhde päättyi nyt oikeasti. (Tiedän joidenkin teistä toivovan sitä.)

Vai onko Tom taas oikeassa sanoessaan, että Talbot on Marylle juuri oikea mies. Tomhan on talon järjen ääni – jopa leskikreivittären mielestä.

Alakerran väellä asiat tuntuvat loksahtavan kohdalleen yksi kerrallaan (Barrow-parkaa lukuunottamatta). Molesleysta tulee opettaja, Andy pääsee lukuopetukseen, ja Daisy läpäisee tenttinsä melko varmasti erinomaisin tuloksin. Rouva Hughesin ja herra Carsonin orastava aviokriisikin laukesi, kun Carson sai maistaa omaa lääkettään. Miten mainiota seurattavaa se olikaan! Kiitos rouva Patmorelle mahtavasta ideasta.

Hyvät ideat saattavat olla rouva Patmorelle tarpeen jatkossakin. Hän avasi majatalonsa ja sai ensimmäisiksi asiakkaikseen lääkärin puolisoineen. ”Paremmin ei voisi alkaa”, Patmore jo tuuletti, mutta hänpä ei tiedä, että majataloa vakoili outo hiippari kameroineen. Oliko 20-luvun Englannissa jo paparazzeja vai onko mies yksityisetsivä? Ja ketä hän kyttää? Eikö lääkärin puoliso olekaan tämän oma puoliso? Patmorella tuskin on luurankoja kaapissa, mutta entä hänen sisarentyttärensä?

Leskikreivittären pitkä lomamatka Ranskaan on juonellisesti hyvin perusteltavissa (hän on suoraselkäinen, viisas nainen), mutta muuten harmillista. Maggie Smithin lady Violet on jokaisessa kohtauksessaan täyttä kultaa. Onneksi ennen taukoa saimme vielä nautiskella lady Violetin ja neiti Cruikshankin kohtaamisesta. Se oli draamataiteen juhlaa.

Jaarlin pikainen toipuminen sen sijaan huvittaa edelleen täydessä epäuskottavuudessaan. Toisaalta ihmeparantumiset ovat Downton Abbeyn perinne. Matthew palasi aikoinaan sodasta halvaantuneena miehenä mutta sitten yllättäen parantuikin täysin. (Sarja ei silloin muutenkaan elänyt kultakauttaan.)

Mutta suommehan me jaarlille nopean kuntoutumisen, oli se sitten ihme tai ei. Mitä nopeammin hän pääsee nauttimaan uuden ihanan koiranpentunsa seurasta, sen parempi.

Koko päätöskauden teema on ollut ympäröivän yhteiskunnan kiihtyvä muuttuminen. Yläluokka menettää vaikutusvaltaansa samalla kun palvelijat ja muu työväki tekevät luokkanousua.

Viime aikoina sarjassa on ylä- ja alakerran väen eroa korostettu entisestään kameratyöllä. Kamera seuraa palvelijoita liki jatkuvassa liikkeessä: he kiirehtivät talossa aamusta iltaan ja suunnittelevat jatkuvasti tulevaisuuttaan, aikaa Downtonin jälkeen. Herrasväki kuvataan pääosin istuskelemassa kauniissa interiööreissään keskustelemassa jopa hieman huvittuneesti siitä, kuinka maailma muuttuu ja jotain pitäisi sen vuoksi tehdä. Toki he työtäkin tekevät, mutta se ei uuvuta eikä sitä juuri näytetä katsojalle.

Tällä halutaan korostaa paitsi yläluokan etuoikeutettua asemaa myös sitä, kuinka vaikea heidän on oikeasti ymmärtää muutosta edessään – eikä se ole ihme, sillä heille se tarkoittaa muutosta huonompaan, luonnollisiksi katsotuista eduista luopumista. Palvelijoille muutos on askel ylöspäin.

Erinomainen ja ymmärtäen kirjoitettu esimerkki yläluokan synnynnäisestä itseriittoisuudesta oli viime viikon jaksossa, kun Crawleyt avasivat kartanon kyläläisille.

Crawleyt aivan vilpittömästi ihmettelivät sitä, mitä näkemistä talossa muka olisi, eivätkä talon naiset tienneet kertoa mitään yksityiskohtia talon sisustuksesta. Eivät tietenkään: he olivat asuneet taideaarteiden ja luksuksen keskellä koko ikänsä ja oppineet pitämään sitä normaalina. Ei Maryllä eikä edes Edithillä, niin moderni kuin hän onkin, ole mitään käsitystä alempien yhteiskuntaluokkien elämästä, eivätkä he näe – ainakaan vielä – juuri tarvettakaan siihen.

(Kannattaa tutustua myös Julian Fellowesin mainioon nykyaikaan sijoittuvaan romaaniin Snobs. Siitä selviää, ettei muiden säätyjen ymmärtäminen täysin onnistu aristokraateilta edelleenkään.)

Aiemmat jaksoarviot löydät täältä.

Nick Briggs
Hovimestari Carson (Jim Carter) ja rouva Hughes (Phyllis Logan) irrottelevat kirjastossa, kun herrasväki on käymässä Lontoossa.
Hovimestari Carson (Jim Carter) ja rouva Hughes (Phyllis Logan) irrottelevat kirjastossa, kun herrasväki on käymässä Lontoossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat