Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saara Turusen voittajaromaani syntyi vihasta sitä Suomea kohtaan, joka ei uskalla erottautua muista

Kulttuuri
 
Lahjakkuus ei yksin riitä, tarvitaan myös henkistä tukea ja kunnolliset olosuhteet
Lahjakkuus ei yksin riitä, tarvitaan myös henkistä tukea ja kunnolliset olosuhteet
"Mulle ensin sanottiin, että mä olen hyvä kirjoittaja", HS-kirjallisuuspalkinnon voittaja Saara Turunen kertoo saamastaan kannustuksesta nuoruutensa Kontiolahdella. "Vasta myöhemmin musta sitten tuli sellainen." Toimittaja: Antti Majander, kuvaus ja leikkaus: Rio Gandara

Kirjoitettava oli, kun oikein pyydettiin.

”Tammen Hannu Harju soitti nähtyään Broken Heart Storyn Q-teatterissa ja kysyi, haluaisinko kirjoittaa proosaa”, ohjaaja ja näytelmäkirjailija Saara Turunen, 34, kertoo esikoisromaaninsa Rakkaudenhirviö synnystä. Keskiviikkona hän sai siitä Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon, 15 000 euroa.

Palkintoperusteluiden mukaan Rakkaudenhirviö päästää ääneen kokonaisen sukupolven ihmisiä, jotka syystä tai toisesta kokevat itsensä kodittomiksi tässä maailmassa.

Keskustelemme kirjasta Q-teatterissa. Pian Tunturikadun tiloissa alkavat jo Turusen seuraavan näytelmän harjoitukset.

”Halusinhan minä”, Turunen sanoo. ”Ainahan minä olen halunnut ja tykännyt kirjoittaa. Olin kiitollinen, kun pyydettiin.”

Teatterikorkeakouluunkin Joensuussa ja Kontiolahdella kasvanut ja Helsingissä Kallion ilmaisutaidon lukion käynyt Turunen hakeutui kirjoittamisen tähden, ei rakkaudesta teatteriin. Se syntyi vasta myöhemmin.

”Teak oli taidelaitoksen maineessa. Minä halusin tehdä taidetta.”

Jo esikoisnäytelmä Puputyttö oli menestys. Naisen turhautumista kuvaava näytelmä esitettiin ensin teatterikorkean näyttämöllä ja pääsi Helsingin kaupunginteatterin ohjelmistoon keväällä 2009.

”Se, miksi olen kirjoittanut teatterille, johtuu välineestä, jota olen opiskellut”, Turunen sanoo. ”Proosaan keskittyminen oli kiehtova mahdollisuus laventaa kirjoittamista.”

”Varmasti olin ajatellut kirjan tekemistä aikaisemminkin. Mutta se, että uskalsin ryhtyä siihen ja varata juuri silloin itselleni aikaa sen tekemiseen, tarvitsi pyynnön tehdä niin.”

Aikaansaannoksen vastaanotosta Turusen mieleen tulevat tekstit, joissa on kuulemma monesti todettu tähän tapaan: tykkäsin kyllä kovasti Rakkaudenhirviöstä, vaikka se on vain nuoren tytön kasvutarina.

”Mitä vikaa nuoruudessa tai tyttöydessä on?”, Turunen puuskahtaa.

Häntä vuoroin ärsyttää ja huvittaa.

”Voi olla, että tyylini ei aukea. Asiat piiloutuvat monesti rivien väleihin ja ironian taakse. Itse ajattelen, että Rakkaudenhirviö on myös yhteiskunnallinen kirja.”

Ja onhan se. Voittaja on hyvä ja selittää itse, mistä nuoren naisen odysseiassa ja oman paikanhakemisen historiassa oikein on kysymys:

”Mielestäni ei ole kiinnostavaa tarkastella Rakkaudenhirviötä psykologisoivasta näkökulmasta”, Turunen sanoo. ”Siis jotenkin siten, että päähenkilöä ahdistaa, koska hänen äitinsä on paha.”

”Oikeastaan lähdin selvittämään omaa negatiivista suhdettani kotimaahan. Se oli ydinkysymys. Jos vihaa omaa kotiaan, niin mihin silloin pitäisi mennä?”

Vastaukseksi Turunen ryhtyi laatimaan katkelmia sellaisella säännöllä, että kaiken pitää liittyä suomalaisuuteen. Hän tosin vältteli Suomi-sanan käyttämistä.

”Käytin sanoja koti ja kotimaa ja muuta vastaavaa. Halusin rinnastaa kodin ja Suomen. Koti on koko maa pienoiskoossa. Päähenkilö on siinä maassa asuva tyyppi, ja sivuhenkilöt kuvastavat enemmän maataan kuin itseään.”

Äiti on kodin sydän, se johon koko maan henki ja olemus tiivistyy.

”Tarkoitan erilaisuuden ja joukosta erottautumisen pelkoa, pelkoa joutua huomion kohteeksi”, Turunen selittää. ”Ne ominaisuudet liittyvät kiinteästi suomalaisuuteen, ja se kiinnosti minua kovasti.”

Rio Gandara / HS

Ampumahiihtopitäjänä tunnettuna Kontiolahtea muistuttavalta paikkakunnalta romaanin päähenkilö pakenee Helsinkiin opiskelemaan teatteria, sitten Englantiin ja Espanjaan.

”Hän luulee aina löytävänsä kodin, ja pettyy. Myös teatterissa hän pettyy, ja se pettymys ajaa häntä eteenpäin.”

Turunen itse viihtyi teatterikoulussa hyvin.

Rakkaudenhirviössä koskettamisen hetket ovat elossaolemisen hetkiä. Päähenkilö potee kaipuuta elossaolemiseen.”

Turunen uskoo että ihmiset, jotka osaavat koskettaa, osaavat myös elää. Hänen mukaansa koskettaminen on suuri ja poliittinen mutta täysin epäpolitisoitu aihe.

”Vanhuksille viedään laitoksiin koiria ja kissoja, joita he sitten itkien syleilevät. Monen muistikuvissa elämän tärkeitä hetkiä ovat ne, kun joku otti kädestä kiinni. Tai laittoi käden olkapäälleni, kun olin ollut paha.”

Politiikka pitää siis ymmärtää laajasti. Saara Turunen nostaa asialistalle syvän yhteyden koskettamisen ja elossaolemisen tunteen välillä. Moni täällä kärvistelee ilman.

”En tiedä, osaanko rakastaa vieläkään kotimaatani”, hän sanoo. ”Mutta nautin juuri nyt täällä olemisesta.”

Ja etenkin olemisesta Q-teatterissa.

”Täällä minulla on tarkoitus: tehdä työtä, josta olen innoissani! Mutta nämä ohjaajankin työt ovat kuplia. Esityksen valmistuttua ne loppuvat, minkä jälkeen taas pitää keksiä itsensä uudelleen.”

Ei, Turunen ei laskettele itkuvirttä vaan hymyilee ja melkeinpä hihkuu. Mutta hänpä ei aiokaan koskaan ryhtyä oikeaksi kirjailijaksi. Siis sellaiseksi, jonka on ihan pakko punnertaa yhden jälkeen heti seuraava kirja, ikään kuin kohtalon määräyksestä.

Hän kirjoittaa tekemisen halun ja palon kautta, uskoakseni myös ilon.

Ensin on kuitenkin vuorossa seuraava teatterikappale. Tavallisuuden aave saa ensi-iltansa Q-teatterissa 19. helmikuuta. Sen alaotsikko on Kuvia kotimaasta.

”Sama kela jatkuu kuin romaanissa”, Turunen luonnehtii ohjaustaan. ”Minua kiinnostaa suomalaisen hiljaisuuden ja mykkyyden tutkiminen. Teatterissa näytellään usein niin ekspressiivisesti, ja oma kokemukseni suomalaisuudesta on juuri tuntuiden kätkeminen.”

Tavallisuuden aave on pikemmin esitys kuin näytelmä. Olen laatinut 16 kohtausta ja niille dramaturgian, mutta puhetta kuullaan vain vähän. Enemmän on tekoja.”

”Katson paljon teatteria, ja olen kyllästynyt tekstiin. Väsyn, jos ihmiset puhuvat paljon näyttämöllä. Teksti on älyllinen väline, kiinni päässä. Olen pitänyt eniten esityksistä, joissa vartalo on mukana. Kun kerran teatteri on visuaalinen taidemuoto, olennaista on, että katsoja saa myös nähdä asioita eikä pelkästään kuulla niistä.”

Niinpä Q-teatterin lavalla tullaan näkemään, koskettelevatko suomalaiset toisiaan. Esimerkiksi silloin, kun yksi tuo joulukuusen sisään, toinen koristelee sen, kolmas räplää pleikkaria ja niin edelleen.

”Olen kirjoittanut vain raamit”, Turunen toteaa.

”Näyttelijöiden pitää löytää omat tapansa suorittaa kaavailemani teot.”

Näillä perustein valittiin Helsingin kirjallisuuspalkinnon voittaja
Näillä perustein valittiin Helsingin kirjallisuuspalkinnon voittaja
Kirjailija Saara Turunen, 34, vastaanotti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon illalla Sanomatalossa. Turunen voitti palkinnon romaanillaan Rakkaudenhirviö (Tammi). Palkinnon arvo on 15 000 euroa. Sen luovutti raadin puheenjohtaja, HS:n kulttuuritoimittaja Antti Majander, joka piti myös puheen voittajalle. Kuvaus: Terhi Liimu HS.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat