Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaksi 1990-luvun ”Nuorta sankaria” päätyi 20 vuotta myöhemmin saman kirjallisuuspalkinnon ehdokkaiksi –  ja toinen voitti

Kulttuuri
 
Veikko Somerpuro, Jouko Lehtola
Esikoiskirjailija Jussi Seppänen esiintyi Jouko Lehtolan valokuvasarjassa Nuoret sankarit (1995–1996).
Esikoiskirjailija Jussi Seppänen esiintyi Jouko Lehtolan valokuvasarjassa Nuoret sankarit (1995–1996). Kuva: Veikko Somerpuro, Jouko Lehtola

Keskiviikkona ratkenneessa HS:n esikoiskirjakilpailussa oli erikoinen sattuma.

Kilpailun finaaliin päätyneistä esikoiskirjailijoista kaksi oli 1990-luvun puolivälissä malleina valokuvaaja Jouko Lehtolan kuuluisassa valokuvasarjassa Nuoret sankarit (1996).

Toinen oli esikoispalkinnon voittaja Saara Turunen, jonka voittajaromaani Rakkaudenhirviö (Tammi) kuvaa teatterimaailmaa. HS:n palkintoraadin mukaan teos ”päästää ääneen kokonaisen sukupolven ihmisiä, josta syystä tai toisesta kokevat itsensä kodittomiksi”.

Lehtola kuvasi Turusen kesäkuussa 1996 vihreässä nahkatakissa ja kieloja hiuksissaan. Seesteisen kuvan nimi on Untitled (Björk-tyttö), mutta kuva on otettu roskapöntön kannen päällä nuorisopunkkarien kiljupöniköiden kolistessa ympärillä.

Turunen oli liftannut kaverinsa kanssa Kontiolahdelta asti Helsingin Lepakkoon.

”Jouko tuli siihen ottamaan kuvia. Vaikka kuva näyttää tosi asetellulta kukkineen, ne oli vaan meidän pöhkö känni-idea. Jouko ei mitenkään häirinnyt meidän meininkiä. Se vaan pyysi, että voitteko olla vähän aikaa tuossa. Ei tarvinnut poseerata”, Turunen kertoi viime vuonna kuvaushetkestä HS:ssa.

Lepakossa soitti tuona kesäkuun iltana yhdysvaltalainen retropunkin tähti Rancid, mutta Turusella ei ollut toivoakaan päästä näkemään itse keikkaa. Lippu maksoi 14- tai 15-vuotiaalle aivan liikaa, Turusen muistikuvien mukaan 120 markkaa.

Sitten Turuselle kävi jo illan toinen hieno sattumus: Rancidin jäsenet ilmestyivät pihalle.

”Me tutustuttiin niihin ja päästiin sinne keikalle ilmaiseksi takaovesta. Se oli ihan hullua!” Turunen muisteli HS:ssa.

”Siitä illasta jäi tosi kaunis muisto. Kun on niin nuori, on ihanaa, että joku huomioi sillä tavalla, ja vielä se keikka siihen päälle. Mulle jäi siitä illasta sellainen olo, että vau, Helsinki on ihmemaa, siellä voi tapahtua ihan mitä tahansa.”

Lehtolan kameran eteen sattui 20 vuotta sitten myös Jussi Seppänen. Seppänen oli jo ainakin 20-vuotias, kun Lehtola kuvasi hänet rockfestivaaleilla.

Seppäsen muistikuvien mukaan Lehtolan Vihreätukkainen on otettu kesällä 1995, vaikka teoksen valmistumisvuodeksi onkin merkitty 1996. ”Minulla on muistikuva, että se oli sinä kesänä, kun olin sivarissa. Kävin silloin noin kahdeksat festarit”, Seppänen muistelee.

Heinäkuussa Seppänen oli Turun Ruisrockissa. ”Päälavalla esiintyi joku iso bändi, ja menin katsomaan sivulavalle jotain pienempää. Siihen tuli joku tyyppi, joka kysyi, saako hän ottaa kuvan”, Seppänen muistelee.

Seppänen suostui. Kuvaa sommitelleen Lehtolan selän takana ilveili mukana ollut serkku, joka yritti houkutella Seppäsen heviposeeraukseen. Seppänen kuitenkin katsoo kameraa tyynenä.

Seppänen sai tietää päätyneensä taidenäyttelyyn vasta muutettuaan Helsinkiin vuonna 1996, kun hän huomasi Vanhalla ylioppilastalolla pidetyssä näyttelyssä oman kuvansa. Hän vei ylpeänä kavereitaan katsomaan näyttelyä.

”Uskalsin kerran esitellä itseni Lehtolalle. Pyysin, voisinko saada kuvan itselleni, ja hän sanoi, että totta kai. Pari kuukautta myöhemmin kuva tuli äidilleni postissa jouluna”, Seppänen sanoo.

Seppänen päätyi sarjakuvakäsikirjoittamisen opettajaksi. Hänen esikoisteoksensa Kymmenottelu on kokoelma urheiluaiheisia novelleja, jotka kriitikko Vesa Karosen mukaan ”uudistavat kunniakkaasti urheilunovellin perinnettä”. HS valitsi sen Kymmenottelun yhdeksi vuoden kymmenestä parhaasta esikoisesta.

Seppänen tapasi kilpailun voittajan Saara Turusen vasta ehdokkaiden julkistustilaisuudessa. 1990-luvun mallihommista ei tullut puhetta, ja Seppänen huomasi Turusenkin olleen Lehtolan kuvattavana vasta torstaina, kun Jouko Lehtolan säätiö onnitteli molempia finalistimalleja Facebook-sivuillaan.

Jouko Lehtolan festivaaleilla ja kaduilla kuvaama Nuoret sankarit oli Lehtolan läpimurtoteos.

Jouko Lehtola (1963–2010) oli monipuolinen valokuvaaja, joka taideprojektiensa ohella työskenteli lehtikuvaajana ja kuvasi myös Helsingin Sanomille. Lehtola kuoli haimasyöpään vuonna 2010.

Juhani Niiranen / HS
HS:n esikoiskirjakilpailun voittaja Saara Turunen kuvattiin Jouko Lehtolan hänestä vuonna 1996 ottaman valokuvavedoksen kanssa marraskuussa 2014.
HS:n esikoiskirjakilpailun voittaja Saara Turunen kuvattiin Jouko Lehtolan hänestä vuonna 1996 ottaman valokuvavedoksen kanssa marraskuussa 2014.
Jouko Lehtola
Jouko Lehtola kuvasi 20-vuotiaan Jussi Seppäsen valokuvasarjaansa Nuoret sankarit Ruisrockissa vuonna 1995.
Jouko Lehtola kuvasi 20-vuotiaan Jussi Seppäsen valokuvasarjaansa Nuoret sankarit Ruisrockissa vuonna 1995.
Juhani Niiranen / HS
Saara Turunen valittiin HS:n esikoiskirjakilpailun voittajaksi Sanomatalossa keskiviikkona.
Saara Turunen valittiin HS:n esikoiskirjakilpailun voittajaksi Sanomatalossa keskiviikkona.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat