Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Adelen tarina: Näin Spice Girls -fanista tuli 27-vuotiaana maailman valloittava supertähti

Kulttuuri
 
MARIO ANZUONI
Vielä hiljattain Adele lauloi yksin kotonaan. Nyt hän on laulaja, jonka levymyynnistä kirjoitetaan Guinnessin ennätysten kirjassa.
Vielä hiljattain Adele lauloi yksin kotonaan. Nyt hän on laulaja, jonka levymyynnistä kirjoitetaan Guinnessin ennätysten kirjassa. Kuva: MARIO ANZUONI

Ei siitä ole vielä monta vuotta, kun teini-ikäinen Adele Blue Laurie Adkins hoilasi omassa huoneessaan pienessä lontoolaiskodissa suosikkinsa Spice Girlsin girl power -lauluja. Ja nyt yhtäkkiä samaisesta ihmisestä on tullut tämän vuosikymmenen suosituin artisti.

Adele saa kuvansa Voguen kanteen, Adelen levy on kahtena vuonna peräkkäin maailman myydyin, hän sivuaa vanhan idolinsa Beyoncén yhdessä illassa saamien Grammyjen ennätystä, ennätyksistä pursuilee jo Guinnessin ennätystenkirjakin.

Adelen levy myy 31 miljoonaa kappaletta. Hän lyö Beatlesin ja Madonnan mennen tullen.

Vasta 27-vuotiaasta brittilaulajasta on tullut käsittämättömällä vauhdilla käsittämättömän suosittu. Hänen vasta kolmatta levyään on janottu nyt neljä vuotta. Perjantaina se julkaistaan.

Tarinasta tekee kiehtovan se, että suku, maine tai rikkaat vanhemmat eivät olleet silottamassa Adelen tietä. Hän on noussut huipulle aivan itse.

Adele Adkins syntyi Pohjois-Lontoon työväenluokkaisessa Tottenhamissa 5. toukokuuta 1988 vain parikymppisille vanhemmille. Koti oli ehkä köyhä mutta täynnä musiikkia.

Isän levyiltä Adele imi rhythm & bluesin svengin, soundin ja sielun. Äiti vei The Curen keikalle ja osti lelukitaran. Radiossa soivat Spice Girlsit ja muut.

Suosikkejaan Etta Jamesia, Ella Fitzgeraldia ja kumppaneita kuuntelemalla Adele tajusi varhain jotain oleellista: jos laulaja haluaa koskettaa, hänen pitää ymmärtää mitä laulaa.

Adele jäi jo varhain kahden äitinsä kanssa, mutta ympärillä oli iso suku. Tällaisissa olosuhteissa Adelesta kasvoi ihminen, joka oppi pitämään jalat maassa, nauramaan tarttuvaa röhönaurua, viljelemään hersyvää huumoriaan, puhumaan cockney-korostuksella ja juomaan muita pöydän alle.

Adelesta oli tullut myös pahuksen hyvä laulaja.

Taitojensa ansiosta hän pääsi opiskelemaan 14-vuotiaana Brit School -nimiseen ammatilliseen oppilaitokseen, joka valmentaa ilmaisutaiteen eri aloilla. Adele ajatteli tosin päätyvänsä lähinnä toimistohommiin levy-yhtiöihin.

Lintsarin elämänkulun käänsi internet. Adelen kaveri latasi tämän Myspace-sivulle muutaman demon. Musiikki lähti leviämään. Syksyllä 2006 Adelella oli taskussaan levytyssopimus.

Ensilevyä ei olisi kuitenkaan syntynyt, ellei kirjoituskammosta kärsinyt 18-vuotias olisi rakastunut ja tullut karmealla tavalla petetyksi. Kokemuksesta syntyi tunteita pursuava levy 19.

Jo ennen kuin levy oli edes ilmestynyt, Adele buukattiin televisioon Jools Holland Show’hun. Hän sai myös vuoden 2008 Brit Awards -gaalassa kriitikkopalkinnon ja pääsi BBC:n Sound of 2008 -listalle.

Tammikuussa 2008 julkaistu ensilevy 19 sisälsi kaikkea sitä, mitä Adele rakasti: soulia, folkia, jazzia, poppia. Joidenkin kriitikoiden mielestä laulut eivät olleet Adelen äänen tasolla, mutta jotkut kehuivat: Adele saa Lily Allenin ja Kate Nashin kuulostamaan tavanomaisilta. Siinäpä se. Musiikissa oli ripaus modernia päivän henkeä, mutta vielä enemmän se nojasi menneeseen. Adele ymmärsi musiikin laajemmin kuin moni muu – ja erottui.

Adele on 180-senttinen, koon 42–48 vaatteisiin pukeutuva, rankasti tupakoiva, kiroileva ja naurava nuori nainen.

Esiintymistä pelkäävän laulajan hauskat välispiikit keräsivät suosiota siinä missä musiikkikin.

Haastatteluissa Adelesta välittyi aito, vilpitön ja helposti lähestyttävä ihminen. Hän oli erilainen roolimalli, johon kuka tahansa pystyi samastumaan.

Ura näytti tekevän kuitenkin takapakkia, kun Adele perui Amerikan-kiertueensa ja painui poikaystävän vuoksi kotiin, alkoi ryypätä ja vain tavata kavereita.

Jälleen apu tuli toisaalta. Adele pyydettiin Amerikkaan Saturday Night Liven suoraan lähetykseen. Jaksossa vieraana sattui olemaan myös presidenttiehdokas Sarah Palin. Kun Adele lauloi pysäyttävästi 17 miljoonalle katsojalle, uran suunta oli sinetöity. Suosiota ei ainakaan vähentänyt se, mitä Adele lohkaisi omaan tyyliinsä Palinista: ”Minusta hän on seinähullu.”

Toinen levy 21 (2011) syntyi taas ihmissuhteen loppumisen tunnelmissa ja oli hurja menestys. 21 oli listaykkönen pian 26 maassa. Siitä tuli myös ainoa 2000-luvulla julkaistu uutta musiikkia sisältävä albumi, joka on päässyt kaikkien aikojen 20 myydyimmän levyn joukkoon.

Palkintoja sateli, Grammyjakin jo hurjat kuusi.

Ura oli nyt huipussaan, ja Adele ajatteli muuttaa New Yorkiin. Mielessä oli jopa uran lopetus. Adele oli omasta mielestään liian kuuluisa. Amy Winehousen kohtalokin pelotti.

Kaikki kääntyi, kun lapsi ilmoitti tulostaan. Adele oli rakastunut entiseen pankkiiriin, nykyään kehitysmaissa vesiprojektia vetävään Simon Koneckiin. Lokakuussa 2012 syntyi Angelo. Musiikki alkoi taas kiinnostaa.

Adele on pysytellyt poissa näkyviltä nyt kolme vuotta. Välillä syntyi Bond-tunnus Skyfall (ja keräsi taas kaikki palkinnot Oscarista alkaen), mutta muuten hän on elänyt hiljaiseloa.

Tai niinhän me luulemme.

Kaikesta päätellen nyt ilmestyvää levyä on tehty pitkään ja hartaasti. Odotukset ovat olleet kovat myös artistilla, sillä Adele pelaa musiikin markkinoilla omakohtaisuudella, tunteilla, aitoudella.. Muusikkona hän haluaa olla oma, tunteva itsensä.

”Jotta voin olla luottavainen lauluuni, sen täytyy liikuttaa minua todella. Jos laulu saa minut itkemään, tiedän, että olen kirjoittanut itselleni hyvä laulun”, Adele sanoi New York Timesille.

Lähteet: Sarah-Louise James: Adele. Tähden tarina (Schildts & Söderströms 2012) sekä artikkeleja Observerissa, New York Timesissa ja Rolling Stonessa.

Oikaisu: Brittilaulaja Adelen ensilevy on nimeltään 19, ei 18, kuten jutussa ensin virheellisesti kerrottiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat