Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjailijat ovat kohta oikeita digipinkoja

Kulttuuri
 
Jukka Petäjä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimituksen tuottaja.

Onko Ruotsi tässäkin Suomea edellä? Mitä Ruotsissa nyt, sitä Suomessa kohta. Vanha totuus pitää paikkansa myös kirjallisuudessa. Suomalaisetkin kirjailijat saattavat nimittäin olla kohta oikeita digipinkoja. Näin epäili kirjailija Leena Parkkinen eilen HSTV:n suorassa lähetyksessä, jossa pohdittiin esikoiskirjan synnytystuskia ja ensimmäisen kirjan myönteisen julkisuuden merkitystä kirjailijan myöhemmälle uralle.

Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon vuoden parhaasta esikoisteoksesta vuonna 2009 voittanut Parkkinen muistutti, että maailma – tai ainakin sen virtuaaliset tallenteet ja mallinteet – on monelta osin mennyt uusiksi niinä kuutena vuotena, jotka hän on nyt työskennellyt kirjailijana.

Parhaillaan kolmatta romaania viimeistelevä Parkkinen otti esimerkiksi muutoksesta rakkaan naapurin, Ruotsin. Isoimmat ruotsalaiset kustantamot edellyttävät, että kirjailija hoitaa itse oman näkyvyytensä ja uusimman kirjansa julkisuusstrategian sosiaalisessa mediassa. On toivottavaa, että kirjailija pitää omaa blogia, on aktiivinen Facebookissa, käyttää Twitteriä ja hyödyntää ilmaista kuvien jakopalvelua ja sosiaalista verkostoa Instagramia.

Ajatuksena on luonnollisesti se, että kirjailijan on oltava siellä, missä muutkin ihmiset navigoivat.

Ehkä tässä digivirrassa uivat myös potentiaaliset kirjan ostajat.

Parkkisen mukaan monet ruotsalaiskustantamot toivovat, että erityisesti lasten- ja nuortenkirjailijat pitäisivät näissä kanavissa esillä myös omaa perhettään, koska näin syntyy elävämpi kosketuspinta kirjailijan tekemisiä seuraavien ihmisten omaan elämään. Tämän päivän kirjailijakodin seinällä ei komeile vanha, rispaantunut ryijy, johon on kirjailtu kohokirjaimin My Sweet Home. Digikodissa lukee My Sweet Some.

Näin ei ole digimainkaan vielä Suomessa. Sitä siunaa moni suomalainen kirjailija, koska aika on muutenkin kortilla.

Aina aika ei ole armollinen uusille sovelluksille, kanaville tai innovaatioille. Kuka muistaa vielä 1990-luvun alun, jolloin myös kirjamarkkinoille tuotiin suurella kohulla romput, cd-romit, lyhenne sanoista: Compact Disc-Read Only Memory.

Niiden uskottiin passittavan historiaan perinteisen tietokirjan.

Toisin kävi. Tietokirja voi yhä edelleen hyvin.

Sen sijaan romput ovat painuneet historiaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat