Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Riihimäen taidemuseota uhkaa lakkauttaminen

Taiteilijat keräävät nimiä lakkauttamista vastustavaan verkkoadressiin.

Kulttuuri
 
Heikki Tuuli
Yleiskuva Riihimäen taidemuseon tämänhetkisestä näyttelystä, jossa on esillä teoksia museon kokoelmasta.
Yleiskuva Riihimäen taidemuseon tämänhetkisestä näyttelystä, jossa on esillä teoksia museon kokoelmasta. Kuva: Heikki Tuuli

Riihimäen kaupungin sivistyslautakunta ehdotti alkuviikosta, että taidemuseo suljetaan ja teokset siirretään Vantaalle varastoon. Lautakunta haluaa luopua museon vuokratiloista. Asiasta kertoi ensin Yle.

Sivistyslautakunnan puheenjohtajan Hannu Nokkalan (sd) mukaan museon arvokas Wähäjärvi-kokoelma säilytetään, ja sille etsitään myöhemmin kaupungin omistama tila, jossa teoksia voitaisiin myös esittää.

Esitys herätti heti huomiota, sillä kokoelmaan kuuluu paljon arvotaidetta. Riihimäen sivistystoimenjohtaja Esa Santakallio toppuuttelee lautakuntaa.

Kun on kyse näin isosta asiasta, se asia mietitään rauhassa ja valmistellaan huolella, Santakallio sanoo. ”Toimivalta ei ole sivistyslautakunnalla. On tietysti tarkoitus, että museoesineet säilyvät jälkipolville, ja tässä meitä sitovat myös museoalan eettiset periaatteet.”

Paikalliset taiteilijat keräävät verkkoadressiin nimiä museon puolesta. He vetoavat kokoelman valtakunnalliseen merkitykseen ja siihen, että museo on tukenut toiminnallaan alueen taiteilijoita. Torstaina päivällä adressin oli allekirjoittanut 367 ihmistä. Seuraavaksi asiaa käsittelevät kaupunginhallitus ja valtuusto. Päätöksenteon aikataulu on vielä auki.

Lakkauttamista esitti aluksi sivistyslautakunnan varapuheenjohtaja Jari Heikkinen (ps).

”Leikkauspolitiikka on joka kunnassa arkipäivää ja se kiristyy entisestään. Jostain niitä säästöjä pitää repiä”, Heikkinen sanoo.” Taidemuseo on kaupungille iso menoerä. On arvovalinta, kun puhutaan siitä säästetäänkö lapsista ja koulutuksesta vai kulttuurista.”

Helene Scherfbeckin Pariisitar (1943 tai 1944). Teos kuuluu Riihimäen taidemuseon Tatjana ja Pentti Wähäjärven kokoelmiin.
Helene Scherfbeckin Pariisitar (1943 tai 1944). Teos kuuluu Riihimäen taidemuseon Tatjana ja Pentti Wähäjärven kokoelmiin.

Museoiden yhdistämistäkin on pohdittu. Selvityksen mukaan se ei kuitenkaan toisi tarvittavia säästöjä, eikä olisi muutenkaan mahdollista.

Riihimäen taidemuseo on perustettu vuonna 1995 Tatjana ja Pentti Wähäjärveltä saatua lähes 2300 teoksen lahjoituskokoelmaa varten. Valtakunnallisesti merkittävän kokoelman ydin on 36 Helene Schjerfbeckin teosta.

Hannu Nokkala pitää museon lakkauttamista harmillisena, sillä tiloja käytetään myös opetukseen ja seminaaritilana. Nokkalan mielestä Riihimäen kaupungilla on vähintäänkin eettinen velvollisuus huolehtia lahjoituksena saadusta Wähäjärven kokoelmasta. Nykyinen vuokrattu tila on kuitenkin näinä aikoina liian kallis kaupungille.

”Kaupunginmuseosta luopuminen taas olisi hankalaa, koska sen rakennus on suojeltu. Taidemuseon siirtäminen kaupungin omaan tilaan on ainoa vaihtoehto jolla pääsemme säästötavoitteisiin”, hän sanoo.

Taidemuseo painottaa kokoelman merkittävyyttä.

”Kyse on monien miljoonien eurojen arvoisesta ja taidehistoriallisesti merkittävästä kokoelmasta”, sanoo museon intendentti Katja Vuorinen-Parm.

Sivistyslautakunnan esityksen mukaan osa taidemuseon teoksista voisi olla esillä esimerkiksi Riihimäen kirjastossa. Taidemuseon mukaan teoksia ei missään nimessä voi laittaa esille kirjastoon. Tämän estävät turvallisuusmääräykset ja se, ettei teoksille voida taata oikeita olosuhteita. ”Riihimäki on julistautunut kulttuurikaupungiksi. On vakava asia, että sivistyslautakunta ehdottaa tällaista”, hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat