Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huippu­kapellimestari uupui, jätti musiikin ja lähti laivapojaksi Etelämantereelle – Nyt hän on palannut

Komeetan lailla noussut Eva Ollikainen säntäili vuosia sinne tänne agenttinsa ohjeiden mukaisesti. Hän väsähti, tyhjensi keikkakalenterinsa ja lähti. Kesti vuosia löytää musiikin ilo uudelleen.

Eeva-Liisa Pere HS
Kuka?

Eva Ollikainen

 Kapellimestari ja pianisti.

 Syntynyt vuonna 1982.

 Opiskellut muun muassa Jorma Panulan ja Leif Segerstamin oppilaana.

 Ollikainen toimi Polyteknikkojen Orkesterin kapellimestarina 2003–2005.

 Hän johtaa Tampere Filharmoniaa tänään perjantaina Tampere-talossa. Konsertin ohjelmassa on Uljas Pulkkiksen Lähestyminen-laulusarjan kantaesitys sekä Sibeliuksen Lemminkäis-sarja.

Kapellimestari Eva Ollikaista nähdään harvoin Suomessa, mutta nyt hän on täällä.

Hän johtaa tänään perjantaina Tampere Filharmoniaa, joka soittaa Jean Sibeliuksen Lemminkäisen.

”Sibeliuksen musiikkia on kauhean vaikea johtaa”, Eva Ollikainen tuskailee lentokentällä, jonne hän on juuri saapunut nykyisestä kotikaupungistaan Kööpenhaminasta.

”Sibeliuksen musiikki saattaa kuulostaa helpolta, mutta fraasien ja struktuurin yhteisen hengityksen löytäminen on haasteellista.”

Eva Ollikainen, 33, kyllä osaa nuotit. Hän on nuorimpia ja menestyneimpiä kapellimestareitamme.

Vuonna 2003, vain 21-vuotiaana hän voitti arvostetun Jorma Panula -kapellimestarikilpailun. ”Uusi tähti on syttymässä. Eva Ollikainen on määrätietoinen huippulahjakkuus”, kirjoitti HS:n musiikkiarvostelija Hannu-Ilari Lampila.

Siitä alkoi kansainvälinen ura. Eva Ollikainen pääsi kuuluisan lontoolaisen Harrison & Parrot -agentuurin listoille ja ryhtyi kiertämään Eurooppaa toimiston tilausten mukaan.

”Kaikki tapahtui liian nopeasti ja liian aikaisin. Menin minne käskettiin, ja töitä oli hirveästi. Agentti päätti kaikesta.”

Paha olo hiipi pikku hiljaa. Eva Ollikaista alkoi vaivata, miksi hän ei enää pystynyt nauttimaan musiikista ja miksi hän ajatteli konserttimatkalla vain sitä, milloin pääsisi vihdoin nukkumaan.

”Sitten eräs kollega sanoi minulle, että miksi ihmeessä valitan. Parempi olisi tehdä asialle jotain.”

Hän päätti laittaa hullunmyllylle pisteen. Vuonna 2008 hän jätti Harrison & Parrotin ja alkoi sopia konserteista itse.

Työt kaatuivat edelleen silti päälle. Kapellimestarin työ on jatkuvaa matkustamista. Yö siellä, toinen täällä, keikka Tukholmassa ja kohta toinen Lontoossa. Lopulta Eva Ollikainen tunsi uupuvansa jo kävellessään kohti kotia pitkin Helsingin Korkeavuorenkatua. Lääkäri totesi sydämessä rytmihäiriöitä ja kehotti rauhoittamaan tahtia.

Silloin Eva Ollikainen huolestui. Toimen naisena hän ei aikaillut. Nyt oli täydellisen irtioton paikka. Hän myi asuntonsa, flyygelinsä sekä kaiken irtaimistonsa ja lähti kohti tuntematonta. Tuttava oli muuttanut töihin Etelämantereelle ja houkutteli Ollikaista vierailulle. Eva Ollikainen osti saman tien lentoliput Argentiinan eteläkärkeen ja jatkoi sieltä purjelaivalla Etelämantereelle.

Siellä, kaukana kotoa löytyi vihdoin rauha. Oli vain jäätä, lunta ja hiljaisuus.

”Pitkästä aikaa tunsin olevani sopusoinnussa itseni kanssa. Katselin tähtitaivasta ja hengitin puhdasta ilmaa.”

Etelämanner oli niin hieno kokemus, että Eva Ollikainen palasi pian sinne uudestaan. Hän otti pestin laivapoikana ja kuurasi tunnollisesti aluksen lattioita.

Matkalla hän tutustui uusiin ystäviin, joiden kanssa syntyi idea lähteä Kanadaan rakentamaan purjelaivaa. Matkalla vierähti monta kuukautta. Asuttiin vaatimattomasti ja tehtiin töitä aamusta iltaan. Suomalainen kapellimestari sulautui monenkirjavaan kansainväliseen porukkaan, jossa kenenkään taustoja ei kummemmin kyselty. Tännehän oli tultu oppimaan laivan rakentamista.

Musiikki ei tullut projektin aikana mieleenkään.

magnus skrede
Eva Ollikainen rauhoittui Etelämantereella, pestautui laivapojaksi ja opetteli purjelaivan rakentamista.
Eva Ollikainen rauhoittui Etelämantereella, pestautui laivapojaksi ja opetteli purjelaivan rakentamista.

Mutta ykskaks se palasi. Laivan rakentamisen lomassa oli tapana kuunnella musiikkia. Muut valitsivat yleensä kevyttä musiikkia, mutta kun kaverit pyysivät Ollikaista valitsemaan klassista, hän huomasi yllätykseen haluavansa kuunnella sitä pitkästä aikaa.

Hänestä alkoi myös tuntua siltä, että voisi olla hauska taas johtaa suurenmoisten säveltäjien teoksia.

”Minähän rakastan musiikkia yli kaiken. Mutta kun tyhjensin keikkakalenterin ja lähdin pois, en tiennyt, tulisinko koskaan palaamaan työhöni. Sitten kun se tuntui taas mahdolliselta, päätin, etten koskaan päätyisi entiseen oravanpyörään, vaan antaisin vastedes itselleni aikaa ajatella ja kehittyä”, Ollikainen sanoo.

Siinä hän tuntuu onnistuneen.

”Elämä on juuri nyt niin hyvää, että sitä on vaikea uskoa”, hän huokaa.

Juhani Niiranen / HS
Konserttikutsut vievät Ollikaista Tanskan lisäksi Ruotsiin, Norjaan ja Saksaan.
Konserttikutsut vievät Ollikaista Tanskan lisäksi Ruotsiin, Norjaan ja Saksaan.

Konserttimatkoja on sopivasti – ja hän sopii niiden aikataulut edelleen itse.

Koti on nyt Kööpenhaminassa, josta on helppo lähteä minne päin Eurooppaa kutsu milloinkin käy. Eva Ollikainen on naimisissa tanskalaisen orkesterimuusikon kanssa, ja pariskunnalla on kaksi pientä lasta.

Konserttikutsut vievät Ollikaista pääasiassa Tanskan lisäksi Ruotsiin, Norjaan ja Saksaan.

Viime aikojen kiehtovimpia työtehtäviä on ollut tilaisuus päästä johtamaan maailmankuulua Staatskapelle Dresdeniä.

”Se oli upea kokemus, ja sain sen jälkeen heiltä heti kolme uutta kutsua. Silloin tuntui, että olen saanut jostain kiinni.”

”Kapellimestarin ura on niin hidas”, Eva Ollikainen miettii. Työssä tarvitaan lahjakkuuden lisäksi sinnikkyyttä ja kypsyyttä, joka tulee vain iän myötä.

”Haaveilen siitä, että tuntisin 60-vuotiaana olevani kotonani johtaessani suuria saksalaisia: Mahleria, Straussia ja Bruckneria.”

Siihen on vielä lähes 30 vuotta aikaa. Nyt Eva Ollikaista kutsuu Tampere ja perjantain konsertti.

”On ihana saada johtaa Sibeliusta Suomessa. Vaikka Sibeliuksen musiikista pidetään maailmalla, meillä sen syvin olemus ymmärretään niin kuin vain Suomessa voidaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat