Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuvasitko sinäkin itsesi Ai Weiwein näyttelyssä?

Kulttuuri
 
Hanna Mahlamäki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen esimies.

Taidemuseot näyttävät tänä vuonna kieltä valtiovallalle.

Tekemällä sen itse: hyvillä näyttelyillä ja loistavalla Museokortti-innovaatiolla museot ovat jo osoittaneet käytännössä, että valtion tuki – tai ainakaan sen jatkuva lisääminen – ei ole ainoa edellytys elävälle ja hyvälle toiminnalle.

Museoala, kuten koko kulttuurin kenttä, on huolissaan. Museoalan rahoitusta on pienennetty vuodesta 2012 alkaen vähentämällä valtionosuusrahoitusta ja leikkaamalla indeksejä.

Karu totuushan on se, että melko harvaa valtion tukemaa asiaa tällä hetkellä ei leikata.

Leikkauksista huolimatta buumi on saatu aikaan. Museokortti, 54 euron hintainen kortti, jolla pääsee Suomessa lähes 200 museoon, on saanut jo pitkälti yli 20 000 käyttäjää.

Yli 100 000 museokäynnin raja Museokortilla ohitettiin lokakuun puolivälissä.

Kortilla saa pian muutakin kuin sisäänpääsyn: perjantaina Helsingin taidemuseossa Hamissa järjestetään ensimmäinen Museokorttiklubi. Kyseessä on Checkpoint Helsingin ja Museokortin yhteisesti järjestämä klubisarja, ja ensimmäisen illan aiheena on empatia.

Taidemuseokentän yksi valopilkuista onkin juuri tänä vuonna remontin jäljiltä uudistunut Ham, jossa kiinalaisen julkkistaiteilijan ja ihmisoikeusaktivistin Ai Weiwein näyttely vetää kansaa kuin magneetti.

Taiteilijan esimerkin yllyttämänä museovieraat jakavat näyttelyssä ottamiaan omakuvia netissä – tämä jos mikä on omiaan arkipäiväistämään taiteen kokemista.

Ei sen tarvitse olla niin vakavaa.

Myös Henri Cartier-Bressonin retrospektiivi Ateneumissa on ollut menestys. Poikkeuksellisesti näyttelyssä ei ole ollut yhtään alle 1 000 kävijän päivää, ja viikonloppuisin vieraita on ollut yli 2 000 päivässä.

Paljon huomiota on saanut myös Jani Leinosen Tottelevaisuuskoulu Kiasmassa. Ai Weiwein lisäksi nämä näyttelyt ovat ilahduttavasti nousseet myös sosiaalisen median kuva- ja puheenaiheiksi.

Maantieteellisesti Ham (Tennispalatsi), Ateneum ja Kiasma muodostavat Helsingin keskustaan toisiaan täydentävän taiteen triangelin, jonka jokaisessa kulmassa on saatu aikaan selvästi uutta innostusta taiteeseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat