Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi haluaa näkyvyyttä kulttuuripalkinnoilla – uusin tuo ohjaajalle miljoona kruunua

Kulttuuri
 
Pirkko Kotirinta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Nämä kaksi ohjaajanimeä kannattaa kenties painaa mieleen: Leena Yadav ja Deniz Gamze Ergüven.

Intialainen Leena Yadav (s. 1971) palkittiin tällä viikolla elokuvastaan Parched Tukholman elokuvafestivaalin uusimmalla palkinnolla, jonka arvo on peräti miljoona kruunua. Ranskaan asettuneen turkkilaissyntyisen Deniz Gamze Ergüvenin (s. 1978) Mustang puolestaan on ehdolla paitsi Euroopan parlamentin Lux-palkinnon saajaksi, myös Ranskan Oscar-nominaatiksi, ohi ennakkoon paljon kehutun Dheepanin.

Viime vuonna Lux-palkinnon voitti puolalaisen Pawel Pawlikovskin Ida, joka sai myös vieraskielisen elokuvan Oscarin.

Sekä Mustang että Parched kuvaavat naisten elämää. Synopsiksen mukaan Parched kertoo suorasukaisesti Intiassa Gujaratin osavaltiossa asuvien Ranin, Lajjon, Bijlin ja Janakin iloista ja suruista. Mustang puolestaan kuvaa viiden elämäniloa pursuavan tytön sisaruskatrasta, joka käytännössä vangitaan kotiinsa ahdasmielisellä Turkin maaseudulla. Syy: tyttöjen pitäisi säilyttää neitsyytensä järjestettyä avioliittoa varten.

Riipaiseva ja kaunis ynnä esikoisohjaukseksi hätkähdyttävän varmaotteinen Mustang esitettiin Helsingissä Orionissa pari viikkoa sitten ensi kertaa järjestetyillä Lux-päivillä.

Euroopan ensi-iltansa Tukholmassa saanut Parched on käsikirjoittajana ja ohjaajana pitkälti itseoppineen Yadavin kolmas pitkä elokuva. Toisin kuin useimmat arvostetutkin elokuva-alan palkinnot, uusi Stockholm Impact Award tarkoittaa myös riihikuivaa rahaa, ei pelkästään mainetta. Miljoona kruunua on noin 107 000 euroa. Toki palkintoon kuuluu pystikin, kiinalaisen Ai Weiwein suunnittelema. Ai on myös itse paikalla festivaaleilla.

Stockholm International Film Festival jakaa useita palkintoja: Paras elokuva on esimerkiksi saanut yli seitsenkiloisen pronssihevosen festivaalien alusta eli vuodesta 1990 lähtien. Jänniä nämä eläimet, muuten: maailman vanhin elokuvafestivaali Venetsiassa jakaa kultaisia leijonia ja Berliini karhuja. Pohjoismaiden vanhimman eli Göteborgin filmifestivaalin valinta on lohikäärme, dragon.

Ruotsissa on tajuttu rahakkaiden palkintojen mainosarvo. Kirjallisuuden Nobelin (kahdeksan miljoonaa kruunua) lisäksi jaossa ovat lastenkirjallisuuden ALMA (viisi miljoonaa kruunua) ja musiikin Polar Prize (miljoona kruunua). Göteborgin Dragon Award Best Nordic Film -palkinto on miljoona kruunua sekin.

Uusimman ”Tukholma Vaikutus Palkinnon” nimi saattaa olla outo. Saajansa työhön sillä taatusti on, no, vaikutusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat