Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuoden paras esikoiskirjailija sai palkintonsa – Näin raati perusteli valintaa

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Näillä perustein valittiin Helsingin kirjallisuuspalkinnon voittaja
Näillä perustein valittiin Helsingin kirjallisuuspalkinnon voittaja
Kirjailija Saara Turunen, 34, vastaanotti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon illalla Sanomatalossa. Turunen voitti palkinnon romaanillaan Rakkaudenhirviö (Tammi). Palkinnon arvo on 15 000 euroa. Sen luovutti raadin puheenjohtaja, HS:n kulttuuritoimittaja Antti Majander, joka piti myös puheen voittajalle. Kuvaus: Terhi Liimu HS.

Kirjailija Saara Turunen, 34, vastaanotti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon illalla Sanomatalossa.

Turunen voitti palkinnon romaanillaan Rakkaudenhirviö (Tammi).

Palkinnon arvo on 15 000 euroa. Sen luovutti raadin puheenjohtaja, HS:n kulttuuritoimittaja Antti Majander, joka piti myös puheen voittajalle.

Rakkaudenhirviö kertoo nuoresta naisesta, joka vaihtaa aina pian maisemaa, kun alkaa näyttää siltä, että elämä on asettumassa aloilleen. Se, mikä monista muista olisi tolkullista, tuntuu hänestä jämähtämiseltä ja herättää kauhua, rakkauskin.

Raadin mukaan osin teatterimaailmaan sijoittuva romaani päästää ääneen kokonaisen sukupolven ihmisiä, josta syystä tai toisesta kokevat itsensä kodittomiksi.

Palkintoperusteiden mukaan Turunen päivittää, paikantaa ja sukupuolittaa Odysseian ajankohtaiseksi.

Turunen itse selittää teostaan näin:

”Mielestäni ei ole kiinnostavaa tarkastella Rakkaudenhirviötä psykologisoivasta näkökulmasta”, hän sanoo. ”Siis jotenkin siten, että päähenkilöä ahdistaa, koska hänen äitinsä on paha.”

”Oikeastaan lähdin selvittämään omaa negatiivista suhdettani kotimaahan. Se oli ydinkysymys. Jos vihaa omaa kotiaan, niin mihin silloin pitäisi mennä?”

Vuoden paras esikoisteos palkittiin nyt 21. kerran. Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto jatkaa vuosina 1964–1994 myönnetyn J.H. Erkon esikoiskirjapalkinnon perinnettä.

Määräaikaan mennessä raadin tietoon tuli runsaat 50 suomeksi kirjoitettua esikoisteosta. Kakkoseksi kisassa nousi Anu Kaajan (s. 1984) novellikokoelma Muodonmuuttoilmoitus (Teos).

Palkintoraatiin kuuluivat Suvi Ahola, Sanna Kangasniemi, Juhani Karila, Antti Majander, Aki Salmela sekä kisan viime vuonna romaanilla Kissani Jugoslavia voittanut Pajtim Statovci.

Saara Turunen voitti Helsingin Sanomien esikoiskirjallisuuspalkinnon.
Saara Turunen voitti Helsingin Sanomien esikoiskirjallisuuspalkinnon.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat