Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isku rock-klubille oli myös osa Lähi-idän vihanpitoa – tällainen on tragedian kokenut Bataclan

Kulttuuri
 
CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
Viime perjantaina Bataclaniin hyökkäsi joukko islamistiterroristeja kesken yhdysvaltalaisen Eagles of Death Metalin loppuunmyydyn keikan.
Viime perjantaina Bataclaniin hyökkäsi joukko islamistiterroristeja kesken yhdysvaltalaisen Eagles of Death Metalin loppuunmyydyn keikan. Kuva: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters

Useimmissa Euroopan suurkaupungeissa on ainakin yksi kuuluisa rockklubi. Sellainen kuin Paradiso ja Melkweg Amsterdamissa, Markthalle Hampurissa tai Tavastia Helsingissä. Ne ovat kaikki tarjonneet elävää rockmusiikkia ainakin 40 vuotta ja tulleet tutuiksi jo monelle sukupolvelle.

Sellainen on myös Le Bataclan Pariisissa.

Se sijaitsee alun perinkin teatteriksi ja konserttisaliksi rakennetussa 1860-luvun rakennuksessa. Vuosien saatossa se on ollut välillä myös elokuvateatterina, mutta 1970-luvun alusta ensisijaisesti rockareenana.

Bataclanissa esiintyneiden artistien lista on komea: Prince, Metallica, Foo Fighters, Oasis, The Cure, Iron Maiden, Snoop Dogg, Kendrick Lamarr ja niin edelleen.

Paikka on tuttu myös kansainvälisesti tunnetuille suomalaisartisteille. Kahden viime vuoden aikana siellä ovat esiintyneet muiden muassa HIM, Tarja Turunen, Sonata Arctica, Battle Beast ja tuoreimpana Children of Bodom marraskuun 6. päivänä.

Viime perjantaina Bataclaniin hyökkäsi joukko islamistiterroristeja kesken yhdysvaltalaisen Eagles of Death Metalin loppuunmyydyn keikan. Terroristit surmasivat 89 ihmistä, ja 200 haavoittui.

Bataclanin verityöt olivat osa samana iltana tehtyä terrori-iskujen sarjaa. Aluksi näytti siltä, että terroristit olivat valinneet rockklubin kohteeksi vain siksi, että siellä oli paljon ihmisiä. Iskujen tarkoituksenahan on ollut aiheuttaa pelkoa ja sekasortoa ja horjuttaa eurooppalaista yhteiskuntajärjestystä.

Perjantai-illan esiintyjäkään ei tuntunut liittyvän millään erityisellä tavalla tapahtumiin. Ääriuskonnolliset liikkeet vastustavat saatanallisena pitämäänsä heavy metalia, mutta Eagles of Death Metal ei nimestään huolimatta soita metallia vaan ruutupaitaisten ja rasvalettisten äijien raskasta bluesrockia.

Bändin nimikin on itseironinen vitsi: Death metalin Eagles viittaa aikuisrockin legendaan, kantrirock-yhtye Eaglesiin.

Toisaalta islamistiset ääriliikkeet tuomitsevat musiikin kategorisesti, oli se sitten metallia tai vaikka tangoa. Islamistit ovat määränneet musiikinsoittokieltoja muun muassa Somaliassa ja rikkaasta omasta musiikkiperinnöstään tunnetussa Malissa.

Nyt mediassa on huomattu, että Bataclan ei ehkä joutunutkaan iskun kohteeksi vain siksi, että se oli täynnä ihmisiä ja että se symboloi länsimaista elämänmuotoa.

Klubi oli vuosikymmenten ajan juutalaisten yrittäjäveljesten omistama, ja Bataclanissa järjestettiin vuosina 2006-2008 Israelin rajaviranomaisten toimintaa tukevan ranskalaisen juutalaisjärjestön hyväntekeväisyystapahtumia.

Brittiläiset lehdet kertoivat tiistaina, että palestiinalaisia tukeva islamistiryhmä oli lähettänyt jo vuonna 2008 klubille Bataclanin edustalla kuvatun uhkausvideon, jossa kasvonsa peittäneet miehet kertoivat, että seuraavalla kerralla he eivät tule enää puhumaan.

Lisäksi Le Figaro kertoi vuonna 2011, että Egyptissä tehdystä iskusta pidätetty belgialainen terroristi oli tunnustanut suunnitelleensa iskua myös Bataclaniin.

Vanhat omistajat myivät Bataclanin tämän vuoden syyskuussa.

Eikä Eagles of Death Metalkaan ole täysin ilman kytköstä Lähi-idän loputtomalta tuntuvaan vihanpitoon. Yhtye esiintyi viime kesänä Tel Avivissa Israelissa ja päätyi Israelin vastaista boikottia ajavan BDS-liikkeen tuomitsemaksi.

Israelissa esiintyminen jakaa mielipiteitä myös huippuartistien keskuudessa. Pink Floyd -yhtyeen Roger Waters oli ottanut yhteyttä Eagles of Death Metaliin ja pyytänyt sitä perumaan esiintymisensä Tel Avivissa.

Eagles of Death Metalin laulaja ja keulahahmo Jesse Hughes lähetti israelilaisyleisön edessä Watersille terveiset ja ilmoitti, että ”fuck you, kukaan ei pidä minua pois täältä”.

43-vuotias Hughes on showmies ja törkyturpa, mutta hän on myös luonnehtinut itseään konservatiiviksi ja lokakuussa hän kertoi Consequence of Soundin haastattelussa tehneensä nuorempana töitä republikaanisen puolueelle puheiden kirjoittajana. Republikaanit ovat johdonmukaisesti tukeneet Israelia Lähi-idän kriiseissä.

Israelilaisen uutissivuston mukaan yhtye on tulossa esiintymään Tel Aviviin uudestaan ensi kesänä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat