Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anna Rokka tekee taidetta, jonka sisään pitää ryömiä

Anna Rokka on tehnyt itsestään yhden kiinnostavimmista taidenimistä kummallisilla installaatioillaan.

Kulttuuri
 
Akseli Valmunen
Pidän siitä, että taide vie katsojan jonnekin muualle, Anna Rokka sanoo. Taustalla Rokan ja Helenelundin teos Yellow Smear.
Pidän siitä, että taide vie katsojan jonnekin muualle, Anna Rokka sanoo. Taustalla Rokan ja Helenelundin teos Yellow Smear. Kuva: Akseli Valmunen

Suomenlinnan Galleria Rantakasarmissa asuu tällä hetkellä vähän simpukannäköisiä olioita – jos simpukat olisi tehty kaartuvista pleksilaseista, möykkyisestä kipsistä ja vaaleanpunaisesta maalista.

Galleriasta löytyy myös muun muassa jättiläismäinen t-paita, jossa Lascaux’n luolapiirroshevoset syövät juustoista pizzaa sekä mustista pehmokivistä rakennettu Stonehenge-henkinen maja.

Niiden takana on Ruotsissa syntynyt ja Helsingissä asuva taiteilija Anna Rokka (s. 1986). Simpukat ovat hänen omia teoksiaan, ja t-paidan ja majan hän on tehnyt yhdessä suomalaisen Corinna Helenelundin kanssa.

Rokan teokset ovat rosoisia, visuaalisesti meluisia, usein jokseenkin mystisiä ja viimeistellympään estetiikkaan tottuneen silmään äkkiseltään rumiakin.

Tietty sotkuisuus on taiteilijalle valinta.

”Pidän möykyistä”, Rokka sanoo.

Suomalaisen taidekentän mittapuulla Rokan teokset ovat erityisen kiinnostavia.

Galleria Sinnen ja Sorbuksen kaltaiset kokeellista nykytaidetta suosivat galleriat ovat esittäneet Rokan teoksia, ja apurahaa hän on saanut niin Taiteen edistämiskeskukselta kuin Koneen ja Kordelinin säätiöiltä.

Kesäkuussa 2014 Rokka oli mukana Roomassa järjestetyssä suomalaisen ja virolaisen taiteen näyttelyssä. Lokakuussa 2015 Raimo Utriaisen säätiö myönsi hänelle 10 000 euron apurahan.

Rokka itse sanoo olevansa onnekas. Rokan installaatioiden kaltainen taide ei ole erityisen kaupallista, joten sen tekemiseen tarvitaan apurahoja. Kansainvälisessä vertailussa taidetuen taso on Suomessa korkea, ja esimerkiksi Ruotsissa vastaavia apurahoja olisi vaikeampaa saada, hän sanoo.

Kiitosta saa myös Kuvataideakatemia, jossa opiskelua varten Rokka muutti Helsinkiin vuonna 2006. Hän opiskeli sekä tila-aikataiteiden että kuvanveiston koulutusohjelmissa.

”Se oli minulle paras mahdollinen koulu”, hän sanoo.

Raimo Utriaisen säätiö kiitteli apurahapäätöksessään Rokan työskentelyä, joka ”sekoittaa esteettistä ja eettistä vaivattomalla ja mielenkiintoisella tavalla”.

Palkintoperusteissa hänen teoksiaan kutsuttiin helposti lähestyttäviksi, mutta tyhjentäviä selityksiä pakeneviksi.

Paitsi helposti lähestyttäviä, Rokan teoksiin on yleensä helppoa mennä sisään: Rokan työskentelyssä toistuvat majat ja asumukset poltetusta kodasta apokalyptiseen, tsunaminpyyhkäisemään rantamajaan.

Madridin Arco-taidemessuilla hän esitteli puusta, alumiinista, pleksistä, merilevistä, simpukoista kootun majan.

Kuvataideakatemian lopputyönäyttelyyn vuonna 2011 hän rakensi puupilarien päälle kaksikerroksisen asunnon, joka nousi seitsemän metrin korkeuteen. Sitä hän on kuvaillut kodiksi alter egolleen.

Jättiläismäisellä tilateoksella Rokka sanoo halunneensa tehdä vaikutuksen itseensä. Fyysisen tilan luominen tekee vaikutuksen toki myös kävijään, sillä se pakottaa konkreettiseen kohtaamiseen taideteoksen kanssa.

Erityisen kiinnostunut hän onkin taiteesta, jossa on toismaailmallinen elementti, joka välittää tunteita ja fantasioita.

”Pidän siitä, että taide vie katsojan jonnekin muualle”, Rokka sanoo.

”Taide on myös mahdollisuus kokea vaihtoehtoisia todellisuuksia, unia ja näkyjä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat