Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Adelen tarina: Näin Spice Girls -fanista tuli 27-vuotiaana maailman valloittava supertähti

Kulttuuri
 
Mario Anzuoni / Reuters
Brittilaulaja Adele esitti James Bond -elokuvaan tekemänsä Skyfall-tunnuskappaleen Oscar-gaalassa helmikuussa 2013.
Brittilaulaja Adele esitti James Bond -elokuvaan tekemänsä Skyfall-tunnuskappaleen Oscar-gaalassa helmikuussa 2013. Kuva: Mario Anzuoni / Reuters

Ei siitä ole vielä montaakaan vuotta, kun teini-ikäinen Adele Blue Laurie Adkins hoilasi omassa, julistein koristellussa huoneessaan pienessä lontoolaiskodissa suosikkinsa Spice Girlsin girl power -lauluja.

Ja nyt yhtäkkiä ollaan tilanteessa, jolloin hänestä on tullut tämän vuosikymmenen suosituin artisti.

Adele saa kuvansa Voguen kanteen, Adelen levy on kahtena vuonna peräkkäin maailman myydyin, Adele sivuaa vanhan idolinsa Beyoncén yhdessä illassa saamien Grammyjen ennätystä.

Nainen, jonka levy myy 31 miljoonaa kappaletta aikana, jolloin kenenkään ei enää pitänyt ostaa levyjä.

Vasta 27-vuotiaasta brittilaulajasta Adelesta on tullut aivan käsittämättömällä vauhdilla käsittämättömän suosittu.

Hänen vasta kolmatta levyään on janottu nyt neljä vuotta. Perjantaina se viimein julkaistaan. Ennakkorummutus on ollut niin kovaa, että harva voi siltä välttyä.

Adelen tarinasta tekee kiehtovan juuri se, että hän todella pompsahti tähdeksi. Suku, maine tai rikkaat vanhemmat eivät olleet silottamassa hänen tietään.

Huipulle Adelen on tuonut ennen kaikkea Adele itse.

Adele Adkins syntyi Pohjois-Lontoon työväenluokkaisessa Tottenhamissa 5. toukokuuta 1988 vain parikymppisille vanhemmilleen.

Koti oli ehkä köyhä mutta täynnä musiikkia. Isän levyiltä Adele imi rhythm & bluesin svengin, soundin ja sielun. Äiti vei The Curen keikalle ja osti lelukitaran. Radiossa soivat Spice Girlsit ja monet muut. Tyttö oppi korvillaan.

Suosikkejaan Etta Jamesia, Ella Fitzgeraldia ja kumppaneita kuuntelemalla hän tajusi myös varhain jotain hyvin oleellista: jos laulaja haluaa koskettaa ihmisiä, hänen pitää ymmärtää mitä laulaa. Tekninen taituruus ei riitä.

Adele jäi jo varhain kahden äitinsä kanssa, mutta yksinäinen hän ei ollut. Ympärillä oli iso suku. Tällaisissa olosuhteissa Adelesta kasvoi ihminen, joka oppi pitämään jalat maassa, nauramaan tarttuvaa röhönaurua, viljelemään hersyvää huumoriaan, puhumaan cockney-korostuksella ja juomaan muita pöydän alle.

Adelen kasvutarinasta tekee koskettavan ja kiinnostavan se, että se on niin tavallinen. Tämä kaikki olisi voinut tapahtua kenelle tahansa saman ikäiselle: Spice Girlsien tai Lauryn Hillin fanitus, innostuminen uunituoreesta Pop Idol -tv-ohjelmasta…

Adelessa oli silti jotain hyvin poikkeavaa: hänestä oli tullut pahuksen hyvä laulaja.

Taitojensa ansiosta hän pääsi opiskelemaan 14-vuotiaana Brit School -nimiseen ammatilliseen oppilaitokseen, joka valmentaa nuoria ilmaisutaiteen eri aloilla. Jotain koulun tasosta kertonee se, että samoja penkkejä Adelen kanssa kuluttivat muun muassa Amy Winehouse ja Jessie J.

Adele ei koulunkäynnistä piitannut. Hän ei missään vaiheessa uskonut päätyvänsä levyttäväksi artistiksi, vaan enemmänkin toimistohommiin levy-yhtiöihin.

Samaan aikaan hän alkoi tehdä yhä enemmän omia, omasta elämästään kertovia lauluja.

Niukin naukin koulusta selvinneen lintsarin elämänkulun käänsi internet. Adelen kaveri latasi tämän Myspace-sivulle muutaman demon.

Musiikki lähti leviämään, ja se kuultiin myös muun muassa Prodigyn ja White Stripesia edustavassa XL Recordings -levy-yhtiössä. Syksyllä 2006 Adelella oli taskussaan levytyssopimus.

Ensilevyä ei olisi kuitenkaan syntynyt, ellei kirjoituskammosta kärsinyt 18-vuotias olisi rakastunut ja tullut karmealla tavalla petetyksi. Siitä hän sai ainekset, ja siitä syntyi tunteita pursuava, enimmäkseen akustinen levy 19.

Tammikuussa 2008 julkaistu ensilevy sisälsi kaikkea sitä, mitä Adele rakasti: soulia, folkia, jazzia, poppia. Joidenkin kriitikoiden mielestä laulut eivät olleet Adelen äänen tasolla, mutta jotkut kehuivat: Adele saa Lily Allenin ja Kate Nashin kuulostamaan tavanomaisilta.

Siinäpä se tulikin. Adelen musiikissa oli ripaus modernia päivän henkeä, mutta vielä enemmän hän nojasi menneeseen ja nostalgiaan. Jazzartistien äänten keskellä kasvanut ymmärsi musiikin laajemmin ja kirkkaammin kuin moni muu.

Mutta erottui hän sen hetken verrokeistaan Duffysta, Amy MacDonaldista ja kumppaneista tyyppinäkin.

Adele ei ollut mikään nykypopin Barbie, vaan 180-senttinen, koon 42–48 vaatteisiin pukeutuva, rankasti tupakoiva, kiroileva ja naurava nuori nainen.

Esiintymistä pelkäävä laulaja puhkesi keikoilla toistuvasti puhumaan. Hilpeän hauskat välispiikit keräsivät suosiota siinä missä musiikkikin.

Haastatteluissa Adelesta välittyi aito, vilpitön ja hyvin helposti lähestyttävä ihminen. Hän oli erilainen roolimalli. Sellainen, johon kuka tahansa pystyi samaistumaan.

Toinen levy 21 syntyi taas kerran ihmissuhteen loppumisen tunnelmissa. Adele oli rakastunut palavasti mystiseen, hieman vanhempaan mieheen, mutta rakkaus ei vain kestänyt. Näistä tunteista syntyi muun muassa Rolling In The Deep.

Levy 21 oli hurja menestys vuonna 2011. Se otettiin omaksi kaikissa ikä- ja genreluokissa ja kaikilla mahdollisilla radioasemilla, sillä musiikillisesti se vetosi moneen makuun. Amerikan roots-musiikista vaikutteita saaneella levyllä soivat niin country, blues, soul, pop, r&b kuin popkin.

Toinen suosion salaisuus oli taas kerran Adelen esiintymisessä.

Pahasta kurkunpääntulehduksesta kärsinyt laulaja oli joutunut peruuttamaan keikkojaan, mutta hän toipui vuoden 2011 Brit Awards -gaalaan O2-areenalle.

Taas puhui musiikki ja tulkinta. Laulajalla oli yllään yksinkertainen musta mekko, lavalla häntä säesti vain yksi pianisti. Lauluna oli vahva ja tunteellinen, entisestä poikaystävästä kertova Someone Like You.

Televisioiden ääressä väristiin tunteen voimasta. Loppu on historiaa.

Ura oli nyt niin korkealla kuin se yhdellä ihmisellä voi vain olla.

Tässä vaiheessa Adele ajatteli muuttaa New Yorkiin. Mielessä oli jopa uran lopetus. Huipulla se olisi ollut hyvä tehdä.

Laulaja oli alkanut pelätä menettävänsä otteensa normaalista elämästä. Hän oli omasta mielestään liian kuuluisa. Vanhan tuttavan Amy Winehousen kohtalokin pelotti.

Suunnitelmiin tuli yllättävä muutos. Adele oli rakastunut entiseen pankkiiriin, nykyään kehitysmaissa vesiprojektia vetävään Simon Koneckiin, ja nyt pari olikin saamassa lapsen.

Lokakuussa 2012 syntyi Angelo -poika, ja Adele hidasti tahtiaan. Musiikintekokin alkoi taas kiinnostaa.

”Ilman poikaa en ehkä olisi tehnyt paluuta”, hän kertoi Rolling Stonelle.

Adele on pysytellyt poissa näkyviltä nyt kolme vuotta. Välillä syntyi Bond-tunnus Skyfall (ja keräsi taas kaikki palkinnot Oscarista alkaen), mutta muuten hän on elänyt hiljaiseloa.

Tai niinhän me luulemme.

Kaikesta päätellen nyt ilmestyvää levyä on tehty paljon, pitkään ja hartaasti. Jos yleisön odotukset ovat olleet huipussaan, siellä ne ovat olleet artistilla itselläänkin.

Adele on kärsinyt jälleen kirjoituskammosta, mutta hän on halunnut myös edetä rauhassa. Hän on heittänyt roskiin monta laulua, jotka eivät ole tuntuneet tarpeeksi omakohtaisilta.

Sillä omakohtaisuus, tunteet, aitous. Ne ovat pelimerkkejä, joilla Adele pelaa musiikin markkinoilla. Muusikkona hän haluaa olla täysin oma, tunteva itsensä.

Adelen oma ”hitin kaava” tuli paljastettua äskettäin New York Timesille:

”Jotta voin olla luottavainen lauluuni, sen täytyy liikuttaa minua todella. Jos laulu saa minut itkemään, tiedän, että olen kirjoittanut itselleni hyvä laulun”, Adele sanoi.

Lauluja on tehty myös vaihtuvien huipputuottajien ja lauluntekijäkumppaneiden kanssa, esimerkiksi kanadalaisen nuoren lauluntekijän Tobias Jesso Juniorin ja Bruno Marsin kanssa.

Jossain vaiheessa Adelen tarkoituksena oli tehdä levy äitiydestä, mutta pian hän tajusi, että yleisö kyllästyy kuoliaaksi.

Niinpä saammekin aiempaa hieman sähköisemmän levyn, joka kertoo taas kerran ihmissuhteista. Mutta se ei ole erolevy, se on sovintolevy, on Adele sanonut.

Levy on nimeltään 25, sillä Adele aloitti laulujen teon 25-vuotiaana. Levy kertoo juuri siitä hetkestä. Mitä on olla nuoruuden ja aikuisuuden taitekohdassa, kun koko elämä saa suuntansa, eikä paluuta entiseen enää ole.

Tälläkin levyllä puhutaan entisestä poikaystävästä, joka silloin nuorempana jätti Adelen. Nyt laulaja sanoo sentään olevansa jo sinut asian kanssa. Yksi laulu taas kertoo nykyisestä miehestä.

Hieman melankolinen levy kertoo myös ajan kulumisesta. Esimerkiksi laulussa When We Were Young hän laulaa menneestä kuin olisi nuoruuttaan muisteleva samettihousuinen eläkeläinen.

Vaikka on siis todellisuudessa 27. Vasta.

Levyn ensisingle Hello oli jo valtava menestys. Sitä ladattiin julkaisuviikollaan Forbesin mukaan 1,11 miljoonaa kertaa, enemmän kuin mitään muuta digitaalista singleä aiemmin.

Edellinen ennätys oli jo kuuden vuoden takaa, ja kun tiedetään musiikin myynnin kehitys, ainakin Forbesissa odotetaan, ettei tätä ennätystä rikota enää koskaan.

Jotain samantyyppistä, yli ymmärryksen menevää suoriutumista odotellaan nyt koko levystä. Musiikkimaailma tuntuu kuopivan jo suu vaahdoten lähtökuopissaan, kunnes levy perjantaina pamahtaa lopulta kuunteluun.

Kaiken tämän paineen ja kuohunnan keskellä Tottenhamin Adele yrittää pitää päänsä kasassa.

Hän haluaa pitää kynsin hampain kiinni siitä, mikä hän on oikeasti. Vaikka Adele perheineen asuukin nyt jättikartanossa, hän yrittää pitää huolen, ettei ylpisty eikä vaadi toisia pesemään likapyykkejä puolestaan.

Jotta normaali elämä onnistuisi, vaatii se kieltäytymistä monista houkutuksista. Observer Musicin haastattelussa Adele osoitti äskettäin, että kieltäytyminen käy hänen tapauksessaan jo työstä.

”Mille olen sanonut ei? Kaikelle mitä kuvitella saattaa. Kirjaimellisesti ihan joka v..n asialle. Kirjoille, vaatteille, ruokamerkeille, juomamerkeille, fitnessmerkeille... se on ehkä kaikkein hauskinta. Minun haluttiin mainostavan kasvoillani autoa. Lelut. Sovellukset. Kynttilät. Olen joutunut sanomaan, että en halua mainostaa kynsilakkoja, mutta kiitti kuitenkin kysymästä. Ja että miljoona dollaria siitä, että laulaisin jonkun synttäreillä? Tekisin mieluummin sen ilmaiseksi, jos kerran laulaisin. Että heippa vaan.”

Adelella on vakaumus: hän kieltäytyy elämästä pintaliitoelämää.

Sama pätee hänen musiikkinsa. Juuri siksi se puree.

Artikkelin lähteenä on käytetty muun muassa Sarah-Louise Jamesin kirjaa Adele. Tähden tarina (Schildts & Söderströms 2012) sekä artikkeleita Observerissa, New York Timesissa ja Rolling Stonessa.

Oikaisu 19.11. klo 9.30: Korjattu ensilevyn nimi oikeaan muotoon 19.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat