Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vain tähdistä suurin voi kieltää suoratoiston

Kulttuuri
 
MARIO ANZUONI
Adele kieltää suoratoiston.
Adele kieltää suoratoiston. Kuva: MARIO ANZUONI

Maailman suosituimman poptähden titteliä voisi sovitella useammallekin artistille, mutta juuri nyt se näyttää sopivan parhaiten Adelelle.

Hänen edelliset albuminsa ovat olleet jättiläismäisiä menestyksiä, ja pitkään odotettu uusi 25 näyttää seuraavan perässä.

Kyse on nimenomaan myyntimenestyksestä, sillä levyä ei toistaiseksi voi kuunnella suoratoistopalveluista.

Viime vuosien aikana on totuttu siihen, että kaikki merkittävät popalbumit tulevat kuunteltaviksi Spotifyssa ja muissa striimauspalveluissa samana päivänä kun levyn fyysiset cd-kopiot ja digitaaliset lataukset tulevat myyntiin. Vain muutamat erittäin menestyneet tähdet ovat lykänneet suoratoistojulkaisua.

Syy suoratoistokieltoon on se, että artistit laskevat menettävänsä rahaa ensimmäisten viikkojen ja kuukausien myynnistä, jos uutta levyä voi kuunnella samaan aikaan ilmaiseksi Spotifysta.

Ainoastaan cd-levynä tai latauksena ostetusta albumista on tullut eräänlainen premium-tuote, joka korostaa levyn tekijän ainutlaatuisuutta.

Taktiikka ei sovi kaikille. Mitä nuorempaa artistin kuulijakunta on, sitä tärkeämpää on, että musiikki on saatavana nimenomaan suoratoistossa. Esimerkiksi kotimaisen JVG:n musiikista vain pieni osa ostetaan fyysisinä äänilevyinä.

Adelella riittää myös vanhempia kuulijoita, jotka tunnetusti pitävät yhä cd-levyistään ja kuuntelevat niitä kotona ja autossa.

Toinen suoratoistokieltoa tukeva tekijä on lähestyvä joulu. Cd-levyjen myynti on vilkkaimmillaan juuri joulun alla, kun ihmiset ostavat levyjä lahjaksi. Suosikkiartistin levy tuntuu yhä henkilökohtaisemmalta lahjalta kuin lahjakortti suoratoistopalvelun kymmeniin miljooniin kappaleisiin.

Suomessa cd:n suosio on laskenut hitaammin kuin naapurimaissa, mutta suosituimmatkaan artistit eivät ole täällä lykäneet levyjensä suoratoistolevitystä cd-myyntiä vauhdittaakseen. Suomalainen versio premium-levystä on J. Karjalaisen uusi Sinulle, Sofia, joka julkaistiin cd:n ja suoratoiston lisäksi tuplavinyylialbumina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat