Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Riihimäen taidemuseo halutaan sulkea ja Schjerfbeckin maalaukset panna varastoon – ”Arvovalinta, säästetäänkö lapsista ja koulutuksesta vai kulttuurista”

Kulttuuri
 
Heikki Tuuli
Yleiskuva Riihimäen taidemuseon tämänhetkisestä näyttelystä, jossa on esillä teoksia museon kokoelmasta.
Yleiskuva Riihimäen taidemuseon tämänhetkisestä näyttelystä, jossa on esillä teoksia museon kokoelmasta. Kuva: Heikki Tuuli

Riihimäen taidemuseota uhkaa lakkauttaminen.

Kaupungin sivistyslautakunta ehdotti alkuviikosta, että taidemuseo suljetaan ja kokoelman teokset siirretään Vantaalle varastoon. Sivistyslautakunta haluaa luopua taidemuseolle vuokratuista nykyisistä tiloista.

Sivistyslautakunnan puheenjohtajan Hannu Nokkalan (sd) mukaan museon arvokas Wähäjärvi-kokoelma säilytetään, ja sille etsitään myöhemmin kaupungin omistama tila, jossa myös teosten esittäminen olisi mahdollista. Hallinnollisesti kokoelma siirtyisi taidemuseolta Riihimäen kaupunginmuseon haltuun.

Esitys herätti heti huomiota, sillä museon kokoelmaan kuuluu paljon kotimaista arvotaidetta. Riihimäen sivistystoimenjohtaja Esa Santakallio toppuuttelee.

”Kun on kyse näin isosta asiasta kuin museon uudelleenjärjestelystä niin asia mietitään rauhassa ja valmistellaan huolella. Tämä ei ole vain ensi vuoden talousarvioasia joka voidaan noin vain päättää. Toimivalta ei ole sivistyslautakunnalla”, hän sanoo. ”On tietysti tarkoitus, että museoesineet säilyvät jälkipolville, ja tässä meitä sitovat myös museoalan eettiset periaatteet”, Santakallio toteaa.

Seuraavaksi asiaa käsittelevät kaupunginhallitus ja -valtuusto, mutta päätöksenteon aikataulu on vielä auki.

Taidemuseon lakkauttamista esitti aluksi sivistyslautakunnan varapuheenjohtaja Jari Heikkinen (ps).

”Leikkauspolitiikka on joka kunnassa arkipäivää ja se kiristyy entisestään. Jostain niitä säästöjä pitää repiä”, Heikkinen sanoo.

Riihimäellä on pohdittu myös museoiden yhdistämistä. Selvityksen mukaan museoiden yhdistäminen ei kuitenkaan toisi tarvittavia säästöjä, eikä erilaisten museoiden yhdistäminen olisi muutenkaan mahdollista.

Kaupunki ylläpitää Suomen lasimuseota, sekä Riihimäen museot -yksikköä, johon kuuluu taidemuseo ja kaupunginmuseo.

”Teoksista on nytkin esillä vain murto-osa. Taidemuseo on kaupungille iso menoerä. Tämä on arvovalinta, kun puhutaan siitä säästetäänkö lapsista ja koulutuksesta vai kulttuurista”, Heikkinen sanoo.

Riihimäen taidemuseo on perustettu vuonna 1995 Tatjana ja Pentti Wähäjärveltä saatua lahjoituskokoelmaa varten. Kokoelma on valtakunnallisesti merkittävä. Sen ydin on 36 Helene Schjerfbeckin teoksen kokoelma. Museolla on teoksia muiden muassa Ellen Thesleffiltä, Tyko Salliselta ja Pekka Haloselta. Wähäjärven kokoelmaan kuuluu lähes 2300 teosta.

Hannu Nokkala pitää museon lakkauttamista harmillisena.

”Taidemuseon tiloja käytetään monipuolisesti paitsi kokoelmien ja näyttelyiden esittämiseen, myös opetukseen ja seminaaritilana”, hän sanoo.

Nokkalan mielestä Riihimäen kaupungilla on vähintäänkin eettinen velvollisuus huolehtia lahjoituksena saadusta Wähäjärven kokoelmasta. Nykyinen vuokrattu tila on kuitenkin näinä aikoina liian kallis kaupungille.

”Kaupunginmuseosta luopuminen taas olisi hankalaa, koska sen rakennus on suojeltu. Taidemuseon siirtäminen kaupungin omaan tilaan on ainoa vaihtoehto jolla pääsemme säästötavoitteisiin. Imagollisesti haluaisin tietysti säilyttää Riihimäen kulttuurikaupunkina”, hän sanoo.

Taidemuseo painottaa itse kokoelman merkittävyyttä.

”Kyse on monien miljoonien eurojen arvoisesta ja taidehistoriallisesti merkittävästä kokoelmasta. Teoksia lainataan koko ajan, ja esimerkiksi nyt yksi Schjerfbeckin teos on esillä Japanissa Ateneumista kierrossa olevassa näyttelyssä”, sanoo museon intendentti Katja Vuorinen-Parm.

Sivistyslautakunnan esityksen mukaan osa taidemuseon teoksista voisi olla esillä esimerkiksi Riihimäen kirjastossa. Taidemuseon mukaan teoksia ei missään nimessä voi laittaa esille kirjastoon. Tämän estävät turvallisuusmääräykset ja se, ettei teoksille voida taata oikeita olosuhteita.

”Riihimäki on julistautunut kulttuurikaupungiksi. On vakava asia, että sivistyslautakunta ehdottaa tällaista”, hän sanoo.

Paikalliset taiteilijat keräävät verkkoadressiin nimiä taidemuseon säilyttämisen puolesta. Taiteilijat vetoavat paitsi kokoelman valtakunnalliseen merkitykseen, myös siihen, että museo on tukenut toiminnallaan taiteilijoita Riihimäen alueella muun muassa esittelemällä heidän teoksiaan näyttelyissä. Torstaina päivällä adressin oli allekirjoittanut 367 ihmistä. Adressi luovutetaan myöhemmin Riihimäen kaupunginvaltuuston puheenjohtajalle Pertti Mäkelälle (kok).

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Helene Scherfbeckin Pariisitar (1943 tai 1944). Teos kuuluu Riihimäen taidemuseon Tatjana ja Pentti Wähäjärven kokoelmiin.
Helene Scherfbeckin Pariisitar (1943 tai 1944). Teos kuuluu Riihimäen taidemuseon Tatjana ja Pentti Wähäjärven kokoelmiin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat